
Određeno povrće ne bi trebalo jesti svježe, koliko god vam neko od njih odgovaralo u salatama i frapeima, na primjer, jer može stvoriti kvržice na štitnjači.
Na to upozorava endokrinologinja, prof. dr. Vesna Dimitrijević Srećković i objašnjava kako ih je najbolje pripremiti kako bi se izbjegao njihov trombogeni učinak.
"Zeleno povrće: kelj, prokulica, brokula, cvjetača, korabica, blitva i špinat sadrži strumaogene tvari koje mogu potaknuti stvaranje čvorića na štitnjači. Dovoljno je termički ga obraditi nekoliko minuta na pari i te stromalne tvari će nestati" - kaže prof. dr. Dimitrijević Srećković.
Špinat
Špinat je bogat nutrijentima, posebno željezom, magnezijem, kalcijem i cinkom, ali se ti nutrijenti lakše apsorbiraju kada se špinat kuha. To je zato što je špinat pun oksalne kiseline koja blokira apsorpciju željeza i kalcija.
Zagrijavanjem špinata oslobađa se vezani kalcij, čineći ga tijelu dostupnijim za apsorpciju. Istraživanja pokazuju da špinat kuhan na pari održava razinu folne kiseline, vitamina B9, što može smanjiti rizik od određenih vrsta raka.
Blitva
Blitvu je najbolje kuhati na pari. Nema razloga jesti je sirovu, jer za razliku od većine drugog povrća i voća, blitva ima puno više dostupnih hranjivih tvari nakon kuhanja i, što je najvažnije, nekoliko minuta toplinske obrade blitve na pari iz nje će se ukloniti stromogene tvari.
Kelj
Kelj je najzdraviji lagano kuhan na pari, jer deaktivira enzime koji tijelu onemogućuju korištenje joda potrebnog za rad štitnjače koja pomaže u regulaciji metabolizma, napominje dr. Dimitrijević Srećković.
Korabica
Može se kuhati cijela oko 30 minuta, ili narezana desetak minuta, dok ne postane mekana. Bit će ukusna i ako se kuha na pari, pirja, kuha, pošira ili cijela zapeče u pećnici. Mladi listovi i stabljike korabice također su jestivi i sadrže više vitamina i minerala, osobito karotena i fosfora, od mesnatog ploda.
Brokula, cvjetača i prokulica
Istraživanja su otkrila da kuhanje ovog povrća na pari čuva i vitamin C koji se bori protiv raka i acu koja se može dobiti iz ovog povrća. Sjeckanje brokule i ostavljanje najmanje 40 minuta prije kuhanja također omogućuje aktiviranje mirozinaze, piše kurir.rs.
Komentari
0