Nije svaka koža ista, niti svakoj koži isto treba.
 Getty Images/iStockphoto
MINI SPECIJAL

VODIČ Pravilna njega lica za svaki tip kože [1]

Od jutra do večeri: kako najbolje odabrati proizvode za svoju kožu. Pomoći će vam naš vodič! Kao što znate različiti su tipovi kože, postoji osjetljiva, suha, masna, mješovita, zrela, a ovog puta se bavimo onom najnezahtjevnijom - normalnom kožom!

Svaki tip kože nosi sa sobom određene izazove (doduše, neki manje, neki više), a uz bogatstvo kozmetičkih proizvoda na tržištu ponekad je teško odabrati što točno vašem licu treba. "Pročešljali" smo gomilu savjeta dermatologa i stručnjaka za kožu kako bismo taj odabir učinili što jednostavnijim i što učinkovitijim i donosimo ono što vaš tip kože treba svako jutro i svaku večer, ali što će vam dobro doći tu i tamo.

Za početak morate znati svoj cilj:

Cilj njege suhe kože mora biti obnavljanje barijere kože i sprečavanje gubitka vlage. Kod zrele kože smo na više frontova - protiv bora, tamnih mrlja i opuštene kože. Ako imate masnu kožu, borite se sa žlijezdama lojnicama koje rade snažnije i luče više sebuma. Mješovit tip kože izazovan je jer treba naći balans. S osjetljivom kožom treba naročito blago postupati, a ako ste sretnica s normalnom kožom, potrudite se da što dulje ostane takva.


NORMALNA KOŽA

Iako se oko puno stvari može raspravljati što je to normalno, a što nije, kad je riječ o koži, tu nema zabuna - koža je normalna ako nije previše suha ni previše masna, a akne, preosjetljivost i starenje (još) se ne ubrajaju u vaše brige.

Ukratko, normalna koža je ono o čemu sanja svaka žena, a ako je to vaš tip kože, evo kako ćete je njegovati da što dulje ostane tako lijepa i tako zahvalna.


JUTARNJA RUTINA: sredstvo za čišćenje, hidratantna krema sa SPFom

Kad već nemate problema s kožom, nemojte ih pretjeranom njegom prizvati. Vama nije potrebno jako čišćenje agresivnim sredstvom, već samo nešto što će blago ukloniti prljavštinu i masnoće nakupljene preko noći, a čak i ako preskočite tonik, ne možete puno pogriješiti. Međutim, hidratantna krema sa zaštitnim faktorom neka bude obavezan dio vaše jutarnje beauty rutine. Posljednje, ali ne manje važno - nemojte zaboraviti nanijeti kremu i na vrat, koji je posebno osjetljiv.


VEČERNJA RUTINA: sredstvo za čišćenje, serum s antioksidansima, hidratantna krema

Navečer, nakon čišćenja lica trebali biste nanijeti serum s antioksidansima poput vitamina C ili resveratrola koji će koži osigurati blistavost i jačati je. Nakon seruma svakako obnovite vlagu hidratantnom kremom.


POSEBNA NJEGA: piling i hranjiva maska i/ili sredstvo s glikolnom kiselinom

Ako jednom tjedno osvježite površinski sloj kože pilingom i nakon njega nanesete hranjivu masku, potrebe vaše kože bit će zadovoljene. Umjesto pilinga, možete do dvaput na tjedan nanijeti njegu s glikolnom kiselinom koja će izgladiti površinu kože.


Prijedlog proizvoda pogodnih za njegu normalne kože lica.

Linker
16. svibanj 2024 04:56