miloš vučević

Ministar obrane Srbije najavio povratak obveznog vojnog roka: ‘Procjena sigurnosne situacije to traži od nas!‘

 Andrej Isakovic/Afp

Ministar obrane Srbije u tehničkom mandatu Miloš Vučević najavio je povratak obaveznog vojnog roka.

Vučević je najavio da će Generalštab Vojske Srbije i Ministarstvo službeno pokrenuti proceduru i inicijativu ka predsjedniku Republike Srbije i vrhovnom komandantu da se ukine odluka o suspenziji obaveznog služenja vojnog roka, prenosi danas.rs.

– Odnosno da ponovo aktiviramo zakon koji definira obvezno služenje vojnog roka, s tim što je prijedlog Vojske Srbije i Ministarstva da vojni rok ne bude duži od 4 mjeseca. Bit će stvar procjene nadležnih službi, šire stručne javnosti i uprave za ljudske resurse koji je dovoljan period za stručnu obuku novaka - istakao je ministar.

Kako je naveo, do inicijative da se ponovo aktivira odluka o obaveznom služenju vojnog roka su došli nakon procjene sigurnosne situacije u državi nakon 13 godine od kako je suspendovana ta odluka (2011.).

– Imamo potrebu za obukom i popunjavanjem pričuvnog sastava. Mi imamo 13 generacija gdje nije bilo obveznog služenja vojnog roka, 13 generacija je izašlo iz pričuvnog sastava Vojske Srbije. Naše potrebe, obrambene i sigurnosne, traže da imamo nove novake, nove obveznike i novi sastav, koji je uvijek spreman čuvati državu. To ne znači da se spremamo za sukobe ili da su neki ratovi na pomolu – naglasio je Vučević.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. srpanj 2024 07:47