PROJEKT NA ŠKOJU

Iz SAD-a je stigla na Hvar, prvu večer upoznala supruga, rodila sina Matu, ostala!; ‘Bavila sam se politikom, a sada...‘

Uživa u svemu onome što joj otok pruža

 Paige Zelikow

Doseljenici u nova mjesta često donose mnoge različitosti, ali i svježe ideje u odnosu na domicilnu populaciju. Kada govorimo o otoku Hvaru, veliki broj doseljenika u toj geografski relativno izoliranoj sredini svojim originalnim vizijama unosi novine i značajno pridonosi boljem i zanimljivijem društvenom životu svoje nove zajednice.

Jedna od takvih zanimljivih doseljenica na Otoku sunca je i Carolyn Zelikow, mlada žena koja je rođena u Beču, u obitelji američkog diplomata i školske knjižničarke. Odrastala je između Virginije i Massachusettsa u Sjedinjenim Američkim Državama, a studirala na University of Virginia, dakle, jednom od pet najboljih sveučilišta u toj zemlji.

image

Sa suprugom Vladom Matijevićem i sinom Matom

Paige Zelikow

Završila je i dodiplomski studij književnosti, a potom i magisterij iz poslovanja (MBA), tako da je u svojim dvadesetima radila na razvoju zajednice i javnoj politici, najviše u Washingtonu. Tada joj vjerojatno ni u peti nije bilo da će životnu sreću pronaći na drugom kraju svijeta, daleko od vreve američkih gradova. Naravno da je ono što nas je ponajviše zanimalo kako je stigla na Hvar, preciznije, kako to da je ostala živjeti na otoku.

Ljubav života

– Pa, mogla bih reći da sam u rujnu 2022. godine gotovo slučajno došla u Stari Grad i tu, u najstarijem gradu na tlu Hrvatske, već prvu večer upoznala domaćeg čovjeka koji mi je sada suprug. On je zaposlen u turizmu, gdje nekad ide bolje, nekad lošije, kao i u svakoj drugoj gospodarskoj djelatnosti. Sve ostalo je, što se nas dvoje tiče, povijest! Uglavnom, odlučili smo zasnovati obitelj baš na Hvaru, umjesto u SAD-u, jer otok nudi puno više za djecu – netaknutu prirodu, jedinstvenu tradiciju i obiteljsku kulturu. Nije uvijek baš lagano, ali smo sto posto zadovoljni svojom odlukom – kaže Carolyn, koja je u braku dobila i prekrasnog sinčića Matu, a s obitelji živi nadomak Jelse.

image

Studirala je na University of Virginia, završila i dodiplomski studij književnosti, a potom i magisterij iz poslovanja (MBA)

Privatni album

Kad ju je životni put već donio na škoj bogat kulturnom baštinom i prirodnim ljepotama, od kojih je njih čak šest pod zaštitom UNESCO-a, a zbog čega su ga Travel + Leisure i Conde Nast uvrstili i među najbolja otočna odredišta na kugli zemaljskoj, za vrijeme porodiljnog dopusta je imala nešto više slobodnog vremena pa je razmišljala čime bi se mogla baviti u budućnosti.

Razmišljala je i razmišljala, i osmislila projekt "Terenske škole Hvar" (The Field School of Hvar) namijenjen djeci od tri do 13 godina iz cijeloga svijeta. Poželjevši s jedne strane ublažiti stres lokalnim obiteljima zbog (pre)velikih obveza tijekom turističke sezone, a s druge i turistima omogućiti nešto novo, još neviđeno na škoju, upustila se u pravu avanturu. Njezina škola nije tipična, ona je prilagođena podneblju, pa tako djeca mogu istinski upoznati prirodno okruženje i izvući ono najbolje iz njega.

image

Pripreme su krenule

Carolyn Zelikow

– Na tragu ove ideje već sam odradila jednu radionicu s djecom, a druga će uslijediti uskoro, 4. svibnja. To je na neki način uvod u našu ljetnu terensku školu koja će se odvijati na engleskom jeziku i potrajati od 3. lipnja pa sve do 30. kolovoza, tako da će se u svakom trenutku raditi s 35 djece, s kojima će biti skupina iskusnih učitelja, dobro upućenih u pedagogiju i nastavnu praksu.

