KUPUJTE BEZBRIŽNO

Pet koraka koje morate napraviti prije online kupovine, jedan sasvim sigurno preskačete

Svakoga dana morate se zaštiti od potencijalnih prijetnji koje vrebaju sve
 Getty Images

Svakoga dana, prije nego se spojite na Internet, potrebno je zaštiti se od potencijalnih prijetnji koje vrebaju sve, posebno one neoprezne na globalnoj mreži nad mrežama. Posebno oprezan treba biti prije svake transakcije tijekom online kupovine. 

Što treba učiniti prije nego krenete u online shopping ili do svoje e-banke

1) Novije tehnologije su sigurnije tehnologije. Zapitajte se jesu li na vašem uređaju instalirane nove, najsvježije verzije operativnog sustava i aplikacija kojima se najčešće služite. Nisu? Instalirajte ih odmah.

2) Provjerite imate li svu potrebnu zaštitu. Vaš uređaj (računalo-laptop-mobitel) mora obavezno biti zaštićen najnovijim anti-virusnim programom, a uz to, trebali biste još imati i neki program koji vas štiti od opasnih internetskih reklama i špijunskih programa (anti-adware i anti-spyware). Taj paket zaštite štiti vas od opasnog softvera kojeg, čak ni ne znajući da ste to napravili (klikom na zaraženi link na nekoj web stranici), možete "pokupiti" pri svakom surfanju Internetom. Opasne aplikacije mogu doći i u porukama e-pošte te putem USB uređaja. Budite oprezni. Koristite se isključivo softverom koji je došao iz poznatog i pouzdanog izvora – ili izravno od proizvođača ili, ako je riječ o aplikacijama za mobilne uređaje, s provjerenih dućana s aplikacijama kao što su Google Play ili App Store.

3) Postavite postavke na najviši stupanj sigurnosti. U svim aplikacijama kojima se koristite na svom uređaju provjerite sigurnosne postavke. Konfigurirajte ih tako da vam pružaju najvišu moguću zaštitu – jer svaki uređaj i svaka aplikacija kojom se koristite za razmjenu informacija putem Interneta, može poslužiti kao "ulaz" zlonamjerniku koji se želi okoristiti krađom vaših podataka.
 

4) Kupujte samo sa svog uređaja. Štoviše, na vlastitom računalu kreirate još jednog "običnog" korisnika s kojim ćete pristupati aplikacijama s kojima nešto radite na Internetu. Razlog za to jest to što ovlasti administratora vašeg računala treba koristiti samo za najvažnije poslove na vašem računalu. Inače hakeru, ako vam upadne u stroj, dajete priliku da vam napravi više štete nego što bi mu to uspjelo da se nije uspio ubaciti u status korisnika-administratora vašeg računala.

image
Getty Images

 

5) Bežične mreže nisu za ozbiljne transakcije. Nikad, baš nikad, nemojte ići u online shopping ili pristupati svom internetskom bankarstvu putem javnih nezaštićenih (pa i samo lozinkom zaštićenih) Wi-Fi mreža u kafićima, parkovima, hotelima i sličnim, više-manje javnim mjestima. Kad Internetu pristupate putem besplatnih, bežičnih, Wi-Fi mreža izlažete se tome da netko, tko ne bi trebao imati pristup onome što radite – vidi sve što na svojim uređajima gledate i što na njima pišete. Može čitati vašu elektroničku poštu, SMS poruke i poruke koje razmjenjujete s obitelji i prijateljima putem internetskih aplikacija za trenutno dopisivanje, može gledati što radite na društvenim mrežama, prepisati lozinke koje koristite za pristup svom računu u banci ili u e-trgovini u kojoj često kupujete i još štošta drugog.

 

Nemojte da vas tako lako 'upecaju', naučite kako se zaštititi u našem specijalu.


Sadržaj nastao u suradnji Native Ad Studija Hanza Medije i Hrvatske udruge banaka (HUB)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. listopad 2020 06:42