
Tajan dugovječnosti ne krije se u eliksiru života nego u - teći za juhu. Barem ako je vjerovati onome što su članovi najdugovječnije obitelji otkrili kad su ih pitali čemu duguju toliku vitalnost i dug život.
Prije nekoliko godina ukupna dob devetoro članova obitelji Melis - impresivnih 818 godina - dovela ih je u Guinnessovu knjigu rekorda kao najstariju živuću braću i sestre. Melisi su svoj dugi život pripisali redovitom konzumiranju posebne vrste minestronea, tradicionalnog jela njihove rodne Sardinije, pokrajine koja se ubraja u Plave zone, odnosno područja s velikim postotkom stogodišnjaka, a s niskim postotkom oboljelih od dijabetesa, bolesti srca i raka.
Minestrone sa Sardinije
Sastojci:
800 g rajčice
400 g skuhanog slanutka
150 g sitne tjestenine
30 g nasjeckanog peršina
1,2 l juhe od povrća
4 češnja češnjaka
2 mrkve
2 krumpira
2 stabljike celera
1 luk
1 žlica maslinovog ulja
1 žličica suhog origana ili timijana
sol, papar
Priprema:
Nasjeckajte povrće, tjesteninu tostirajte na suhoj tavi (po želji).
Zagrijte ulje, dodajte nasjeckani luk pa ga pirjajte dok ne omekša, zatim dodajte mrkvu, celer i češnjak te pirjajte oko minutu pa dodajte krumpir i začine. Posolite pa podlijte juhom, dodajte rajčice, kuhajte 10-ak minuta pa dodajte tjesteninu i slanutak pa kuhajte još 7-8 minuta, odnosno dok se tjestenina ne skuha.
Provjerite treba li još soli, dodajte papra po želji te pospite svježim nasjeckanim peršinom.
Komentari
0