spas za radnike

Prodaja Bellevuea‘: kultni hotel u centru Splita uskoro bi mogao tražiti novoga kupca

Ugostiteljski biser na Prokurativama uskoro bi mogao dobiti novog vlasnika 
 Duje Klarić/HANZA MEDIA

Zainteresirani investitori uskoro bi se mogli početi pripremati za kupnju hotela "Bellevue" na Prokurativama.

Od dijela dobivenog iznosa napokon bi 170 nekadašnjih radnika 16 tvrtki kćeri "Laurusa" moglo dobiti plaće koje su zaradili i otpremnine na koje imaju pravo, čime bi napokon bila ispravljena nepravda prema tim našim sugrađanima. No, prodaju nekretnine na atraktivnoj lokaciji prvo moraju odobriti Vlada i Gradsko vijeće.

– Želimo da se krene u prodaju hotela "Bellevue", te da se dobivena sredstva podijele na četiri jednaka dijela koja će pripasti državi, stečajnom dužniku "Laurusu", bivšim radnicima tvrtki kćeri "Laurusa" te Gradu Splitu – kazao nam je Tomislav Krka, odvjetnik radnika.

Prodaja prvi put - u ništa!

No, četiri navedene strane su se prije nekoliko godina također složile da se krene u prodaju dragulja na Prokurativama, pa se ništa nije dogodilo. No, evo objašnjenja zašto bi se to uskoro moglo promijeniti.

– Prijedlog o prodaji hotela "Bellevue" mora proći Vladu i Gradsko vijeće, tako da ćemo sada aktivirati taj postupak. Naime, revizija pravomoćne presude prema kojoj hotel pripada Gradu šest godina nije riješena, te je svima dosta čekanja. Hajdemo to pokušati prodati i podijeliti sredstva, tako da to konačno riješimo mirnim putem – kazao nam je odvjetnik Krka.

{embed_photo}1438116{/embed_photo}

Podsjetio je na presudu Trgovačkog suda u Splitu prema kojoj je "Bellevue" vlasništvo "Laurusa" u stečaju, a Visoki trgovački sud po žalbi je presudu preinačio da je hotel vlasništvo Grada, uz obrazloženje da ne postoji pismena odluka na temelju koje je 1948. godine Grad to dao "Union Dalmaciji", pravnom predniku "Laurusa". Na to je uložena revizija, koja se šest godina nalazi na Vrhovnom sudu.

Naš sugovornik dodaje da bez ikakve osnove hotelom upravlja tvrtka kći "Laurus Bellevue", te je dogovor da se prodaja pokuša ponovno aktivirati tako da takav prijedlog prođe Vladu i Gradsko vijeće, pa da nakon toga oglase prodaju, podijele sredstva i tako dugogodišnji spor riješe nagodbom.

Stečajni sudac odlučuje

No, može li tvrtka "Laurus Bellevue" u stečaju stvarati problem kad bude morala napustiti objekt kojim sada upravlja?
– "Laurus Bellevue" u tom dijelu nema nikakva prava. Ta je tvrtka samo tvrtka kći "Laurusa", kojem je dan objekt na privremeno korištenje, kao što je bio slučaj i s tvrtkama kćerima "Laurus-Zvončac", "Laurus-Šumica" i "Laurus -Gašpić", zajedno s inventarom, u vrijednosti od 20 tisuća kuna – objašnjava odvjetnik Krka.
No, tko će prodavati hotel?

– Dogovoreno je da će stečajni sudac "Laurusa" donijeti odluku o prodaji i kad se nađe kupac, sud će ga bez problema uvesti u posjed, ali sve to pod uvjetom da prođe Vladu RH i Gradsko vijeće – veli Krka.
Radnici bi trebali dobiti između četiri i pet milijuna kuna, a još se čekaju podaci o neizvršenim obvezama "Gašpića" i "Slavije" prema zaposlenicima.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 05:04