
Znate li koja je tajna gulaša s najmekšim mesom, tako mekanim da se može rezati žlicom, a umaka tako moćnog da se od njega lijepe prsti? Naravno, dobro meso je vrlo bitan faktor želite li postići opisano savršenstvo - pobrinite se nabaviti poziciju protkanu žilicama i prošaranu masnoćom, i ne bojte se opni i tetiva, sve će se to raspasti tijekom pripreme i pojačatin jelo - ali nije sve samo u tome. Mislite li da ćemo vam sad otkriti neki tajni sastojak, mislite pogrešno.
Ključ je u tehnici. Meso se ponajprije mora zapeći sa svih strana da bi se zatvorilo, što čuva sokove, ali također produbljuje okus. Drugi bitan detalj je da se ostatak pripreme odvija u - pećnici. Pečenjem mesa i ostalih sastojaka pod poklopcem i na nižoj temperaturi dulje vremena osigurava se očaravajuće mekoća, a ne trebamo ni spominjati koliko se olakšava postupak pripreme. Nema miješanja, ništa neće zagorjeti ni pokipiti. Jedini problem je slatko iščekivanje da gulaš bude spreman za jelo.
Juneći gulaš iz pećnice
Sastojci:
700 g junetine za gulaš
300 ml goveđeg temeljca
75 ml crnog vina
30 g glatkog brašna
4 žlice maslinovog ulja
2 žlice pirea od rajčice
2 žlice mljevene crvene paprike
2 češnja češnjaka
2 velike rajčice
2 mrkve
1 veliki luk
1 crvena, zelena ili žuta paprika
1 lovorov list
1 grančica timijana
1/2 stabljike celera
sjeckani peršin
sol, papar
Priprema:
Zagrijte pećnicu na 160 stupnjeva Celzija, odnosno na 140 s ventilatorom.
Meso i rajčicu narežite na kockice, očistite i narežite papriku, mrkvu i celer narežite na kolutiće, luk i češnjak usitnite.
Zagrijte dvije žlice ulja u posudi koja može u pećnicu i može se poklopiti.
Pospite meso solju, uvaljajte ga u brašno pa ga, radeći u serijama, dobro zapržite i maknite iz posude.
Dodajte preostalo ulje i narezan luk, kratko pirjajte pa dodajte češnjak, promiješajte i čim zamiriše ubacite mrkvu i celer pa pirjajte uz miješanje dok ne ishlapi tekućina, zatim dodajte papriku i rajčicu pa pirjajte dok paprike ne omekšaju.
Vratite meso, dodajte pire od rajčice i mljevenu crvenu papriku pa pirjajte uz miješanje minutu-dvije.
Dodajte vino, pričekajte dok alkohol ne ishlapi pa dodajte goveđi temeljac i začine, pokrijte posudu i stavite je u pećnicu na sat i pol do dva. Alternativno, poklopite i nastavite kuhati na štednjaku oko sat vremena, a nakon 45 minuta uklonite poklopac.
Pospite sjeckanim peršinom i poslužite uz tjesteninu, restani krumpir, palentu ili njoke.
Komentari
0