Potresno iskustvo

Larisa Lipovac o jednom od najtežih dana u životu: ‘Dolazite kući i nailazite na užas...‘

Zagrebačkoj koreografkinji i plesačici je prošle godine provaljeno u stan, a prvi je naišao njen sin
 Neja Markicevic/Cropix

Osjećaj koji vas prati nakon što vam netko provali u stan nije nimalo ugodan. Većina nas ni ne razmišlja o takvim situacijama, ali kada se nažalost dogode, nemoguće se oteti dojmu da se to može dogoditi svakome. Pitate se tko i zašto bi to napravio. Kako uopće netko dođe na ideju? Možda slučajnim odabirom, a možda je to netko tko vas jako dobro poznaje. Vašu rutinu, navike i stvari koje posjedujete.

Taj osjećaj da je netko nepoznat i nepozvan ušao u vaš privatan prostor, za koji vas vežu uspomene, u kojem čuvate najdraže stvari, koje, uz materijalnu, imaju i emocionalnu vrijednost, prati vas po cijele dane. Razmišljate tko su ti ljudi koji mogu takvo nešto napraviti, uzeti nešto što im ne pripada – pita se Larisa Lipovac Navojec, poznata plesačica i koreografkinja, u čiji je zagrebački dom prošle godine provaljeno.

– Bio je dan kao i svaki drugi – počinje svoju priču Larisa.

image
Neja Markicevic/Cropix

Pripremala se za obaveze koje su je taj dan čekale, pripremala je doručak i sina za školu. Ni na kraj pameti joj nije bilo kako će dan završiti.

– Sin je po povratku iz škole naišao na otvorena vrata stana, a stvari unutra su bile razbacane i potrgane. U tom trenutku javlja se užasan strah, a nakon toga bijes, ljutnja i nemir koji se teško mogu opisati riječima. Jurite doma, stvari vam ispadaju iz ruku. Ne možete se koncentrirati, voziti auto je problem, a jedino vam je na umu da su svi dobro i da nitko ne nastrada. Zamolite svemir da su provalnici obavili ono što su planirali i da su već daleko sa svime što su namjeravali ukrasti, otuđiti ili oteti. Nikad neću zaboraviti taj prizor. Zamislite, dolazite kući i nailazite na užas. Brava na ulaznim vratima obijena, stan je preokrenut naopačke, ladice i ormari otvoreni, kutije potrgane, stvari razbacane posvuda – prisjeća se Larisa.

Lopovi su joj otuđili, kako sama kaže, najvrijednije stvari – naušnice koje joj je poklonila baka, sve što je nosila na vjenčanju, nakit koji je obiteljski nasljedstvo, zlato koje je njeno dijete dobilo kada se rodilo, narukvicu koju je dobila za rođendan od najboljih prijateljica...

image
Neja Markicevic/Cropix

– Kroz glavu mi je prolazilo što bi bilo da sam bila kod kuće, što da mi je sin bio doma. Razmišljala sam o najgorim scenarijima, a istovremeno bila zahvalna jer se nisu realizirali. Svoj dom oduvijek sam smatrala prostorom u kojem sam sigurna i zaštićena, opuštena i bezbrižna. Sve dok se to nije dogodilo. Bilo je to vrlo neugodno i bolno iskustvo. Teži mi je bio osjećaj nesigurnosti i tuge, te neke čudne bespomoćnosti i razočaranja, nego to što sam ostala bez svojih dragocjenosti – priča Larisa.

Prvu noć nakon provale spavali su s upaljenim svjetlom i jednim okom otvorenim. Odlučila je da ovu noćnu moru ni pod kojim uvjetima neće prolaziti još jednom.

– Tražila sam najbolju opciju i naišla na Croatia osiguranje. Svidio mi se njihov stav kako je dom više od krova i zidova i s time se u potpunosti slažem. Osim što sam njihovom policom Osiguranje doma osigurala sve predmete i vrijednosti u stanu, mirnija sam i kad su rizici poput požara ili prirodnih nepogoda u pitanju. Naime, polica objedinjuje osiguranje građevinskog dijela vaše nekretnine te predmete u kućanstvu od štete nastale provalom, požarom, potresom i brojnim drugim rizicima. Ovisno o vašem odabiru, policom možete zaštititi građevinski dio objekta i/ili stvari u njemu. Ugovaranjem kompleta, dakle, osiguranja za građevinski dio i za stvari u kućanstvu, stječete kompletnu zaštitu, ali ostvarujete i pravo na dodatni popust na premiju osiguranja – pojašnjava Larisa.

Osigurajte svoj dom u Croatia osiguranju

Ugovorite osiguranje doma do 31. srpnja 2020. za već od 21 kn/m2* i ostvarite više zaštite po povoljnijim uvjetima za cijelo vrijeme trajanja ugovora.

* Cijena od 21 kn/m2 izražena je na godišnjoj razini, a uključuje sve akcijske popuste na osiguranje građevinskog dijela u iznosu od 350.000 kn, osiguranje stvari u kućanstvu u iznosu od 175.000 kn i osiguranje od potresa bez sudjelovanja u šteti, na području grada Zagreba.


image
Hanza Media
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
14. travanj 2024 15:02