Kad ga kupujete izaberite veće, sjajne plodove neoštećene ljuske, a ima li šuplji zvuk kad ga protresete, znači da nije zdrav.
 Foto: Istock
Stigli su kesteni!

Omiljeni plod jeseni štiti od srčanog i snižava tlak, a odličan je i za trudnice

Miris pečenog kestena koji se širi ulicom svima nam je dobro poznat, ali mnogi možda ne znaju sve njegove zdravstvene prednosti.

Sezona kestene polako je krenula i zaista postoje brojni razlozi zašto biste ih trebali uvrstiti u svoju prehranu. Miris pečenog kestena koji se širi ulicom svima nam je dobro poznat, ali mnogi možda ne znaju sve njegove zdravstvene prednosti.

Osim što regulira probavu, kesten je dobar za dijabetičare i trudnice, štiti srce, jača imunitet, snižava tlak….

Zdravstvene prednosti kestena

Sprječava dijabetes

Mnogi nisu ni svjesni značajne uloge koju prehrambena vlakna mogu igrati u regulaciji, prevenciji i liječenju dijabetesa. Hrana bogata dijetalnim vlaknima, poput kestena ima niski glikemijski indeks, što znači da razinu šećera u krvi ne podiže naglo.

Potiče imunološki sustav

Visoka koncentracija vitamina C i drugih antioksidativnih spojeva u kestenima čine ih idealnom namirnicom za jačanje imuniteta. Vitamin C ne samo da potiče proizvodnju bijelih krvnih zrnaca nego također djeluje kao antioksidans, traži slobodne radikale unutar tijela i neutralizira ih prije nego što izazovu 'nered'. Odnosno proces u kojem zdrave stanice mutiraju ili induciraju oksidativni stres u blizini vitalnih organa.

Povećava gustoću kostiju

Bakar i magnezij nisu prve dvije stvari na koje se pomisli kad je riječ o zdravlju kostiju, ali bakar je izuzetno važan u procesu u kojem tijelo apsorbira željezo, što je također presudno za rast i razvoj kostiju.

Magnezij je vrlo dobar za povećanje mineralne gustoće kostiju i pruža široku paletu drugih zdravstvenih prednosti. Uz ove vitalne minerale koji se nalaze u kestenima, možete spriječiti ili usporiti početak mnogih poremećaja povezanih sa starenjem, kao što je osteoporoza.

Regulira probavu

Kesteni sadrže dijetalna vlakna, što znači da su snažni saveznici u svakoj gastrointestinalnoj borbi. Dijetalna vlakna stimuliraju rad crijeva, sprječavaju upale i smanjuju nelagodu, a također mogu pomoći kod apsorpcije hranjivih tvari.

Poboljšava funkciju mozga

Kesteni su bogati i vitaminom B koji potiče neurološki razvoj i funkciju mozga. Kalij koji se nalazi u kestenima može povećati protok krvi u mozak i potaknuti zdravlje živčanog sustava, čime se povećavaju koncentracija i pamćenje.

Sprječava kronične bolesti

Kronične bolesti svih vrsta uzrokovane su oslobađanjem slobodnih radikala, a to može uzrokovati mutiranjem zdravih stanica, što rezultira rakom, oksidativnim stresom i brojnim kroničnim bolestima. Bez antioksidansa, poput onih pronađenih u kestenima, naše tijelo bi se stalno trebalo boriti.

Kontrolira krvni tlak

Kada govorimo o snižavanju krvnog tlaka, kalij, koji se nalazi u kestenima, je vrlo bitan mineral.

Kalij kontrolira kretanje vode unutar tijela, a također djeluje kao vazodilatator, povećava protok krvi i oslobađa napetost na stisnutim krvnim žilama i arterijama.

Ovo smanjenje krvnog tlaka može potaknuti cjelokupno zdravlje kardiovaskularnog sustava i smanjiti rizik od srčanog i moždanog udara.

Poboljšava zdravlje srca

Mnogi misle da su masti nešto loše, nešto što se treba što prije istopiti, ali u stvarnosti, naše tijelo treba niz drugih masti kako bi normalno funkcioniralo. Ove dobre masti, koje se nalaze u kestenima, pomažu u uravnoteženju kolesterola, smanjenju upale u cijelom tijelu i smanjenju rizika od ateroskleroze i stvaranja krvnih ugrušaka u tijelu. Sve to smanjuje rizik od moždanog i srčanog udara te koronarnih bolesti srca.

Kesteni su odlični za trudnice

Kesteni su bogati folnom kiselinom, a ona je neophodna za rast stanica, sintezu DNK i normalan rad živčanog sustava. Unos hrane bogate folnom kiselinom povećava šansu za začeće, a tijekom trudnoće omogućava pravilan razvoj fetusa.

'Škicnite' i ove recepte!

Linker
14. travanj 2024 11:35