moćna i sočna

Torta nad tortama, kremasta starinska slastica od koje će vam se zarumenjeti obrazi: Tamara ima odličan recept!

 Privatni album

Volite li dobre, starinske kolače, one tako moćne da vam se od njih obrazi zarumene dok ih s užitkom jedete, vjerojatno ste već čuli za slasticu koja se naziva tortom nad tortama. Možda već imate svoju verziju recepta, ali mi vam nudimo još jednu, jer je odlična.

Dobili smo je od Tamare koju pratimo na Instagramu kitchen_diaries.hr​ U svojoj je interpretaciji ponudila nekoliko izmjena, a sudeći po fotografiji torta je jednako lijepa, ako ne i ljepša. A kakvog je okusa? Tamara nam kaže da ima okus po onim starinskim tortama, ali provjerite sami - vjerujemo da se nećete razočarati, jer od Tamare smo već dobili puno izvrsnih recepata.

Kako nam je savjetovala, količinu šećera u kremi možemo smanjiti jer je torta poprilično slatka te da je umjesto izvornih 10 žlica šećera u prahu koje idu u smjesu za kore koristila sedam žlica kristal šećera. Navela je i da je u svom receptu povećala izvornu količinu gustina jer joj je krema po prethodnoj verziji recepta bila previše rijetka.

image
Privatni album

Torta nad tortama

Sastojci:

Kora:

8 bjelanjaka
10 žlica šećera u prahu (ja sam stavila 7 žlica kristal šećera)
8 žlica mljevenih oraha
2 žlice brašna
1/2 žličice praška za pecivo

Krema:

8 žumanjaka
250 g šećera
2 vanilin šećera
8 punih žlica gustina
600 ml mijeka
150 g maslaca
200 g čokolade za kuhanje
100 g mljevenih oraha

Dekoracija:

slatko vrhnje

Priprema:

Istucite bjelanjke u čvrsti snijeg pa postupno uz miksanje dodajte šećer. Kad se šećer istopi, špatulom umiješajte ostale sastojke pa smjesu rasporedite po širokoj posudi za pečenje prekrivenoj papirom za pečenje.

Pecite koru na 180-200 stupnjeva oko 15 minuta pa je pustite da se ohladi i podijelite na tri dijela.

Žumanjke pomiješajte sa šećerom, gustinom i malo mlijeka, a ostatak mlijeka zakuhajte. U kipuće mlijeko ulijte smjesu sa žumanjcima pa kuhajte uz miješanje dok se ne zgusne. U vruću kremu dodajte 150 g maslaca i miješajte dok se maslac ne otopi.

Kremu podijelite na dva dijela. U prvi dio dodajte orahe, u drugi 200 g otopljene čokolade.

Kad se kreme ohlade, premažite prvi dio kore kremom s orasima, zatim preko nje stavite kremu s čokoladom. Redajte sastojke istim redom i na kraju tortu premažite šlagom od slatkog vrhnja i ostavite je nekoliko sati u hladnjaku da se stisne.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?

Komentari (0)

Komentiraj

Ovaj članak još nema komentara
Važna obavijest:
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalima društva HANZA MEDIA d.o.o. dopušteno je samo registriranim korisnicima.
Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu društva HANZA MEDIA d.o.o. te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona o elektroničkim medijima.
15. srpanj 2025 06:00