Znate li da svakog dana oko 70 milijardi stanica umre u našem tijelu?
 Foto: iStock
A nismo toga ni svjesni

Ovih 9 stvari naše tijelo radi svaki dan! I ne, nije znanstvena fantastika...

Emocije koje stvaraju lažna sjećanja, pupak pun bakterija, želudac koji se crveni... Naše tijelo je zaista jedna velika zagonetka!

Ljudsko tijelo je jedna velika zagonetka. Svakodnevno se u njemu događa toliko procesa, a mi toga uopće nismo ni svjesni. Donosimo zato 9 impresivnih činjenica o našem tijelu, koje se na prvi pogled čine kao znanstvena fantastika.

1. Tijelo prolazi kroz gotovo kompletnu regeneracija svakih 10 godina

Svakog dana oko 70 milijardi stanica umre u našem tijelu. No, mi to ni ne primjećujemo. Novi crijevni trakt pojavljuje se svaka 3-4 dana; crvene krvne stanice umiru svaka tri mjeseca, a stanice bubrega obnavljaju se više od godinu dana. Unutar desetljeća, naše tijelo prolazi gotovo potpunu regeneraciju. Međutim, neke stanice, poput neurona, žive više od stoljeća.

2. Svaki pupak je pun bakterija

Zvuči jezivo, ali na tisuće bakterija živi u svakom u pupku i one, kao da to nije dovoljno, kreiraju vlastiti ekosustav. Znanstvenici kažu da sve to skupa izgleda poput džungle: flora je u ravnoteži, a određene vrste bakterija su dominantne. Svaki pupak ima svoj vlastiti skup bakterija i vlastiti ekosustav.

3. Okusni receptori nalaze se u srcu

Bebe imaju veliki broj okusnih pupoljaka te se neki od njih doista nalaze na nepcu, ali oni nestaju s godinama. Odrasli imaju oko 10.000 receptora u ustima, broj koji je u dobi od 60 godina prepolovljen. Međutim, nedavno je otkriveno da se receptori kiselosti, kako bi se lakše prepoznale infekcije, nalaze i u srcu.

4. Želučana kiselina može otopiti željezo

Naš želudac sadrži klorovodičnu kiselinu. Nakon zagrijavanja želučane kiseline do 37° Celzijusa znanstvenici su stavili željezne kovanice i alkalnu bateriju u njega. Već nakon 24 sata, oštrica je izgubila čak 63 posto svoje mase, dok je baterija izdržala napad više od jednoga dana. Da bi se ovo izdržalo, naše tijelo mora proizvesti nove želučane stanice prije nego što kiselina uništi stare.

5. Emocije stvaraju lažna sjećanja

Ako vjerujete svojoj memoriji, onda za vas imamo loše vijesti. Sjećanja se mijenjaju svaki dan, ovisno o našem trenutnom emocionalnom stanju. Na primjer, lani ste bili na odličnom putovanju sa svojim najboljim prijateljem, ali nedavno ste se posvađali i prestali ste se viđati. Sada, dok se prisjećate putovanja, imate ćete osjećaj da ono uopće nije bilo tako dobro.

Vaš mozak će pronaći (ili čak izmisliti) nešto loše u tome, tako da ne uživate u tim sjećanjima i da im se više ne vraćate.

6. Sadržaj majčina mlijeka prilagođava se bebi

Majčino mlijeko sadrži na stotine korisnih tvari koje pomažu bebi da raste i razvija imunitet. Nedavno je otkriveno se sastav majčina mlijeka mijenja s vremenom, prilagođavajući se tako promjenama potreba rastućeg dojenčeta. Majčino tijelo analizira djetetovu slinu kako bi mu dalo 'koktel' koji mu je potreban, mijenjajući ga kako vrijeme ide.

Foto: iStock
Ne postoji loše majčino mlijeko i svaka majka stvara svoje jedinstveno.

7. Ujutro smo viši i mršaviji

Opće poznato je da intervertebralni diskovi nisu čvrsto povezani jedni s drugima kada spavamo kao kad smo budni i ujutro osoba postaje 1 do 2 centimetara viša. Mnogi također primjećuju da tada imaju i manju kilažu. Zato se većina vaga upravo ujutro.

Tijekom noći, naše tijelo nastavlja raditi kako bi se riješilo viška tekućine i zraka, a kroz disanje i znojenje gubimo do 2 kile po noći.

8. Kada se crvenimo u licu, crveni se i želudac

Znanstvenici su nedavno tvrdili da i put do ženskog srca također ide kroz želudac. Kada smo zadovoljni, postajemo ljubazniji; kada smo zaljubljeni osjećamo leptiriće u trbuhu, a kada nam je neugodno i kada se počnemo crveniti, želučana sluz također počne poprimati crvenu boju.

9. Polovina našeg tijela sastoji se od bakterija

Nekoć se vjerovalo da u našem tijelu ima deset puta više bakterija nego naših vlastitih stanica, ali nedavne studije opovrgnule su ovu pretpostavku.

Naime, tijelo odraslog čovjeka je dom 30-40 trilijuna bakterija, a to je otprilike jednako broju naših vlastitih stanica. Najveća gustoća bakterija je u rektumu i zato svako pražnjenje crijeva dovodi do pobjede naših stanice nad bakterijama.

Linker
23. travanj 2024 11:25