podignuta uzbuna

Ljeto je fatalno za ovu salatu: ‘Vrlo često sadrži Toxoplasmu, bakterije i fatalnu E.coli!‘; Ovo obavezno treba činiti

 /Shutterstock

Zdravstvene vlasti u Velikoj Britaniji podigle su uzbunu zbog potencijalno smrtonosne kontaminacije gotovih salata iz vrećica, uslijed naglog porasta slučajeva trovanja hranom diljem zemlje.

Prema istraživanju koje je obuhvatilo 3.320 uzoraka salate, najmanje četiri posto listova bilo je zaraženo parazitom Toxoplasma gondii. Riječ je o patogenu koji se prenosi putem kontakta s izmetom zaraženih životinja, a može uzrokovati teške zdravstvene probleme – od oštećenja mozga i vida do teškoća s disanjem, piše klik.hr.

Parazit Toxoplasma gondii: skrivena prijetnja

Znanstvenici upozoravaju da su pakirane salate koje se ne ispiru temeljito idealno tlo za razvoj ovog parazita. Kontaminacija nastaje tijekom uzgoja, ako salata dođe u dodir s kontaminiranom vodom ili tlom.

Iako većina zaraženih osoba ne osjeti simptome, kod onih sa slabijim imunitetom, poput oboljelih od raka, parazit može uzrokovati teške neurološke i respiratorne komplikacije, pa i smrt. Trudnice su posebno ugrožene – infekcija tijekom trudnoće može izazvati spontani pobačaj ili teške abnormalnosti fetusa, upozorava NHS.

Gdje je pronađena kontaminacija?

Uzorci su prikupljeni u deset europskih zemalja, uključujući Veliku Britaniju, Francusku, Španjolsku, Portugal, Dansku, Njemačku i Italiju. Većina pozitivnih uzoraka bila je pakirana zimi, a najviše ih je došlo iz UK-a, Francuske, Portugala, Španjolske i Danske.

image
/Shutterstock

Znanstvenici pozivaju na strože kontrole i testiranja duž cijelog proizvodnog lanca gotovih salata jer ih potrošači konzumiraju sirove, bez dodatne termičke obrade.

Grčevi, povraćanja, krvava stolica

Paralelno s upozorenjem o toksoplazmozi, Uprava za zdravstvo Ujedinjenog Kraljevstva (UKHSA) u travnju je prijavila naglo povećanje slučajeva infekcije rijetkim sojem E. coli – STEC, povezanim s razvojem raka crijeva.

Zaraženi pokazuju simptome poput grčeva u trbuhu, povraćanja i krvave stolice, a u težim slučajevima može doći do otkazivanja bubrega, poremećaja zgrušavanja krvi pa čak i smrti.

Prema najnovijim podacima UKHSA, ova je infekcija pogodila 288 ljudi, uzrokovala devet slučajeva hemolitičko-uremičkog sindroma (HUS) i tri smrtna slučaja. Kao glavni krivac identificirana je sorta salate butterhead, poznata i kao Apollo, čija tekstura pogoduje zadržavanju bakterija.

image
/Shutterstock

Profesor Paul Hunter, stručnjak za zarazne bolesti, objašnjava:

"Zalijevanje salate može omogućiti da kontaminirana voda ostane na listovima. Površina lista, koja je hrapava i voštana, otežava uklanjanje bakterija. Salate se ne gule niti kuhaju, to povećava rizik od zaraze.“

Praktični savjeti: Kako se zaštititi?

Stručnjaci savjetuju da se sve vrste salate temeljito operu hladnom vodom, a gotove vrećice salate trebale bi se čuvati u hladnjaku ispod četiri stupnja Celzijusa, gdje bakterije sporije rastu.

Toplo i vlažno vrijeme pogoduju razmnožavanju bakterija, upozoravaju stručnjaci.

image
/Shutterstock

Statistika upozorava: Više kontaminacija nego ikada

Prema Agenciji za standarde hrane (FSA), samo tijekom 2024./2025. godine u Velikoj Britaniji zabilježeno je 1.825 incidenata vezanih uz sigurnost hrane i stočne hrane. Među 436 slučajeva kontaminacije hrane, najčešći uzrok bila je Salmonella, no sve više raste i broj slučajeva povezanih s Listerijom i hepatitisom A.

Rizik od infekcija raste

Iako gotove salate nude brzinu i praktičnost, studije pokazuju da mogu skrivati ozbiljne zdravstvene rizike. U uvjetima sve toplije klime, promjena poljoprivredne prakse i veće konzumacije sirove hrane, rizik od infekcije raste.

image
/Shutterstock

Stručnjaci apeliraju na potrošače da budu pažljivi pri kupnji i konzumaciji svježih salata, a na proizvođače da uvedu rigorozniju kontrolu tijekom proizvodnog procesa, piše klik.hr.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?

Komentari (0)

Komentiraj

Ovaj članak još nema komentara
Važna obavijest:
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalima društva HANZA MEDIA d.o.o. dopušteno je samo registriranim korisnicima.
Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu društva HANZA MEDIA d.o.o. te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona o elektroničkim medijima.
05. srpanj 2025 05:55