
Kad imate dobar recept, čak i s najjednostavnijim sastojcima možete napraviti izvrstan kolač. Jedan od takvih potječe iz talijanskih samostanskih kuharica s područja Napulja i Toscane zbog čega nosi naziv Torta delle Monache, odnosno torta časnih sestara.
Na nju nas je podsjetila Anamarija Gulić koju pratimo na Instagramu srceodcokolade01 svojom objavom u kojoj je otkrila recept te istaknula kako je riječ o desertu bez glutena, maslaca, ulja i praška za pecivo.
Pitate li se čega onda ima u tom kolaču, kad ničeg od navedenog nema, reći ćemo vam samo: puno lipih stvari...
Priprema je vrlo jednostavna, a uz male trikove koje nam je Anamarija otkrila možete biti sigurni da ćete dobiti savršen rezultat.
Torta časnih sestara
Sastojci:
250 g svježe ricotte
150 g šećera
150 g fino mljevenih badema
4 jaja
ribana korica jednog limuna
prstohvat soli
Priprema:
Svi bi sastojci trebali biti sobne temperature. Možete koristiti kupovne mljevene bademe ili ih sami sameljite, a ako zajedno s njima u blender stavite dvije žlice šećera (odvojite ih od onih 150 g koje idu u kolač), dobit ćete finije brašno.
Kalup za torte promjera 22 cm obložite papirom za pečenje (možete koristiti i manji četvrtasti kalup).
Miksajte jaja sa šećerom dok ne postanu svjetla i pjenasta, zatim špatulom umiješajte fino mljevene bademe i ricottu te dodajte i naribanu limunovu koricu i sol.
Smjesu rasporedite u pripremljeni kalup i pecite u pećnici zagrijanoj na 180 stupnjeva Celzija oko 40 minuta (provjerite drvenim štapićem).
Kolač ostavite da se ohladi do kraja prije nego ga izvadite iz kalupa, a zatim ga po želji pospite s malo šećera u prahu.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....