SKANDALOZNE LAŽI

Splitska liječnica iznijela niz opasnih dezinformacija - dok ljudi umiru, ona tvrdi da Covid ne postoji!

 Muhammed Said/AFP, screenshot/HRT

Nevjerojatno zanimanje šire javnosti izazvalo je gostovanje Nade Jurinčić u prošlotjednom izdanju emisije "Bujica". Iako je predstavljena kao splitska umirovljena pedijatrica i liječnica s popriličnim iskustvom, iz Hrvatske liječničke komore potvrđeno nam je kako nema valjanu liječničku licenciju već više godina.

Upravo prešućivanje takve činjenice iznimno je opasno jer Jurinčić je s odgovorne pozicije umirovljene liječnice gledatelje zasula tvrdnjama koje su u neskladu sa svim službenim istupanjima vezanim uz aktualnu pandemiju. Nije, doduše, rekla gotovo ništa što već nismo vidjeli po rubnim portalima, no ako to dolazi od liječnice s popriličnim iskustvom, kako je predstavljena, dobije sasvim drugo značenje.

U emisiji, koja samo na službenom YouTube kanalu ima više od 215 tisuća pregleda, iznesene su uznemiravajuće tvrdnje: nalazimo se usred lažne pandemije zahvaljujući kojoj se koriste metode namjernog zastrašivanja kako bi se represivno djelovalo na građane diljem svijeta; u tijeku je psihološki rat; trenutačna kampanja cijepljenja provodi se protuzakonito, a COVID-19 je obmana.

Bila je to, kažu protivnici emisije, prava gozba za teoretičare zavjere, budući da je na samom kraju emisije podržana jedna od najaktualnijih teorija takvog tipa, ona u kojoj je Bill Gates "dripac koji želi cjepivom smanjiti broj stanovništva".

image
Screenshot/HRT

Nada Jurinčić bila je pedijatrica s bogatom karijerom. Neko vrijeme radila je u Libiji, za vrijeme Gaddafija, gdje je, kaže, bila odgovorna za viroze koje imaju visoku smrtnost, poput rotavirusa. Već desetljećima proučava cjepiva, te se javno zauzima za slobodu izbora roditelja kod cijepljenja djece. Najavila je kako će uskoro na YouTubeu otvoriti "Školu narodnoga zdravlja" kako bi pridonijela edukaciji građana.

– Stožer terminološki manipulira ljudima i utjeruje im strah u kosti – jedna je od tvrdnji koje je iznijela u "Bujici", a koja je naišla na odobravanje kruga istomišljenika na društvenim mrežama, baš kao i tvrdnja kako je aktualna kampanja cijepljenja protuzakonita. Dobila je na tisuće komentara podrške.

Poziv na uzbunu

– Čim imate potrebu raditi kampanju za nešto što se tiče zdravlja, to znači da stvari ne idu onako kako ste planirali. Interesantno je koliko je političara iznenada postalo ekspertima za cjepivo. Zaista ne znam otkud njima informacija da je cijepljenje protiv COVID-a 19 dobro i da je utemeljeno na znanstvenim činjenicama? – navela je Jurinčić.

Smatra kako dijagnoza zarazne bolesti s visokom smrtnošću COVID-19 nije točna. Već u nekoliko prvih minuta gostovanja izneseno je više činjenica koje su dio gledateljstva pozvale na uzbunu. Simptomi COVID-a 19, uvjerava publiku, samo godinu dana ranije bili bi dijagnosticirani i prijavljeni kao gripa.

– Tu nema ništa od utemeljenosti na znanosti! Sva klinička simptomatologija te bolesti je potpuno identična gripi, ja ne vidim da i u ovoj kliničkoj slici ima išta drugo, temeljem čega se može postaviti dijagnoza. Osim testa. Test na COVID-19 ne može biti dijagnostička metoda na temelju koje ćete postaviti dijagnozu. Oni kažu da je uzročnik SARS-CoV-2, ali njega nema nigdje. On ne postoji – kod ove izjave čak je i Bujanec pokušao podvući crtu, no njegova sugovornica prozvala je Hrvatski liječnički zbor.

image
Mark Felix/AFP

– Postavljam pitanje Hrvatskom liječničkom zboru: na koji način tu formaciju, koju zovete SARS-CoV-2 i za koju znanost, kojoj i ja i vi pripadamo, tvrdi da je neživa tvar, možete naći u stanici, a ne možete je naći na milijunima uzoraka uzetih od oboljelih osoba?

Nije prihvatila činjenicu da je čak i u Klinici "Fran Mihaljević" u travnju prošle godine virus izoliran. Svjetsku zdravstvenu organizaciju proglasila je zločinačkom organizacijom kakvu povijest svijeta ne pamti, a krivac za trenutačnu situaciju je, tvrdi, političko-medicinska mafija.

Prozvala je i Stožer, smatra kako epidemiolozi ne mogu imati ključnu riječ jer nikada nisu pregledali živog čovjeka, te da svojim istupima samo potiču građane na strah.

