A ŽRTVA?

Optužica protiv sedmorice mladića iz okolice Zadra optuženih za grupno silovanje na čekanju

 Damjan Tadić/Ilustracija/HANZA MEDIA

Tri mjeseca od podizanja optužnice, još nije određen početak suđenja sedmorici mladića iz okolice Zadra koje se tereti da su od kolovoza 2018. do srpnja 2019. godine u više navrata grupno silovali djevojku (16) iz njihova mjesta. Prvo ročište će se sazvati tek nakon što optužno vijeće, koje će se sastati 29. rujna, potvrdi optužnicu.

– Županijsko državno odvjetništvo u Zadru je 6. svibnja 2020. podignulo optužnicu protiv sedam osoba, od koje su dvije maloljetne, te je optužnica dostavljena na odgovor okrivljenicima i njihovim braniteljima. Po primitku odgovora na optužnicu isti su dostavljeni na znanje ŽDO-u u Zadru, te je sukladno odredbi čl. 348. ZKP/08 predsjednica optužnog vijeća nalogom odredila održavanje sjednice optužnog vijeća, koja je zakazana za dan 29. rujna 2020. godine, s početkom u 9 sati, a na kojoj sjednici će se odlučivati o potvrđivanju iste optužnice. Tek nakon što se optužnica potvrdi, spis se dostavlja raspravnom sucu koji će zakazati raspravu u konkretnom kaznenom predmetu – rekla je Dijana Grancarić, glasnogovornica Županijskog suda u Zadru.

Petorica mladića, među kojima četvorica sada imaju 20, a jedan 19 godina, a dvojica 17 i 18 godina, optuženi su za počinjenje više teških kaznenih djela protiv spolne slobode. Optuženi su za počinjenje jednog teškog kaznenog djela protiv spolne slobode, više teških kaznenih djela protiv spolne slobode, više kaznenih djela bludnih radnji i dva kaznena djela iskorištavanja djece za pornografiju, sve na štetu djeteta.

Na odluku suca istrage Ivana Markovića, koji je tada osumnjičene za zlostavljanje 15-godišnjakinje pustio da se, uz mjere opreza, brane sa slobode, žalilo se Županijsko državno odvjetništvo u Zadru tražeći da se mjere zamijene istražnim zatvorom.
Sudac je tada zatražio policijsku zaštitu zbog prijetnji koje je dobivao, a širom Hrvatske zbog puštanja mladića buknuli su javni prosvjedi građana.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 08:29