Ukoliko ih budete redovito konzumirali, moći ćete držati pod kontrolom i razinu šećera u krvi 
 FOTOGRAFIJE: MILANVIRIJEVIC GETTY IMAGES
Moćno djelovanje

Opojni saveznici dobrog sna i plodnosti, a jačaju i kosti

Zbog intenzivnog, aromatičnog mirisa, bogatog okusa i velikog udjela esencijalnih ulja koriste se prvenstveno u kuhinji, no njihove dobrobiti idu puno dalje od nutritivnih

Ukusne i zdrave, sjemenke maka su pravi eliksir za zdravlje kojeg mnogi ne poznaju dobro. Naime, iako su izuzetno zdrave, kao namirnica kod nas nisu previše raširene, osim kao posip na pekarskim proizvodima. Sjemenke pripadaju biljkama iz porodice makovki, koje su raširene u mediteranskom području. Najpoznatije su sjemenke crnog maka (Papaver nigrum) i maka s čekinjama (Papaver setigerum) koji se koriste u prehrambene svrhe. Postoji i vrtni ili poljski mak (Papaver rhoeas) raširen u poljima kukuruza, opijumski mak (Papaver somniferum) koji je bijele boje s roskastim prugama te mak koji daje ulje enotere (Escolzia, biljka iz porodice maka). Korisna djelovanja maka koriste se od davnina. Zbog intenzivnog, aromatičnog mirisa, bogatog okusa i velikog udjela esencijalnih ulja koriste se prvenstveno u kuhinji, no njihove dobrobiti idu puno dalje od nutritivnih.

Kombinirajte ih pametno
Sjemenke maka nutritivno su vrlo bogate, a na 100 grama sadrže čak 525 kalorija. Obiluju vitaminima E i C te vitaminima B skupine, osiguravaju dobar unos mineralnih soli, poput kalija, željeza, kalcija i fosfora, magnezija te mangana. Sadrže visoku koncentraciju „dobrih” masti, ugljikohidrate, proteine i vlakna i idealne su za obnavljanje zaliha višestruko nezasićenih masnih kiselina omega 6. Upravo zbog ovog posljednjeg stručnjaci preporučuju da ih se uvijek konzumira zajedno s izvorom omega 3 masnih kiselina. Primjer? Upotrijebite ih za začinjanje ribe ili ih pospite po salati zajedno sa samljevenim orasima. Možete ih pomiješati i s drugim sjemenkama, poput sjemenki lana ili bundeve.

Poput kućne ljekarne
Zahvaljujući visokom udjelu papaverina i blagih opoida pospješuju noćni san. Umirujuće i sedacijsko djelovanje čine ove sjemenke odličnim izborom za osobe koje su pod stresom ili pate od anksioznosti te za sve one koji muku muče s nesanicom. Ako je upravo to vaš problem, možete ih konzumirati u obliku čaja i to najmanje pola sata prije odlaska na počinak: imat ćete okrepljujući san, a usnut ćete posve opušteni. Za pripremu ovog napitka nekoliko žlica sjemenki maka namačite u uzavreloj vodi 5 do 10 minuta, zatim procijedite i dodajte žličicu meda. Ove moćne sjemenke često se preporučuju i osobama koje pate od visokog kolesterola. Oleična i linolna kiselina te fitosteroli prisutni u sjemenkama pomažu u snižavanju razine lošeg ili LDL kolesterola te podizanju razine dobrog ili HDL kolesterola. No, to nije sve, ukoliko ih budete redovito konzumirali, moći ćete držati pod kontrolom i razinu šećera u krvi te ćete na taj način prevenirati srčane i krvožilne bolesti.



I za ljepotu
Osim toga, sjemenke maka su vrijedni saveznici ljepote: mangan i vitamini E i C pomažu u neutraliziranju štetnog djelovanja slobodnih radikala te na taj način usporavaju nastanak bora. Kalcij, pak, ovu namirnicu čini savršenom za osobe koje se bave sportom i za osobe starije životne dobi koje trebaju ojačati kosti, kao i za žene u menopauzi. Neka istraživanja su pokazala da su minerali prisutni u sjemenkama maka idealni za poboljšanje plodnosti i kognitivnih funkcija. Čak je i opna koja prekriva sjemenke korisna jer regulira pokretljivost crijeva te održava zdravlje i pravilnu funkciju crijeva te ujedno pospješuje apsorpciju nekih hranjivih tvari.

U kuhinji
Kako ih konzumirati? Možete ga kao sastojak dodati u najrazličitije recepte. Na primjer, dodajte ga u tijesto za kiflice ili slance, kruh, kuglof, kekse ili biskvite. Volite li eksperimentirati, pokušajte pripremiti neka tipična njemačka ili austrijska jela, poput bagela – mekih peciva u obliku prstena ili bretzela – peciva koje se savija u čvor. U talijanskoj pokrajini Trentino Alto Adige sjemenke maka su glavni sastojak ukusne slastice koja se naziva „strudel”. Na kraju, možete ih upotrijebiti kako biste obogatili okus bilo kojeg jela koje uobičajeno pripremate. Pospite ih po kuhanom povrću ili povrću pečenom u pećnici (ali tek na kraju pečenja kako ne bi izgorjele) ili po slanim pitama, za začinjanje rižota, variva i tjestenine, a možete ih dodati i u smjesu za paniranje mesa ili ribe te u jogurt ili salatu.

Kroz povijest
Dobrobiti sjemenki maka poznate su od davnina. Stari Rimljani su ih koristili kako bi obogatili svoja jela i miješali su h s medom za pripremu kolača i začina. Gali su dobivali ulje iz sjemenki maka koje je odlično za zdravlje cijelog tijela, a poznato je da su stari Egipćani konzumirali sjemenke maka u velikim količinama. Uz sjemenke maka vezane su i brojne legende. Primjerice, u prošlosti je bilo rašireno vjerovanje da su korisne za tjeranje vampira. Tako su se sjemenke prosipale po grobovima osoba za koje se vjerovalo da su vampiri kako bi one cijelu noć proveli brojeći sjemenke koje su upale u raku.

Linker
10. travanj 2024 00:08