nepravomoćno

Dvojica istaknutih pripadnika Torcide osuđena na bezuvjetni zatvor zbog nasilničkog ponašanja! Doznali smo detalje

 Tom Dubravec/Cropix/Ilustracija

Dvojica istaknutih pripadnika splitske navijačke skupine Torcida osuđena su nepravomoćno na splitskom Općinskom sudu na bezuvjetne zatvorske kazne zbog tri kaznena djela nasilničkog ponašanja!

Ante Stipetić (35) zvani Raba dobio je godinu i pol dana robije, a Milan Topalušić (37) godinu dana zatvora zbog toga jer su 22. siječnja 2023. godine oko 11. 30 sati u prostorijama caffe bara "Cube" u blizini poljudskog stadiona, prvo verbalno, a onda i fizički napali Vedrana Bukovca, Mislava Matića i Gordana Šanguta.

Prema presudi koja je donesena još u kolovozu, a sad je javno objavljena na internetskim stranicama suda, Topalušić je, zajedno s Stipetićem, "u nakani da zajednički i dogovorno pred gostima i osobljem caffe bara ponize" navedene osobe prvo Bukovcu rekao: "Nećeš ti nama radit probleme, smeće jedno, ako te sretnemo oko stadiona ili budeš tio kupit kartu ubit ćemo te, polomit ćemo te..." da bi potom Matiću zaprijetio da će ga ubiti i polomiti te je cijelo vrijeme prijeteći gestikulirao kažiprstom.

Stipetić je, pak, po presudi rekao: "Vedrane Srbine, ubit ću te, jebem mater tebi, Štimcu i Šangutu, polomit ćemo vas svu trojicu", nakon čega su obojica otvorenim dlanom ruke po glavi udarili Bukovca i Matića, a sve to je kod napadnutih izazvalo osjećaj poniženja.

Na suđenju su oba okrivljena priznala sve za što ih se teretilo te su rekli da im je žao zbog svega i izrazili su kajanje, a odbili su odgovarati na pitanja. Sutkinja koja je vodila postupak navela je da su obojica bili "svjesni da su na javnom mjestu iznenada, agresivno i osobito drskim ponašanjem fizički napali i vrijeđali žrtve čime su ih doveli u ponižavajući položaj, a što su i htjeli".

A ovako dosuđene drastične zatvorske bezuvjetne kazne, koje naravno po žalbama tek trebaju proći evaluaciju višeg suda koji će presudu potvrditi, ukinuti ili preinačiti, obrazložila je na identičan način za obojicu okrivljenih.

- Pobude počinjenja djela proizlaze iz očito njegove aktivnosti u/i pripadnosti određenom navijačkom krugu koje određuje i pravila prodaje karata za sportske oglede u kojima nastupa nogometni klub "Hajduk". Ovo kazneno djelo spada među kaznena djela protiv javnog reda i mira i njegov zaštitni objekt je spokojstvo građana. S tim u vezi ovakav nasilni čin u mjestu (caffe bar) koji je bio pun gostiju, među kojima je bilo i male djece (proizlazi iz iskaza svjedoka) i koji je u blizini stadiona "Poljud" na kojem se održavala utakmica i neposredno pred početak nogometne utakmice, u svjetlu sve većeg nasilja navijačkih skupina na sportskim natjecanjima i uoči tih natjecanja (notorno), ponašanju okrivljenog daje dodatnu, otegotnu težinu - stoji u obrazloženju presude u kojoj stoji i da "sportska natjecanja između ostalog služe i zabavi građanstva, koji svojim sudjelovanjem često iskazuju podršku određenim sportašima i/ili klubovima i svaki nasilni čin uoči ili na sportskom natjecanju posljedično narušava ugled sportaša i kluba, ali utječu i na odluku posjetitelja o odlasku i praćenju natjecanja u mjesto njegovog održavanja".

Stipetiću je izrečena veća kazna jer je već tri puta osuđivan zbog kaznenih djela pokušaja i nanošenja teške tjelesne ozljede, a ima i devet prekršajnih kazni zbog kršenja Zakonu o sigurnosti prometa na cestama i Pomorskom zakoniku. Sve to, prema stavu suda, ukazuje i da prethodne osude na okrivljenika nisu preventivno djelovale da se suzdrži od daljnjih protupravnih ponašanja, štoviše, protupravno i nasilno postupanje postaje svojevrstan obrazac njegova ponašanja. Topalušić je prošao blaže jer ima samo jednu prekršajnu kaznu iz Velike Gorice.

Kao olakotne okolnosti obojici je uzeto to što su priznali djela i tako "u znatnoj mjeri pridonijeli utvrđivanju činjeničnog stanja" koje bi bez toga bilo puno teže te to što oštećenici nisu bili zainteresirani za njihov kazneni progon.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
03. ožujak 2024 04:57