FOTOGRAFIJE: EMHOLK GETTY IMAGES
Opasnost u zraku

Što je zapravo prizemni ozon?

Izaziva glavobolju, iritira očnu sluznicu, grlo, nos i dišne puteve. Simptomi utjecaja ozona mogu biti mučnina, glavobolja ili kašalj, nadraženost, iritacija sluznice, grla ili bolovi pri udisanju

Što je zapravo prizemni ozon, koji je i ovih dana bio iznad dozvoljene vrijednosti u Zagrebu? Prekoračenje je bilo toliko da može štetiti zdravlju pa su najranjivije skupine - oni najmlađi i najstariji, trudnice i svi salboga zdravlja upozoreni da ne izlaze i ostanu u zatvorenim prostorima.
Ozon je prirodni sastojak zraka u višim slojevima atmosfere i štiti Zemljinu površinu od štetnih ultraljubičastih zračenja Sunca. No, dok je ozonski omotač nužan za život na Zemlji, pri tlu je već u malim količinama opasan za ljudsko zdravlje.

Jak oksidans

"Troposferski ili prizemni ozon nastaje u reakciji dušikovih oksida i hlapljivih organskih spojeva. Jak je oksidans, opasnost za zdravlje ljudi i čini štete u poljoprivredi. Povećane koncentracije ozona tipične su za urbana područja s gustim automobilskim prometom i jakom industrijom. Zrak onečišćen ozonom širi se, nošen vjetrom, iz urbanih i na druga područja obuhvaćajući pritom poljoprivredne i šumske predjele, pa je u ruralnim područjima s nezagađenom atmosferom koncentracija ozona veća nego u onečišćenoj atmosferi urbanih područja", navode iz Zavoda za javno zdravstvo.

Opasnost

Pretjerano nakupljanje ozona u donjim slojevima atmosfere opasnost je za zdravlje - izaziva glavobolju, iritira očnu sluznicu, grlo, nos i dišne puteve. Simptomi utjecaja ozona mogu biti mučnina, glavobolja ili kašalj, nadraženost, iritacija sluznice, grla ili bolovi pri udisanju. U većim koncentracijama može biti smrtonosan!
U slučaju pojave bilo kakvih smetnji kronični bolesnici trebaju se javiti svojem liječniku ili na hitnu medicinsku pomoć.

Linker
08. svibanj 2024 09:35