NA RUČKU S JUTARNJIM

‘Najbolje radim u kući ispovjednika markiza de Sadea’

Što je u kuhinji više stvari, to je u njoj manje hrane i kuhanja. To je univerzalno pravilo
 Ilustracija: Danilo Dučak
Što je u kuhinji više stvari, to je u njoj manje hrane i kuhanja. To je univerzalno pravilo

Bižmo s tom vodom, nikad to nisam pila! Tako je Jagoda Buić Wuttke objasnila našem ilustratoru kako se ne želi slikati, jer ona točno zna što neće. Sjedili smo u sjenovitom atriju Muzeja za umjetnost i obrt, jedinog našeg muzeja s restoranom poput onih u najboljim svjetskim muzejima.

Umjetnica je tu nedavno otvorila svoju veličanstvenu retrospektivu, koja sadrži i posve recentna djela, sjajne kolaže i skulpture od papira i ljepenke, posve drukčije od njezinih proslavljenih tapiserija - prostornih instalacija. Konobar, koji je već poznaje jer je svakodnevno u muzeju, i pred nju - greškom - stavio je čašu s vodom.

Jagoda Buić inače govori krležijanskim hrvatskim, slaže spontano poetične pjesme u prozi, pa se nasmijala tom svom splitskom jeziku djetinjstva i odmah dodala: - D...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
05. prosinac 2025 23:42