KAKO DO SABORA

Investicija u mandat jedna je od najisplativijih po brzini povrata uloženog novca

Dalija Orešković i Sandra Benčić u sabornici
 Damjan Tadić/HANZA MEDIA

Za SDP kao da nema kraja lošim vijestima. Ili točnije, vijestima o loše odrađenom poslu. Nedavne parlamentarne izbore, na kojima su uvjerljivo poraženi od HDZ-a, završili su u svakom smislu u minusu. Da ne kažemo – u crvenom.

Pa je tako financijsko izvješće koje je u četvrtak objavilo Državno izborno povjerenstvo (DIP) pokazalo da su SDP-ovci izbornu utrku završili s minusom od 2,2 milijuna kuna.

Vjerojatno na Iblerovom trgu računaju: OK, ali dobit ćemo i 135 tisuća državnih kuna po osvojenom mandatu, nije to tako strašno... Pomnožite samo 41 sa 135 tisuća. I eto vas automatski u plusu!

Zanimljivo je primijetiti da SDP očito sve teže dolazi do novca: imali su svega 136 donatora, uključujući privatne osobe i tvrtke. Oni su koaliciji donirali ukupno 696.057 kuna.

Od pojedinačnih uplata Restart koaliciji, najbizarnije zvuči ona Silvana Hrelje (HSU), koji je četiri puta uplatio po 137,40 kuna, odnosno, ukupno je dao 548 kuna. I dok sad već bivši šef SDP-a Davor Bernardić nije uplatio ni kune, njegov vjerojatni nasljednik Peđa Grbin se "isprsio" sa 10 tisuća kuna za izbornu promidžbu svoje stranke.

HDZ je završio kampanju u, reklo bi se, simboličnom plusu, od 7500 kuna (uz rekordnih 539 donatora), a podržao ih je i Miroslav Tuđman, sin prvog predsjednika stranke i RH, sa 3200 kuna. Investirao je u svoj novi mandat i Stevo Culej (7500 kuna), ali kao što znamo, on nije prošao, odnosno, nije među zastupnicima 10. saziva Hrvatskog sabora, dok će se Vinku Zulimu, primjerice, njegovih uloženih 5 tisuća kuna – višestruko vratiti kroz plaću zastupnika.

Andrej Plenković je HDZ donirao sa 20 tisuća kuna, a njegov primjer su, iznosima od 7 tisuća kuna pa naviše, slijedili i gotovo svi ministri, pa i neki bivši, poput recimo Nade Murganić, koja je svojoj stranci darovala 10 tisuća kuna.

Pozitivno je "poslovala" i ekipa iz platforme Možemo!, koja je izbore završila s 3 (tri!) kune u plusu. Njih je sa simboličnih 100 kuna podržala i poznata meteorologinja Dunja Mazzocco Drvar, dok je 500 kuna uplatio redatelj Boris T. Matić. No, među donatorima nema, primjerice, Katarine Peović iz Radničke fronte, koja je ionako u brojnim izjavama iskazala sklonost po kojoj bi radije ipak raspolagala – tuđim novcem. Na listi donatora platforme Možemo! nema niti njezinog lidera Tomislava Tomaševića, kao ni Rade Borić.

Plus je prijavio i Živi zid (6.259,81 kunu), ali to im je, s obzirom na rezultat, slaba utjeha.

Pametno je "investirala" i SDSS-ova Anja Šimpraga, koja je izbornoj kampanji svoje stranke donirala 12 tisuća i 500 kuna, ili dvostruko više od stranačkog šefa Milorada Pupovca, koji je u istu svrhu donirao 5 tisuća kuna. Jednaku svotu kao i Pupovac pametno je uložila i nova zastupnica iz Splita, Marijana Puljak (koalicija Stranka s imenom i prezimenom-Fokus-Pametno).

Škorin Domovinski pokret završio je s minusom od 14 tisuća i 800 kuna, a zanimljivo je primijetiti kako Škorinog imena nema na listi pojedinačnih donatora (za razliku od Ruže Tomašić koja je uplatila 30 tisuća kuna). Iako je i u kampanji, eto, puno govorio o poduzetničkom duhu i etici, i Škori se omililo raspolagati tuđim novcem. Inače, Domovinski pokret je privukao 41 donatora. Daleko manje nego, recimo, platforma Možemo!, koja je imala čak 341 donatora. Istina, treba pritom reći i da su oni prikupili "samo" 192 tisuće kuna, dok su Škorini simpatizeri osigurali svom najdražem pjevaču 307 tisuća i 202 kune.

U plusu je i Most, sa 12.000 nepotrošenih kuna. S obzirom da su imali samo 19 donatora, u Mostu mogu konstatirati da je iza njih odlično odrađen izborni posao. Zanimljivo je i da nitko od vodećih ljudi Mosta (Petrov, Grmoja, Bulj...) za kampanju nije uplatio baš ništa. Što ti je samopouzdanje i vjera u dobar rezultat... A možda je u pitanju samo dobro raspolaganje kućnim financijama, tko će znati.

HNS je, s ukupno čak 206 donatora koji su prikupili 2,9 milijuna kuna, potvrdio svoj "rejting" stranke koja okuplja različite interesne, ali dobro "potkožene" grupacije. No, čini se da je njihova financijska moć u sve većoj disproporciji u odnosu na broj mandata.

Željko Kerum i njegova Građanska stranka završili su izbornu utrku s financijskim minusom od 75 tisuća i121 kunu, a raspolagali su, kako su naveli, "vlastitim sredstvima". I potrošili ukupno 463 tisuće i 708 kuna.

Inače, iz platforme Možemo! su se pohvalili da su, prema jučer objavljenim podacima DIP-a, upravo oni od svih lista koje su ušle u Hrvatski sabor imali najnižu prosječnu donaciju (563 kune), drugi najveći broj pojedinačnih donacija (341) te drugi najniži potrošeni iznos u kampanji (765.989 kuna) ako se ne računaju liste nacionalnih manjina, baš kao i najmanji iznos potrošen po osvojenom mandatu (109.427 kuna). Iz zeleno-lijeve koalicije navode i kako su njihove donacije 13 puta manje od HDZ-ovih, a devet puta manje od SDP-ovih...

Nikad bolje investicije, reklo bi se!

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 11:56