ĐIR PO PUBOVIMA

Splićani u pivnicama traže zanatska piva, a ekipi na zidiću je važno samo - da je ledeno

Iz pivnice Black dog.
 
 Joško Šupić/HANZA MEDIA

Pivo je najbolje piće koje je čovjek do sada izumio. Izjavio je to neprikosnoveni glumac i ljubitelj svega hedonističkog, Jack Nicholson. S njim se slažu i mnogi pa zato i nije čudo da ovaj napitak ima svoj dan koji se još od 2007. godine slavi svaki prvi petak u mjesecu kolovozu.

Malo koja utakmica, roštilj s ekipom i predah nakon napornog radnog dana prođe bez ispijanja bar jednog opuštajućeg hmeljskog nam ljubimca. Sve više ljudi umjesto tradicionalnog industrijskog piva odabire zanatsko ili craft pivo, odnosno pivo koje proizvode male nezavisne pivovare.

U svrhu da i mi proslavimo ovaj dan učinili smo đir u tri gradska puba te smo saznali nešto više o navikama ispijanja piva naših građana.

Na samom ulazu u “Black Dog Craft Bar“ susreli smo simpatičnu i nasmijanu Meksikanku Gabrielu Zubiriu koja dugi niz godina definitivno izabire craft piva naspram onih industrijskih.

{embed_photo}1495748{/embed_photo}

- Obožavam pivo, a najdraža vrsta mi je Indian Pale Ale (IPA). To je pivo kod kojeg prevladava gorčina i aroma, a savršeno je za roštiljanje s prijateljima, a od hrvatske varijante najdraže mi je “Zmajsko“ – kazala nam je mlada gošća o tekućini nastaloj u doba kolonijalizma, kada su Britanci prevozili pivo u Indiju.

Probijajući se kroz šušur radnje, a pritom upijajući duh živahne atmosfere lokala, stigli smo do šankerice Nine koja je s nama, zbog gužve, razmijenila “dvi, tri riči“ o navikama gostiju.

- Stranci su već naviknuli na zanatsko pivo, dok se domaći ljudi postupno upoznavaju s craft scenom zadnjih 10-ak godina. Posebno su mi simpatični stariji ljudi od 50 – 60 godina koji su tek sada otkrili domaći craft, pa cijeli ponosni uđu u lokal i zatraže Barbu, koje je osobno meni omiljeno craft pivo - nasmijala se pristupačna Nina.

Usmjereni na domaće goste

Sljedeća “štacija“ naše avanture bila je “Mandrill΄s Brewpub“ gdje smo imali priliku iz prve ruke doživjeti proces proizvodnje piva. Naime, vlasnika lokala Lea Maleša, zatekli smo u procesu kegiranja piva.

{embed_photo}1495754{/embed_photo}

- Kada je pivo gotovo, fermentirano i očišćeno ide u kegove i pubove. Radimo IPA-u, a imamo i naše stolno pivo koje je dosta popularno i lagano za piće. Piva su Uger i IPA Monkey. Uglavnom smo usmjereni na domaće goste – rekao je Maleš, koji pivovaru vodi već tri godine, a prije toga je pivo u garaži kuhao za svoj “gušt“.

Obišli smo i simpatičan pub “Leopold“ na Ujevićevoj poljani i ugodno porazgovarali s konobarom Josipom, istinskim ljubiteljem i poznavaocem piva.

{embed_photo}1495752{/embed_photo}

Najbolje idu IPA-e, a nešto slabije lageri. Održava se dosta festivala unutar države pa bude uvik prilika za nove izvođače da se predstave i istaknu iz mase. Na pitanje koja mi je najdraža piva nema točnog odgovora:

- Od stila do stila, svaka je drugačija i unutar svakoga stila može se naći nešto šta mi više odgovara.

Mladić Božen Torlak, koji je sa svojom ekipom, uživao u sutonu Matejuške, ali unatoč ugodnom razgovoru s ekipom i zamamnim čarima splitske noći, još više je uživao u ispijanju svog omiljenog napitka.

- Kad pijen na zidiću nije mi bitno što pijem, jedino je pravilo da je piva ledena. Ožujsko i Karlovačko polako idu u povijest. Kad se pije neki craft to se pomno bira i ide u pivnicu jer je teško naći baš ono šta želiš popit. Od hrvatskog piva najviše volim “Novu Rundu“ koje stavljam u najviši rang regionalnog crafta. Pšeničnu ne volim, a da to kažem Njemcima, ubili bi me – našalio se opušteni sugovornik.

Ovu našu ekspediciju o svima omiljenoj alkoholnoj tekućini završili smo uz zdravicu mrzle, aromatične IPA-e i zaključili kako je Nicholson bio u pravu. Živjeli!

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 09:11