Preduhitrite ih

Ako usvojite ove četiri jednostavne navike, provalnici će zaobići vaš dom u širokom luku

Donosimo i vodič u slučaju provale, koga prvo trebate nazvati i kako se nositi sa PTSP-om
 iStock

Scenarij je u većini slučajeva uvijek isti – vratili ste se doma s godišnjeg, vikenda, možda svadbe ili sprovoda, i umjesto da dođete u svoju oazu mira, dočekaju vas razvaljena vrata, prozor ili provaljen stan. Upravo su ovakve situacije idealno vrijeme koje lopovi koriste dok vas nema doma, a na našu žalost, provale su sve učestalije.

1. Kada vam netko provali u dom ili vikendicu, prvo pozovite policiju. Također, nemojte ništa dirati do dolaska policije i ekipe za očevid jer možete uništiti korisne tragove. Stoga pokušajte što manje ulaziti u prostor.

image
iStock

2. Nakon što policija odradi svoj posao, vrijeme je da obavite čišćenje i dezinfekciju stana. Sama činjenica da je netko bio u vašem privatnom prostoru i kopao po vašim stvarima je iznimno neugodna, a najmanje što možete napraviti jest da u potpunosti očistite svoj životni prostor. Nije neuobičajeno da žrtve provala dožive i svojevrstan PTSP upravo zbog tog sindroma uljeza koji se javlja. Ako primjećujete da vam je ova situacija teško pala na psihu, svakako posjetite psihologa. Razgovorom sa stručnjakom možete si najbolje pomoći.

3. Drugi dio koji se odnosi na razvoj događaja nakon provale jest onaj o nadoknadi štete. Zakon kaže kako je osoba koja je počinila krivično djelo dužna nadoknaditi povrede koje su tako nastale. U prijevodu, lopov vam treba platiti odštetu, ali svjesni ste kako postoji velika mogućnost da provalnik uopće neće biti uhvaćen.

Tada morate sami podmiriti svu štetu, ali tom problemu možete unaprijed doskočiti uz Croatia osiguranje policu osiguranja doma. Ova polica osigurava vaš dom od brojnih rizika, koji uključuju poplave, požare, prirodne nepogode, ali i provale. Uz osiguranje doma pokrivena vam je šteta nastala provalom te vrijednost otuđenih stvari koje ste osigurali. Sada je jedinstvena prilika, jer ako ugovorite osiguranje doma do 31. srpnja 2020. za već od 21 kn/m2*, ostvarujete više zaštite po povoljnijim uvjetima za cijelo vrijeme trajanja ugovora.

Osim osiguranja životnog prostora, možete preduhitriti provalnike u njihovom naumu uz ovih nekoliko savjeta.

image
iStock

Uvijek je dobro naglasiti da se ulazna vrata zaključavaju pa čak i ako namjeravate izaći na samo pet minuta. Protuprovalna vrata i dodatna zaštita na vratima također nisu loša opcija, posebice kada je riječ o staklenim vratima i frontama na balkonima i terasama.

Zapišite vrijedne predmete

Lijepa riječ puno znači, a dobrosusjedski odnosi mogu biti itekako korisni. Susjedi vam mogu pomoći dok ste odsutni na dulje vrijeme i simulirati sve one situacije koje se vide na van kada ste i sami kod kuće. Mogu obići stan, upaliti svjetlo, podići i spustiti rolete ili eventualno upaliti televiziju.

Također, možete popisati sve vrijedne predmete koje imate, fotografirati ih i zapisati serijske brojeve kako bi i policiji, i sebi olakšali posao u slučaju eventualne provale.

Za sam kraj, društvene mreže su svojevrsna zamka jer se volimo pohvaliti da smo na putovanju i objavljujemo fotografije dok uživamo na odmora u stvarnom vremenu. Pripazite na informacije koje, vjerojatno potpuno bezbrižno, servirate na društvenim mrežama i osigurajte si siguran odmor te povratak u vlastiti dom bez stresa.

Osigurajte svoj dom u Croatia osiguranju

Ugovorite osiguranje doma do 31. srpnja 2020. za već od 21 kn/m2* i ostvarite više zaštite po povoljnijim uvjetima za cijelo vrijeme trajanja ugovora.

* Cijena od 21 kn/m2 izražena je na godišnjoj razini, a uključuje sve akcijske popuste na osiguranje građevinskog dijela u iznosu od 350.000 kn, osiguranje stvari u kućanstvu u iznosu od 175.000 kn i osiguranje od potresa bez sudjelovanja u šteti, na području grada Zagreba.


image
Hanza Media
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. travanj 2024 05:09