StoryEditor
KORONA KRIMINAL

Od MUP-ovih poruka do tajne Modrićeva bogatstva, ovo je 10 svježih prevara koje kolaju internetom

U posljednje vrijeme primjećen je veći broj prijava za prevare tijekom online kupovine, kažu iz MUP-a
 Jutarnji list

Rad i obrazovanje od kuće, online sastanci i konferencije, druženja preko Zooma i ostalih videoaplikacija te pojačano zanimanje za vijestima uslijed pandemije koronavirusa doveli su do toga da smo postali još vezaniji uz internet. Podaci Statiste pokazuju da je vrijeme provedeno na društvenim mrežama diljem svijeta poraslo za 21 posto, a čitanje online vijesti za 36 posto.
Više korisnika društvenih mreža i interneta općenito usrećilo je hakere i internetske prevarante koji su odmah krenuli s valom novih prevara, ali i modernizirali stare za nove mete.
Iako iz MUP-a naglašavaju kako ne mogu povezati pandemiju koronavirusa s povećanim brojem hakerskih napada, napominju kako su u posljednje vrijeme zabilježili veći broj prijava za prevare tijekom online kupovine.
Igor Vujović, predsjednik udruge Potrošač, naglašava kako su online prevare sve sofisticiranije.

image
Igor Vujović, predsjednik udruge Potrošač
 
Marko Todorov/Hanza Media

- Hakeri svaki dan rade na modernijim i manje očitim načinima kako bi došli do vaših osobnih podataka i lozinki. Mnogi misle da su online prevare samo saudijski princ koji želi nekome ostaviti veliko bogatstvo, ali i nas zna iznenaditi koliko su neočekivano daleko prevaranti došli. Na 100 mailova koje pošalju barem jedan će, ne samo biti otvoren, nego će se na njega i odgovoriti - upozorava Vujović.

Milan Parat, predsjednik Odbora za sigurnost u Hrvatskoj udruzi banaka naglašava kako je važno da se građani na Internetu ponašaju odgovorno i oprezno, kao i u stvarnom životu. 

image
Milan Parat, predsjednik Odbora za sigurnost u Hrvatskoj udruzi banaka

- Potpunom neznancu kojeg prvi put vidite na ulici ne biste otkrivali svoje osobne i financijske podatke. Dakle, oprez i odgovorno ponašanje doprinose vrlo visokoj razini zaštite na Internetu, ali potpune zaštite nema kao i u „stvarnom“ svijetu. Građani koji se ne pridržavaju osnovnih pravila sigurnosne zaštite su ponajviše ugroženi, a kad gledamo demografiju, najugroženija skupina su ljudi starije dobi koji se tijekom život nisu puno koristili internetom, a najčešći "vektor" napada na njih su poruke e-pošte i telefonski pozivi - otkriva Parat.


Izvukli smo 10 najrecentnijih online prevara u Hrvatskoj od početka pandemije koronavirusa.


19. ožujka – Hakeri odmah prepoznali priliku u panici uzrokovanoj koronavirusom
Samo dan nakon zatvaranja kafića, restorana i trgovačkih centara zbog pandemije koronavirusa, Hrvatskom se počeo širiti maliciozni mail na valu novonastale panike. Radilo se o svjetskoj phishing kampanji koja je došla i do nas, kada su građani na svoje mail adrese dobili poruku naslova "An important Covid-19 update for our community", a pošiljatelj se predstavljao kao Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) s domenom koja se mijenjala ovisno o primatelju ([email protected]na-na-koju-se-šalje).
U lažnoj poruci nalazila su se upozorenja iz zdravstvenih centara, informacije o širenju virusa, savjeti stručnjaka za zaštitu od zaraze, analiza o utjecaju virusa na gospodarske sektore ili druga područja, ponude za ulaganja u "lijekove", cjepiva, čudotvornu medicine, zanimljive činjenice o "izvoru" virusa u kojima se ističe ljudska odgovornost određenih zemalja.
Prevaranti su u mailu uključili i privitak pod imenom Covid-19.img što je zapravo i bio najopasniji dio poruke. Klikom na preuzmi "skida" se trojanski konj Agent Tesla koji preuzima sve podatke iz vašeg računala i šalje ih napadaču.

26. ožujka – Platio nepostojeći alat preko društvenih mreža
Gotovo da nema osobe koja slobodno vrijeme u karanteni nije iskoristila za radove i vrtu ili na polju. Isto je poželio i 27-godišnjak iz Vrpolja u Brodsko-posavskoj županiji kada je na jednoj društvenoj mreži vidio oglas za alat koji mu je potreban. Prodavatelj je tražio da mu pošalje svoje osobne podatke i podatke o bankovnoj kartici kako bi se transakcija mogla izvršiti. No, mladić alat nikad nije vidio, ali je vidio da mu na računu nedostaje više tisuća kuna.


1. travnja – Rabljanka ostala bez 7000 kuna pri ugovaranju online kredita
Ako zvuči predobro da bi bilo istinito, vjerojatno i je. Uvjerila se u to i stanovnica otoka Raba kada je na društvenim mrežama naišla na primamljivu ponudu za online kredit. Nije joj bilo nimalo sumnjivo što se za navodnu obradu kredita treba uplatiti oko 7000 kuna. Naravno, kreditni zajam nikad nije dobila i za pomoć se morala obratiti policiji.

