PRIZEMLJENJE

Lukša Novak, direktor Zračne luke Split: Uspjeh nam je i 20 posto lanjskog prometa

Lukša Novak
 Ante Čizmić/HANZA MEDIA

Među informacijama koje javnost sa zanimanjem prati, a neizostavno su vezane za koronu, svakako spadaju i one koje se odnose na rad zračnih luka, bilo da se iščekuju potvrde letova, što bi bio znak da se može pakirati prtljaga i krenuti na put, ili ono suprotno - ostati gdje jesi.

Splitska Zračna luka u Resniku proteklih je par mjeseci isticana kao pozitivan primjer poslovanja u zadanim okolnostima.
Nakon ponovnog uspostavljanja redovitog prometa, u Zračnoj luci Split, naime, tijekom svibnja kontinuirano se bilježi rast prometa, tako da je nakon lipnja s 26 tisuća putnika već u srpnju ostvaren promet od 173 tisuće. A za najnovije podatke obratili smo se Lukši Novaku, direktoru Zračne luke.

- Zaključno s 18. kolovoza ostvaren je promet od 460 tisuća putnika. U kolovozu očekujemo približno 260 tisuća putnika, u rujnu 130 tisuća putnika, a do konca godine ukupno između 600 i 700 tisuća putnika, što bi bilo otprilike 20 posto prošlogodišnjeg prometa - kazao je Novak.

Zamoljen da prokomentira uvjetno rečeno "ponašanja" aviokompanija koje također svoje planove moraju "u hodu" prilagođavati koroni, Novak je naglasio:

- Kontinuirano razvijajući partnerske odnose s ključnim korisnicima usluga, posebice u okolnostima pandemije, isto tako uvodeći poticajne mjere u svrhu revitalizacije prometa, kao rezutat imamo nazočnost 35 avioprijevoznika u Zračnoj luci Split u ovom trenutku, koji nas povezuju s približno 60 destinacija. S obzirom na poznate okolnosti i vrlo dinamičnu situaciju na tržištu, očekivani promet putnika moguće je sa sigurnošću predvidjeti samo za dva tjedna unaprijed.

- Zrakoplovne kompanije, suočene s nedostatkom ili smanjenjem potražnje, znatno smanjenim prihodima i iznenadnim restrikcijama, trude se optimizirati redove letenja. Stoga planovi letenja doneseni koncem prošle godine najčešće nisu realni niti ostvarivi - kaže naš sugovornik, koji će za rezultate poslovanja Zračne luke Split reći da su nešto bolji od onih koje su predvidjeli kriznim planom poslovanja donesenim odmah nakon pojave pandemije i da će biti u izravnoj korelaciji s očekivanim fizičkom obujmom prometa.

Poznato je da je splitski aerodrom nakon investicijskog zamaha nastavio s manjim ulaganjima pa se objektivno nameće pitanje hoće li neka od njih biti usporena ili možda odgođena na neodređeni rok.

- Svi započeti projekti prije korona-krize (rekonstrukcija vertikalne signalizacije, rekonstrukcija ceste D-409 i Divuljskog puta ispred putničkog terminala, nabava novog aerodromskog vatrogasnog vozila...) bit će realizirani u ovoj godini kako je i planirano - kaže direktor Novak, oprezan kad se govori o poslovanju u idućoj godini:

- Trenutačno su sve aktivnosti Zračne luke usmjerene na što sigurniji i kvalitetniji prihvat putnika i zrakoplova u ovoj složenoj situaciji te je prerano govoriti o planovima za iduću godinu - poručio je Novak.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 20:04