sjećate li ga se?

Ovaj su kolač nekoć pekle sve spretne domaćice. Ima čudno ime, postoji i legenda s elementima komedije, imamo top recept

 Shutterstock

Ako ste ljubitelj slastica u poznim godinama ili ste kao dijete listali bakine kuharice, mogao bi vam poznato zvučiti jedan pomalo neobičan naziv za jednu nekoć vrlo popularnu vrstu kolača. Pčelinji ubod, izvorno Bienenstich. Nimalo "apetitlih" termin označava slasticu od dizanog tijesta i bogate kreme čija je neravna gornja kora nekog kreativca od svih mogućih stvari na svijetu asocirala na kožu prekrivenu bolnim podsjetnicima na bliski susret s pčelama.

Pčele, ubodni i plikovi spominju se i u legendi koja, navodno, otkriva kako je kolač nastao. Prema priči u koju možete vjerovati ili ne, ovaj je kolač izmišljen u 15. stoljeću nakon što su stanovnici grada Andernacha pukim čudom prošli lišo u onome što je trebala biti u najboljem slučaju pljačka.

image

Andernach

AFP

Priča počinje u trenutku kad su se dva pekarska šegrta odlučila malo protegnuti noge prije ili nakon teške smjene u pekari pa su se zaputila u šetnju u blizini gradskih zidina. Šećući se duž bedema momčići su ogladnjeli pa kad su na obližnjem drvetu ugledali košnicu punu meda brže su se bolje uspentrali ne bi li je se domogli.

U tom su trenu zapazili kako se gradu primiče skupina pljačkaša, po drugom izvoru osvajača, pa su ih pozdravili zavitlavši u njihovom smjeru spomenutu pčelinju nastambu. Diverzija je upalila, napadači su završili s bolnim ubodma, a grad je spašen pa je u slavu mladih spasitelja osmišljen kolač koji se svima jako svidio.

Legenda s elementima komedije i dalje ima svoje poklonike premda skeptici navode kako je su i kolač i legenda vjerojatno osmišljeni puno kasnije jer su uvjeti za pripremu i čuvanje torte s lakokvarljivim kremastim nadjevom stvoreni tek u 19. stoljeću, od kad datira većina recepata za kremaste slastice.

image

Ovako je mogao izgledati pčelinji ubod u srednjovjekovnoj verziji. Neki ga tako pripremaju i danas

Foodcollection Gesmbh/Foodcollection Via Afp

Oni koji u legendu i polumilenijski staž slastice i dalje žele vjerovati uzvraćaju kako je sasvim moguće da je u slavu spasitelja grada osmišljen jednostavniji kolač bez nadjeva te da je krema tek u kasnijim stoljećima pronašla svoj put do središta pčelinjeg uboda.

Imao taj kolač u početku nadjev ili ne, uspio je steći mnoštvo poklonika na području spomenutog grada pa i puno šire, sve do Švicarske, no globalnu je popularnost stekao polovicom prošlog stoljeća kad je recept za njegovu pripremu otisnut u jednoj od kuharica kompanije Oetker, gdje je opisan kao "prikladan za svako godišnje doba" i "izuzetno jeftin". Navedeno je također kako je kolač moguće puniti i drugim nadjevima, što ipak mrvicu ide u prilog teorije da je kolač zaista stoljećima star te da je kremasti nadjev osmišljen naknadno.

image

Pčelinji ubod nekoć se često pripremao i na našim prostorima, a za popularizaciju je vjerojatno odgovoran dr. Oetker

Foodcollection Gesmbh/Foodcollection Via Afp

Eto sad kad znate cijelu priču, red je da vam otkrijemo i recept. Pronašli smo jedan koji se naziva autentičnim, a što to točno hoće reći odlučite sami.

Pčelinji ubod

Sastojci

Kore

210-230 g brašna
30 g šećera
2 žličice kvasca
prstohvat soli
1 jaje
57 g maslaca

75 ml mlijeka

Preljev

113 g maslaca
1 žličica meda
5 žlica šećera
1 1/2 žlica satkog vrhnja
1 žlica vanilin šećera
80 g narezanih badema

Nadjev:

400 ml punimasnog mlijeka
200 ml slatkog vrhnja
50 g maslaca
60 g kukuruznog škroba
75 g šećera
2 žumanjka
1 vanilin šećer

Priprema:

Pomiješajte brašno, šećer, kvasac i sol. Dodajte otopljeni maslac, jaje i mlijeko. Miješajte drvenom kuhačom dok se mekano tijesto ne oblikuje u kuglu. Ako je tijesto ljepljivo dodajte još malo brašna. Mijesite dok ne postane glatko. Pokrijte tijesto i ostavite da odstoji 30 minuta.

Zagrijte pećnicu na 175 stupnjeva Celzija.

Da biste napravili preljev od meda i badema, otopite maslac, med, šećer i vanilin šećer u loncu na srednje niskoj temperaturi. Nakon što se maslac otopi dodajte vrhnje i zatim miješajte dok se šećer ne otopi.

Maknite s vatre i umiješajte narezane bademe Držite preljev na toplom dok ga ne budete spremni upotrijebiti.

Stavite list papira za pečenje u posudu veličine (20x20 cm) tako da rubovi vise preko stranica. Utisnite tijesto pa ga pustite da se diže još 15 minuta. Prelijte tijesto smjesom s bademima pa ga stavite u zagrijanu pećnicu na oko pola sata, odnosno dok površina s bademima nije zlatnosmeđa i hrskava..

Za to vrijeme napravite nadjev. Pomiješajte 100 ml mlijeka s kukuruznim škrobom, šećerom, žumanjcima i vanilin šećerom. Zagrijte preostalo mlijeko i vrhnje u loncu na srednje jakoj vatri dok se oko stijenki lonca ne stvore sitni mjehurići.

Mješavinu mlijeka i kukuruznog škroba ulijte u vruće mlijeko i neprestano mutite dok se ne zgusne, pazeći da smjesa ne prokuha. Prebacite u zdjelu, pritisnite komad prozirne folije izravno na površinu i ostavite sa strane da se potpuno ohladi na sobnoj temperaturi.

Ostavite kolač nekoliko minuta da se ohladi u kalupu za torte. Uhvatite strane papira za pečenje i premjestite ga na rešetku. i pustite da se hladi 10-20 minuta, zatim ga prerežite na dva tanka sloja. Gornji sloj odmah narežite na kocke.

Na donji dio tijesta nanesite nadjev pa ga prekrijte komadima gornjeg sloja. Pospremite u hladnjak na oko sat vremena ili dučlje, dok se nadjev lijepo ne stegne.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
04. prosinac 2023 19:19