3. travnja – Lažna služba za korisnike upozorava na krađu kartice
Dragi kupče, nedavno smo pregledali vaš račun na kreditnoj kartici i sumnjamo da je vašoj kreditnoj kartici mogla pristupiti neovlaštena treća strana. Kliknite ovdje za nastavak i potvrđivanje podataka vašeg računa kako biste izbjegli popuno zatvaranje. Hvala vam. Iskreno, služba za korisnike.
Početkom travnja Hrvatskom se počela širiti poruka od navodne službe za sigurnost u banci koja građane obavještava da je "treća strana" imala pristup njihovim kreditnim karticama zbog čega su one sada blokirane.
Policija je pozvala građane da ni u kojem slučaju ne otvaraju mail, a još manje poveznicu na kojoj bi trebali upisati podatke za svoje internetsko bankarstvo.

4. travnja – Žena iz Preloga poslala presliku osobne i postala dio velike prevare
Zaista neugodna internetska prevara dogodila se 34-godišnjakinji iz Preloga. Iz javnosti nepoznatih razloga jednoj je osobi putem elektroničke pošte poslala presliku svoje osobne iskaznice. Prevarant je iskoristio njene osobne podatke kako bi napravio adresu elektroničke pošte kojom je napravio oglas u njeno ime. Oglas je nudio izdavanje brzih novčanih zajmova, a na njega je nasjelo više osoba.


8. travnja – I MUP je postao meta hakerskog napada
I sam MUP je nedavno postao meta hakera. Građanima su na mobitele i mail adrese počele stizati poruke s naslovom Mup Sharepoint Files s linkom na poveznicu koja, ako je kliknete, instalira virus i krade vaše osobne podatke.
Iz MUP-a su naglasili kako hakeri koriste situaciju nastalu pandemijom i građane pokušavaju zaplašiti, privući lažnim izjavama ili ih navesti da uplate novac na inozemne bankovne račune. Na takve poveznice se nikad ne smije kliknuti već se mail ili poruka treba odmah izbrisati.

14. travnja – Modrić, Rakitić i Tedeschi otkrivaju "tajne svojeg bogatstva"
"Wow, sada svi mogu koristiti ovu metodu kako bi postali milijunaši!" stoji na oglasu uz fotografiju Emila Tedeschog, vile na moru i luksuzne automobile.
"Tajnu svog bogatstva" navodno su otkrili i Luka Modrić, Ivan Rakitić, Zrinka Cvitešić… Klik na takav oglas vodi do internetskih stranica koje po svemu podsjećaju na prave novinske portale, a detaljno se opisuje mogućnost bogaćenja u kratkom roku trgovanjem putem različitih trgovinskih platformi (Bitcoin Pro, Bitcoin SuperStar, Bitcoin Store itd.) Tu su i iskustva onih koji su se već obogatili.
U pozadini svega je nagovaranje čitatelja na online trgovanje ugovorima za razlike, za koje iz Hanfe poručuju da su spekulativni i kompleksni financijski instrumenti.


24. travnja - Kupovao auto putem interneta pa uplatio 75 tisuća kuna, a vozilo nikad nije stiglo

Čak 75 tisuća kuna izgubio je 42-godišnji muškarac nakon što je pokušao kupiti automobil preko interneta. Stupio je u kontakt s navodnim predstavnikom jedne autokuće sa sjedištem u Nizozemskoj i putem internetskog bankarstva uplatio cjelokupni iznos na ime autokuće. Automobil nikad nije stigao pa je cijeli slučaj prijavio policiji.


29. travnja – Splićanka nasjela na jednu od najstarijih prevara
Žena (57) iz Splita nije mogla vjerovati svojoj sreći kada joj se preko društvenih mreža javila jako bogata žena koja nema kome ostaviti svoje ogromno bogatstvo pa bi ga poklonila upravo njoj. Trebala je samo uplatiti novac kao potvrdu primanja bogatstva, a ona je to napravila nekoliko puta. Tek kada su joj se javile druge osobe i tražile da ponovi uplatu, shvatila je da je nasjela na najstariji trik u udžbeniku.
- Ako vas nepoznata osoba traži da joj uplatite novac, iz bilo kojeg razloga, ne prihvaćajte komunikaciju i ne šaljite joj novac – ponovili su iz policije.


13. svibnja – Osječanka preko društvenih mreža dogovorila kredit, uplatila nekoliko tisuća kuna u bonovima, a onda je prekinuta svaka komunikacija
Da prevare na internetu vrebaju u svakom trenutku na teži je način naučila 32-godišnjakinja iz Osijeka. Ona je preko društvene mreže dogovorila podizanje kredita od više desetaka tisuća kuna, a nepoznatoj je osobi uplatila nekoliko tisuća kuna u bonovima u više navrata.
Umjesto kredita ili povrata novca, ostala je praznih ruku, a osoba s kojom je dogovarala transakciju prekinula je svu komunikaciju. Cijeli slučaj sada je u rukama policije.

 

Nemojte da vas tako lako 'upecaju', naučite kako se zaštititi u našem specijalu.


Sadržaj nastao u suradnji Native Ad Studija Hanza Medije i Hrvatske udruge banaka (HUB)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. lipanj 2020 09:30