Teške optužbe

Gostovanje Nade Jurinčić prenijeli su, u odobravajućem kontekstu, manji portali uglavnom krajnje desnog političkog spektra, no isječci gostovanja uvelike se dijele na društvenim mrežama, i to po cijeloj regiji.

Građanima, očito pritisnutima težinom epidemijskih mjera i teške svakodnevice, ovakve su tvrdnje, čini se, privlačne, pogotovo jer dolaze od obrazovane žene, s autoritetom i puno iskustva. S druge strane, stručne osobe ih omalovažavaju i ne žele komentirati, pa lako dolazi do zabluda.

Budući da je teško optužila niz važnih osoba, uključujući i ministra zdravstva Vilija Beroša, te svojim nastupom izazvala i proširila sumnju u rad i poteze vladajućih struktura, kontaktirali smo prozvane institucije, kao i gospođu Jurinčić.

image
Bruno Konjević/Cropix

Službene odgovore nismo zaprimili. Neslužbeno, iz prozvanih institucija kažu kako je riječ o opskurnoj emisiji čiji sadržaj ne smatraju potrebnim komentirati. Ne zanima ih ni zabrinjavajući broj građana koji se sve više okreću teorijama zavjere. Zaprimili smo reakciju Hrvatske liječničke komore (HLK).

– Odgovornost za javnu riječ liječnika i drugih zdravstvenih stručnjaka, kao i odgovornost svakog visoko specijalistički obrazovanog pojedinca, značajno je veća nego što je to odgovornost ostalih građana. Stoga u svakoj situaciji liječnici moraju u svojim javnim i medijskim istupima primarno voditi brigu o tome da govore isključivo na temelju znanstveno dokazanih i prihvaćenih činjenica, da su njihove izjave točne i, što je posebno važno, da daju izjave koje se tiču njihova područja stručnosti. Kada se liječničke izjave ne temelje na znanstvenim dokazima, one su neodgovorne i dezinformiraju građane.

Stoga Hrvatska liječnička komora sustavno upućuje sve liječnike na znanstveno utemeljenu javnu komunikaciju koja mora biti u skladu s Kodeksom medicinske etike i deontologije. Pozivamo sve pojedince da se u javnim istupima drže isključivo svojeg područja stručnosti i da svoje istupe temelje na provjerenim znanstvenim i stručnim činjenicama.

image
Fethi Belaid/AFP

Pozivamo također medije da za komentar zdravstvenog aspekta situacije s koronavirusom zovu isključivo pojedince koji su stručnjaci iz toga medicinskog područja, kako bi tako doprinijeli dobroj i točnoj informiranosti građana Hrvatske – kažu iz HLK-a, napominjući kako spomenuta liječnica nema liječničku licenciju.

Nejasne tvrdnje

S izrečenim činjenicama, zbog velikog broja prijava, u koštac se uhvatila platforma Faktograf, medij specijaliziran za provjeru činjenične točnosti tvrdnji u javnom prostoru. Demantirali su više tvrdnji umirovljene liječnice, proglasivši njezin nastup "bujicom dezinformacija".

Kao prvo navode kako je virus SARS-CoV-2 izoliran: prvi put u Kini 7. siječnja 2020. godine, a u Hrvatskoj ga je sredinom travnja izolirala magistra molekularne biologije dr. sc. Željka Mačak Šafranko s Klinike za infektivne bolesti "Fran Mihaljević". Što se tiče toga je li virus živ, naglašavaju, citirajući dr. sc. Tamaru Čačev: "Virusi su granični – neživi biološki entiteti dok ne ožive u stanicama."

image
Paolo Miranda/AFP

Nejasna je, smatraju, i tvrdnja Nade Jurinčić da COVID-19 nije smrtonosan jer opća stopa smrtnosti ostaje ista. Državni zavod za statistiku objavio je kako je ukupan broj umrlih od siječnja do prosinca 2020. porastao za 8,3 posto u odnosu na isto razdoblje prethodne godine, odnosno umrlih je bilo 4350 više. Ukupno je u Hrvatskoj u 2020. godini umrlo 56.677 ljudi.

– Vezano za tvrdnje oko dijagnostike bolesti COVID-19 i uspoređivanja s gripom, podsjetimo kako se bolest uzrokovana virusom SARS-CoV-2 po simptomima poklapa s drugim virusima koji napadaju dišni sustav, čak i po pitanju djelomičnog ili potpunog gubitka njuha, te gubitka okusa. Gripa i COVID-19 imaju sličan set komplikacija, ali je za COVID karakteristično zgrušavanje krvi u venama i arterijama pluća, srca te nogu. U odnosu na gripu, COVID povećava šanse za moždani udar šest do sedam puta, čak i ako su simptomi blagi i ako je pacijent u tridesetim godinama, bez ozbiljnih problema sa zdravljem – izvještavaju u Faktografu.

Više o skandaloznim tvrdnjama ove liječnice pročitajte OVDJE, OVDJE, OVDJE i OVDJE.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 11:48