StoryEditor
Vodič kroz nesreće

Dobro pročitajte i zapamtite ove upute, ovo su pravi koraci u slučaju potresa

Tijekom trajanja potresa se sklonite pod čvrsti stol, okvir vrata ili stanite ispod nosivog zida
 Tomislav Kristo/Cropix

Nakon velikog potresa koji je pogodio Zagreb u ožujku ove godine, još uvijek se povremeno osjete blaga podrhtavanja. Potres podrazumijeva iznenadno i brzo podrhtavanje tla uzrokovano tektonskim poremećajima duboko u unutrašnjosti Zemlje, a najčešće dolazi bez ikakvih upozorenja. Takvo podrhtavanje tla može uzrokovati požare, tsunamije, klizišta, odrone tla te lavine na snježnim područjima, a mogu rezultirati teškim ozljedama, kao i štetom na imovini i cestama. Evo što trebate učiniti kako biste se zaštitili u slučaju (ponovnog) potresa.

1. AKO SE ZA VRIJEME POTRESA NAĐETE U ZATVORENOM PROSTORU

Spustite se na zemlju i sklonite se pod čvrsti stol ili okvir vrata te pričekajte da potres prestane. Ako u vašoj blizini nema stola ili okvira vrata koji je dovoljno čvrst, prekrijte lice i glavu rukama te se sklonite pod nosivi zid. Držite se dalje od prozora, stakla, vanjskih vrata, zidova i svega što može pasti, poput rasvjetnih tijela ili namještaja. Ako se nalazite u krevetu kad potres pogodi, ostanite tamo. Zaštitite glavu jastukom, osim ako ste pod teškim rasvjetnim tijelom koje bi moglo pasti. U tom slučaju, ustanite iz kreveta i maknite se na najbliže sigurno mjesto. Ne sklanjajte se ispod vrata, osim ako znate da su vam blizu i da je njihov okvir dovoljno snažan, jer unutarnja vrata najčešće ne pružaju dovoljnu zaštitu. Ostanite unutra dok se trešnja ne zaustavi i dok ne bude sigurno za kretnju. Tijekom potresa ne izlazite iz zgrade jer se većina ozljeda događa kada se ljudi pokušaju preseliti na drugo mjesto unutar zgrade, i nipošto ne koristite dizala.

2. NALAZITE SE U AUTU ILI NA OTVORENOM PROSTORU

Ako ste nalazite su svom automobilu za vrijeme potresa, zaustavite se odmah i ostanite unutar vozila. Izbjegnite zaustavljanje u blizini ili ispod zgrada, drveća, nadvožnjaka i komunalnih žica.

Nastavite voziti oprezno nakon što potres prestane, ali izbjegavajte ceste, mostove ili rampe koje su se mogle oštetiti u potresu.

image
Damjan Tadic/Cropix

Ako se pak za vrijeme potresa nađete na otvorenom prostoru, tamo i ostanite. Odmaknite se od zgrada, uličnih lampi i svega što bi se moglo potencijalno urušiti i ozlijediti vas. Nakon što potres prestane, ostanite još neko vrijeme na otvorenom dok ne budete sigurni da se trešnja neće ponavljati, što je kod potresa najčešći slučaj. Najveća opasnost postoji neposredno oko zgrada, na izlazima i uz vanjske zidove.

3. OSTANITE SIGURNI NAKON POTRESA

Potres se upravo dogodio i može doći do ozbiljnih opasnosti, poput oštećenja zgrade, plinovoda i vodovoda ili dotrajalog dalekovoda. Za početak, jako je bitno da ostanete smireni. Provjerite jeste li ozlijeđeni, pomozite unesrećenima ako je to moguće te ih sklonite na sigurno do dolaska pomoći. Ako ste u oštećenoj zgradi, brzo izađite van i odmaknite se od zgrade. Ne ulazite u oštećene zgrade. Ako ste zarobljeni, zaštitite usta, nos i oči od prašine. Pošaljite poruku, lupajte po cijevima ili upotrijebite zviždaljku kako bi vas pronašli. Budite oprezni tijekom čišćenja zgrada i ostataka nakon katastrofe. Ne pokušavajte sami ukloniti teške ostatke.

image
Zeljko Puhovski/Cropix

Tijekom čišćenja nosite zaštitnu odjeću, uključujući košulju s dugim rukavima, duge hlače, radne rukavice i čvrste cipele s debelim potplatima. Pripremite torbu sa svom potrebnom opremom – lijekovima, prvom pomoći, novcem, dokumentima, rezervnom odjećom i obućom – u slučaju novog udara. Umirite ostale ukućane i ljubimce te pratite upute nadležnih službi dok ne bude sigurno ponovno se vratiti u domove.

4. PREVENCIJA PRIJE POTRESA

Kako biste spriječili potencijalnu katastrofu, prođite kroz svoj dom zamišljajući što bi se moglo dogoditi sa svakim njegovim dijelom, ako ga pogodi snažan potres. Educirajte ukućane o ponašanju za vrijeme i nakon potresa te osigurajte sve dijelove vašeg doma. U slučaju štete uzrokovane potresom, svoje troškove možete smanjiti unaprijed plaćenom policom Croatia osiguranja, koja nudi osiguranje građevinskog dijela nekretnine i predmeta koji se nalaze u kućanstvu. Uz pristupačnu policu Croatia osiguranja sad konačno možete mirno spavati, bez straha od troškova plaćanje štete uslijed prirodnih nepogoda. Policom osiguranja doma zaštitite građevinski dio vaše nekretnine te predmete u kućanstvu od štete nastale provalom, požarom, potresom i brojnim drugim rizicima.

Osigurajte svoj dom u Croatia osiguranju

Ugovorite osiguranje doma do 31. srpnja 2020. za već od 21 kn/m2* i ostvarite više zaštite po povoljnijim uvjetima za cijelo vrijeme trajanja ugovora.

* Cijena od 21 kn/m2 izražena je na godišnjoj razini, a uključuje sve akcijske popuste na osiguranje građevinskog dijela u iznosu od 350.000 kn, osiguranje stvari u kućanstvu u iznosu od 175.000 kn i osiguranje od potresa bez sudjelovanja u šteti,  na području grada Zagreba. 


image
Hanza Media
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. kolovoz 2020 04:51