VANESA PANDZIC CROPIX
Osobna priča

Zagrepčanka Iva (44) preživjela je teški moždani udar: U mladosti sam napravila jednu kardinalnu grešku

Iva danas sluša svoje tijelo, ne umara se previše i puno spava, a nova rutina koju iznimno njeguje su meditacija i duboko disanje

Bio je to sasvim običan radni dan za mene. Klasična užurbana rutina koju sam svakodnevno živjela. No, onda se ničim izazvan dogodio nagli preokret koji je moj život prodrmao u sekundi, započinje priču Iva Topličan, 44-godišnja modna dizajnerica i kostimografkinja iz Zagreba koja je prije samo tri mjeseca doživjela moždani udar.

- Puknula mi je žila na moždanom deblu koja je zadužena za vid i ravnotežu - objašnjava nam Iva dodajući kako je i njezina majka ranije doživjela dva moždana udara, no zbog začepljenja krvnih žila.

Iva je donedavno živjela sasvim jednostavnim životom. Putovala je, slikala, radila modne revije te odlazila na svoj primarni posao - pružanje korisničke podrške na talijanskom. Danas shvaća da je njome, iako toga nije bila potpuno svjesna, upravljao stres.

- Stres se kod mene najviše odrazio u egzistencijalnom smislu, a to je najviše osjetilo tijelo koje je taložilo strahove i borbe dok jednog dana nije doslovno puknulo - govori nam.

image
Iva Topličan/VANESA PANDZIC CROPIX

Simptomi i emocije

Naime tog dana u listopadu 2023. na radnom mjestu Iva je odjednom osjetila silnu glavobolju, vrtoglavicu i nestabilnost u tijelu, a onda je krenulo i nezaustavljivo povraćanje.

- Kolegica je shvatila da je stanje koje mi se događa doista ozbiljno te me odvela na hitnu gdje su mi ustanovili visok tlak. Vrijednosti su bile enormnih 250/150! Doktori su rekli da imam moždani udar što je ubrzo i potvrđeno na magnetskoj rezonanciji - kaže nam.

Odmah je dobila terapiju i već se drugi dan, kaže, osjećala dobro. Jedine smetnje koje je i dalje imala bile su one s vidom. Naime, imala je dvoslike. U šok sobi je provela 10 dana, međutim, unatoč tome što se osjećala dobro, tijelo je bilo slabo.

- Svi su se brinuli o meni tijekom boravka u bolnici i osjećala sam se doista dobro ležeći na krevetu pa sam pomislila kako ću ubrzo izaći s otpusnim pismom. No, onda me je emotivno dotukla doktorova rečenica da ću u bolnici provesti još tri tjedna, a potom isto toliko na rehabilitaciji u toplicama. Nije mi bilo jasno zašto sve to kad sam se dobro osjećala i sve što sam htjela je otići doma svojim kućnim ljubimcima, mojim psima i maci. Brzo sam shvatila da je dokor bio u pravu. Doista sam bila slaba. Bolnički krevet preuzme, a mom je tijelu više od svega bio potreban reset, fizioterapija i doslovno mali koraci koje sam svakodnevno radila - navodi Iva.

O tome koliko emocije djeluju na nju govori i jedna zgoda koja joj se dogodila prilikom boravka u toplicama kada joj je zbog silne brige o kućnim ljubimcima tlak ničim izazvan, uz svu terapiju koju je dobila prilikom izlaska iz bolnice, skočio na 160. Ubrzo nakon što je dobila tabletu za smirenje, spustio se na 130 mmHg.

- Ovaj je scenarij bio još jedan trenutak spoznaje. Znam da sam visoko osjetljiva osoba i ovo je bio znak da se moram pobrinuti za sebe - kaže Iva te nam kroz osmijeh dodaje ‘da sam prije znala koliko je ovo stanje ozbiljno, mjerila bih tlak svakodnevno!‘

image
VANESA PANDZIC CROPIX

Prijašnji susreti s visokim tlakom

Iva se susrela s visokim tlakom još prije 15 godina, sa svojih 29 godina kada joj je propisana terapija. Pila ju je redovito, međutim, nije više mjerila tlak.

- Ovdje sam napravila kardinalnu grešku. Mislila sam da sam dobila tablete koje ću piti cijeli život i to sam prihvatila. Međutim, tek mi je nakon doživljenog moždanog udara doktor objasnio da se tijelo vrlo brzo priviknulo na terapiju koju sam koristila i da su već tada bile nužne promjene. Drugim riječima, sve ove godine sam živjela s visokim tlakom, a da toga nisam uopće bila svjesna. Sve do danas - opisala nam je.

Unatoč činjenici da je doživjela težak moždani udar, proces oporavka je kod Ive tekao nevjerojatnom brzinom.

- Na rehabilitaciji su mi rekli ‘Iva, ti si nevjerojatno jaka i ne trebaju ti ove naše terapije. Potrebni su ti tvoji psi i lagane šetnje.‘ Baš su pogodili - smije se naša sugovornica.

image
VANESA PANDZIC CROPIX

Nova stranica života

Iva je dobila alate kojih se ovog puta pridržava. Tri puta dnevno mjeri tlak na lijevu i desnu ruku, pije terapiju, njeguje rutinu spavanja i meditacije.

- Prvenstveno slušam svoje tijelo. Ne umaram se previše i spavam. Idem doista malim koracima. Uvela sam meditaciju. Duboko dišem i tako umirujem svoje tijelo i emocije. Slikam. Art terapija me kao umjetnicu jako opušta, a uskoro planiram napraviti izložbu. U prehranu ubacujem više povrća i ne preskačem obroke što mi je prije bila svakodnevica. Također, nadam se će mi doktor dati zeleno svjetlo da mogu ponovno putovati i otići u Afriku u koju odlazim svake godine. To je doista drugi svijet. Iako vlada siromaštvo, u isto vrijeme događa se radost bez ikakve naznake stresa. Veliki paradoks kojeg postajem svjesna tek kad se vratim - govori nam Iva koja će se uskoro vratiti u životnu rutinu, međutim, ovaj put uz životne alate puno pametnija.

Simbol crvene boje

Iva će 2. veljače povodom obilježavanja Dana svjesnosti o moždanom udaru biti jedna od ponosnih sudionica modne revije i nositi crvenu haljinu hrvatskog dizajnera Zorana Aragovića koja simbolizira zdravlje, život, ali i potiče svjesnost o moždanom udaru.

Statistički podaci Hrvatske

U Hrvatskoj moždani udar je već godinama drugi uzrok smrtnosti, s oko 5000 umrlih godišnje od čega je više od 2100 muškaraca te gotovo 3000 žena. Kada nastupe simptomi koji upućuju na moždani udar, važno je čim prije reagirati. Najčešće se manifestiraju kroz utrnulost ili oduzetost jedne strane tijela ili lica, snažnu glavobolju i vrtoglavice, mučninu popraćenu povraćanjem, gubitak vida ili stvaranje dvoslike.

Linker
28. travanj 2024 20:54