obratite pažnju

Liječnik alarmira na ugljikohidrat koji je smrtonosniji od šećera! Podiže kolesterol, potiče dijabetes, evo gdje ga ima

 Shutterstock

Zdravstveni stručnjak izdao je oštro upozorenje o određenoj vrsti ugljikohidrata koji bi mogao uzrokovati pad nivoa šećera u krvi, tvrdeći da je opasniji od šećera. Dr. Eric Berg je istražio opasnosti maltodekstrina.

Dr. Berg je naglasio kako oni koji žele održati stabilan šećer u krvi trebaju izbjegavati maltodekstrin.

"Postoji taj ugljikohidrat koji je mnogo opasniji od šećera. Ljudi imaju tendenciju da misle da je šećer najgori, ali postoje i druge stvari koje su još gore!", istakao je.

Objasnio je ozbiljnost njegovog utjecaja, pozivajući se na glikemijski indeks.

image
/Shutterstock

"Ovaj specifični ugljikohidrat je loš i reći ću vam zašto. Pogledajmo glikemijski indeks, gdje je šećer? Pa, konzumni šećer je oko 65, nije tako visok. Gdje je glukoza? 100. Gdje je ovaj ugljikohidrat? Između 116 i 136 na glikemijskom indeksu! Drugim riječima, to je ugljikohidrat koji nije klasificiran kao šećer, ali djeluje kao šećer na mnogo smrtonosniji način. Što se tiče onoga što može učiniti vašem šećeru u krvi, jednostavno će ga značajno povećati. A ovaj ugljikohidrat se zove maltodekstrin", naveo je liječnik, čija upozorenja prenosi klix.ba.

Maltodekstrin se, inače, nalazi u mnogim dijetalnim namirnicama.

"Nalazi se u modificiranom skrobu za hranu i modificiranom kukuruznom škrobu. Nalazi se u mnogim namirnicama. Stavljaju ga u mnoge proizvode ‘bez šećera‘, iako je šećer", upozorio je.

Maltodekstrin je polisaharid, koji je posebna vrsta ugljikohidrata napravljena od grupe molekula šećera koje su međusobno povezane. Općenito, maltodekstrin je škrob napravljen od nekoliko šećera, koji se obično dobiva iz kukuruza, pšenice, riže, krumpira ili tapioke.

image

Korijen tapioke u proizvodnji. I od nje se, između ostaloga,dobiva škrob maltodekstrin

/Shutterstock

Iako maltodekstrin nije klasificiran kao šećer, može značajno povećati šećer u krvi zbog svog visokog glikemijskog indeksa, koji premašuje glikemijski indeks običnog šećera.

Ako se maltodekstrin dobiva iz pšenice, može sadržavati tragove glutena, što predstavlja dodatni problem za one koji su osjetljivi na gluten. Maltodekstrin je bijeli škrobni prah i svestrani sastojak hrane. Poboljšava ukus, teksturu i rok trajanja i služi kao punilo, sredstvo za povećanje zapremine, stabilizator i konzervans.

Maltodekstrin se često dodaje prerađenoj hrani, kao što su:

Pekarski proizvodi - poput peciva, krekera i granola pločica.

image
/Shutterstock

Žitarice i pića za doručak.

Bezalkoholna slatka pića.

Bomboni i drugi slatkiši.

Mliječni proizvodi, poput instant pudinga i drugih gotovih jela.

image
/Shutterstock

Preljevi za salatu, posebno kremaste sorte.

image

Instant riža i sva slična jela velika su zdravstvena zamka

/Shutterstock

Gotove juhe i smrznuta jela.

image

Juhe iz vrećica i kutija zaobilazite u širokom luku. Mogu biti rijetka iznimka, nipošto uobičajena prehrana

/Shutterstock

Zamjene za meso.

Sportska pića.

Tjestenina.

Pretjerana konzumacija hrane koja sadrži maltodekstrin dovodi do prehrane bogate šećerom, s malo vlakana.

Ovaj način prehrane može povećati rizik od visokog kolesterola, debljanja i razvoja dijabetesa tipa 2, piše klix.ba.

image
/Shutterstock

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?

Komentari (0)

Komentiraj

Ovaj članak još nema komentara
Važna obavijest:
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalima društva HANZA MEDIA d.o.o. dopušteno je samo registriranim korisnicima.
Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu društva HANZA MEDIA d.o.o. te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona o elektroničkim medijima.
18. srpanj 2025 21:11