novo poglavlje

Imamo detalje priče o kojoj bruji domaća gastro scena! Čuveni chef nam otkriva: ‘Svi me zovu, ali došlo je vrijeme...‘

Hrvoje Zirojević otkrio nam je što planira nakon odlaska iz ‘Dvora‘: ‘Svi me zovu, ali sazrilo je vrime, znam točno...‘ Imamo detalje priče o kojoj bruji domaća gastro scena! Najbolji Zirojević nam otkriva što planira nakon odlaska iz
 Duje Klarić/Cropix
Hrvoje Zirojević otkrio nam je što planira nakon odlaska iz ‘Dvora‘: ‘Svi me zovu, ali sazrilo je vrime, znam točno...‘ Imamo detalje priče o kojoj bruji domaća gastro scena! Najbolji Zirojević nam otkriva što planira nakon odlaska iz

Zirojević odlazi iz "Dvora", vijest je to koja je mnoge zatekla ili barem zaintrigirala. Bolje upućeni u zbivanja na splitskoj gastronomskoj sceni već su neko vrijeme znali za tu ćakulu, a da je istinita, potvrdio nam je sam glavni akter, slavni splitski chef Hrvoje Zirojević. Prvoklasni kuhar, po mnogima jedan od najboljih, ako ne i najbolji u Hrvatskoj, već je godinama zaštitno lice lijepog restorana na splitskim Firulama, čijem je jelovniku dao svoj prepoznatljiv pečat. I sad je toj priči, eto, došao kraj.

Da je ćakula istinita, pokazala je objava puna lijepih riječi na službenom Instagramu restorana, a nakon što smo objavili vijest i Zirojevićevu potvrdu informacije, nastalo je...

- Ludilo. Znači, ludilo je totalno - rekao nam je chef kojeg smo povodom zatvaranja ovog poglavlja u njegovoj karijeri, ali i u povijesti "Dvora", posjetili na uskoro bivšem radnom mjestu. Odmah na početku naglasio je kako je sve transparentno jer svoj je odlazak odavno najavio vlasnicima "Dvora", međutim, dodaje, želio je vrijeme do odlaska, planiranog za kraj godine, odraditi u miru.

image
Tom Dubravec/Cropix

- Ali ništa od toga. Telefon mi zvoni, sad bi svi o tome pisali, a zovu me i oni koji su pomislili: "Aha, sad bi konačno moga bit moj". Ma mogu bit nečiji, ali sam najprije svoj - podvlači Zirojević, ali ne može sakriti zadovoljan osmijeh. Čini se da ima sasvim dobru ideju o koracima koji slijede nakon što napusti "Dvor" i da se tome veseli...

Pitamo ga "u glavu" što planira dalje, a on pomalo izbjegava odgovor, nekako neodređeno otkrivajući da bi to bilo nešto "svoje".

- Pa evo, osim želje da bih to htio napraviti, iskreno ću vam reći, nemam još ni lokacije. Ima nešto, ali to ovisi u zraku i ne hvatam se puno toga. Kad zakoračim priko ovih vrata, onda ću se dat u intenzivnu potragu za ostvarenjem svoga sna. Jer ja kažem, posao koji radim, svaki je na svoj način moj Alamo, di ću poginuti do kraja, dat sve od sebe pa tako i želim ovdje - kazuje Zirojević, a nakon malo poticanja pristaje nam odati neke detalje.

Okus koji izaziva emociju

- To ne bi bio neki veliki projekt, svojih četrdesetak do pedeset mjesta. Tradicija bi bila u fokusu, sigurno šezdeset posto, ali bi bilo i malo inovativnih stvari koje volim raditi, velik spoj mene i mora. Napravio bih to na zavidnoj svjetskoj razini, znači stare stvari uz vrhunski servis, prezentaciju i okus koji izaziva emociju i sjećanje - veli nam baš kad ga prekidaju stalni gosti restorana koji se žele pozdraviti pa čak i fotografirati s njim.

- Sazrilo je sve - nastavlja Zirojević gdje je stao. - Baš je sazrilo i znam točno, zatvorenih očiju mogu složiti kako i što sve skuhati. Imam u glavi veliko, veliko gastronomsko blago i uvjeren sam da će se kroz neko vrijeme te stvari dignuti na jednu višu razinu, čak možda i više i postati dio nasljeđa. Ne idem ciljano u to, sve dolazi iz ljubavi, strasti i osjećaja prema onome što radim. Mislim da je to jako dobar put i da ću napraviti lipu stvar - posebnu, unikatnu, s jelima naše mladosti i djetinjstva, u vrhunskoj kvaliteti, i u servisu, i u prezentaciji, i u emociji. Bit će to toliko posebno da ćeš imati osjećaj da jedeš u nekom od najboljih restorana s Michelinovom zvjezdicom.

image
Tom Dubravec/Cropix

Pitamo ga bi li volio tu novu priču pokrenuti negdje u Dalmaciji, možda u Splitu...

- Split je moj, to je moj karakter, moje sve, to se osjeća kroz hranu, zanos, ljubav, strast i dišpet - to je Split, to sam ja - jasan je bio chef, a upravo to je bio odgovor koji smo priželjkivali čuti.

Nova etapa

Nema, kaže nam, zacrtani datum za započinjanje te nove etape svog puta, a kad završi svoj angažman u "Dvoru", najradije bi se, priznaje, malo odmorio.

- Puno je bilo posla zadnje dvije-tri godine, jak tempo, uvijek su ludnice, i jednostavno mi treba malo mira da to sazri. Pobići ću, iza Nove godine, u samoću, mir, šumu, na more, gdje god, samo da je tišina. Sad sam u fazi kad mi samo to paše, samoća i mir, da malo udahnem prije nego krenem u nove stvari - kaže nam chef.

Pitamo ga zna li se već tko će ga zamijeniti na mjestu koje njegovim odlaskom s pozicije šefa kuhinje restorana na Putu Firula 14 ostaje upražnjeno. Ne zna, veli nam, ali dodaje kako vjeruje da rješenje postoji unutar kuće. On će, pak, ipak ostati prisutan u savjetodavnoj ulozi.

- Ostat ću kao konzultant, pomagati u organizaciji poslova, kreirati neka nova jela i savjetovati, a mislim da će iza mene ostati nekoliko mojih jela ovdje u restoranu, potpisano mojim imenom. I dalje ću biti dostupan svima, tu sam za sve - zaključio je chef Zirojević.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
20. prosinac 2025 09:41