Program u kojem će sudjelovati djeca iz cijeloga svijeta odvijat će se u mjesnim parkovima, prelijepim kalama, na plažama i u poljima idiličnog primorskog gradića, pa i šire na otoku, a naučit će puno toga iz sfere znanosti, umjetnosti, književnosti, matematike... kroz objektiv tisućljetne otočne baštine i krajolika kakve ima jedino otok Hvar – dodaje naša sugovornica.

Što se edukatora tiče, oni su sve odreda priznati profesionalci, u rasponu od waldorfskog do učenja temeljenog na projektima, a uz lokalne stručnjake u programu će također sudjelovati, primjerice, morski biolog, likovni umjetnik, etnobotaničarka, skladatelj ambijentalne glazbe... Spomenut ćemo samo neke od njih, jer su tu: Ivan Cestero iz Los Angelesa, Maria Laura Martinez iz Valle de Brava u Meksiku, Heather Richardson iz Londona, Kelsey Scholer iz Virginije, Ewelina Trzopek iz Poljske, Andrea Babić-Varošanec iz Zagreba, Mira Ćurin iz Hvara, Fabijan Belić iz Jelse, dr. sc. Marija Jug Dujaković iz Splita, Mario Gracin iz Staroga Grada, Nikša Peronja iz Jelse, Stjepan Mijat Zaninović iz Zastražišća, Dejan Bojanić iz Jelse... Ukratko, na Hvar stižu učitelji iz raznih dijelova svijeta.

image

Djeca će uživati u predivnom mediteranskom krajoliku

Carolyn Zelikow

Lov, penjanje, gluma...

Upravo zato svaki tjedan terenske škole bit će fokusiran na drugu temu, a sve se oslanja na igru na otvorenom, praktično učenje i bogati krajolik otoka Hvara, a teme su: "Biljni i životinjski svijet", "Snaga biljaka", "Let; Zemlja; Pod morem", "Kako pobijediti toplinu; Zvukovi ljeta", "Tajni jezici; Pomorci", "Mi Hrvati; Legende o Hvaru", "Grožđe; Sunčeva svjetlost"...

Bit će tu planinarenja, sportskog penjanja, lova i još puno toga, a zanimljivo je i to da je svaki dan u školi podijeljen na jutarnji program od 8 do 12 sati i popodnevni od 16 do 20 sati. Naglasimo i to da završava obrokom koji se oslanja na sezonsku mediteransku kuhinju, a svako jutro uključuje zdrav međuobrok, poput orašastih plodova i suhog voća.

– Naša mala ljetna škola bit će jedna od rijetkih platformi gdje se djeca cijeloga svijeta mogu ravnopravno sresti i družiti. Glavni cilj našeg programa je promicanje smislene kulturne razmjene, pa iz tog razloga poseban naglasak stavljamo na toleranciju, otvorenost i dobronamjernu znatiželju. Mi primamo svu djecu, bilo da su ona posebno nadarena ili imaju neka ograničenja, projektno učenje će uvijek biti iznimno uzbudljivo i oslobađajuće.

Moj osobni cilj je da svatko od njih iskusi jedno čudo autentičnog intelektualnog pristupa, jer ne postoji ništa slično tome gdje djecu zapravo na jedan poseban način učimo kako da pristupaju školi i poslu – navodi Carolyn, ističući kako će svakodnevno voditi terenski dnevnik kao svojevrsni podsjetnik na nešto neobično u čemu su sudjelovali, tragat će za lokalnim biljkama, penjati se po stijenama..., čak će zaigrati i Shakespeareovu predstavu "San ljetne noći". Nije zgorega spomenuti da su za domaću djecu osigurane stipendije i veliki popusti.

image

Okušat će se i u ribolovu

Iva Tkalec

Dječji sabor

Tema "Mi Hrvati" na rasporedu je od 5. do 9. kolovoza, kada će tema biti hrvatski identitet i institucije.

Pa iako općinski načelnik Nikša Peronja u tom dijelu godine ima jako puno obveza, pronaći će malo vremena da posjeti djecu kojoj će govoriti o tome zašto se kandidirao za tu važnu funkciju, kako je pobijedio na izborima i što on doista radi...

Naravno, odgovarat će i na druga njihova pitanja, jer su djeca općenito znatiželjna, a improvizirat ćemo i sjednicu Hrvatskog sabora koristeći pojednostavljena parlamentarna pravila, gdje će djeca zapravo biti predstavnici različitih hrvatskih regija.

Na lokalnom i internacionalnom planu uspoređivat će školu, kuhinju, kućnu tradiciju i druge aspekte svakodnevnog života – kazala nam je Carolyn.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
12. svibanj 2024 12:02