BORIS KOVACEV/CROPIX
iz prve ruke

Naša Sanja odvažila se na detoks od 21 dan. Izgubila je 2,5 kilograma, ali jedna stvar ju je najviše oduševila

Koje dobrobiti vam može donijeti detoks?

Upravo sam završila trotjedni detoks program o kojem sam vam pisala u jednoj od prethodnih kolumni pa me urednica zamolila da vam napišem svoja iskustva.

Naime, suprug i ja smo krajem veljače odlučili tri tjedna pripremati obroke prema receptima Dunje Gulin iz knjige „Detoks program od A do Ž“. I zaista smo sve radili prema uputstvima i proveli punih 21 dan u druženju i upoznavanju sa sasvim drugačijim sustavom prehrane od onog na koji smo bili navikli. U ovom programu se jedu isključivo samo tri obroka u danu, od kojih su doručak i večera uvijek tekući obroci - sokovi ili smoothieji, a samo je ručak konkretan - ponekad varivo, ponekad žitarice, povrće, zelenje, salate... I potrebno je da protekne barem 12 sati između večernjeg i jutarnjeg obroka. No svaki obrok je pravo malo iznenađenje u sastojcima i načinima priprave, bilo da se rade popečci, kuglice, pogača ili dodaju alge, gljive, sjemenke. Poznavaocima makrobiotičke prehrane sve je ovo poznato, ali mi smo ovoga puta zaista zaronili u istinsko otkrivanje nečega što smo do sada samo u rijetkim prilikama kušali. I jako nam se svidjelo!

Ugodni rezultati

Osim prehrane, u programu se savjetuju i neke dodatne navike, poput suhog četkanja, tuširanja naizmjenično toplom i hladnom vodom i čajeva za dodatno čišćenje organizma.

Moram priznati da u tim dodatnim aktivnostima nisam bila tako uporna i redovita, ali sam ipak sve te stvari primjenjivala. A sa ledenim tušem sam za sada samo na varijanti „noge“. Kako cijeli život zazirem od hladne vode, ovo ledeno tuširanje nogu doživljavam kao veliki uspjeh. A moje noge čak zaista uživaju u tome, i u osjećaju lakoće kad izađu iz tuša.

I eto, nakon tri tjedna sigurno vas zanima kakvi su rezultati? Mogu reći - vrlo ugodni! Nekako kao da se bolje osjećam u vlastitom tijelu, kao da je ‘prozračnije‘, pokretnije, doslovno življe. A vaga pokazuje 2,5 kg manje. Iako to nije bio cilj ovog eksperimenta, drago mi je vidjeti i da su ‘kile viška‘ otišle, a lijepo je i ujutro staviti ruku na trbuh i osjetiti da je neuobičajeno ravan.

Ono što me ugodno iznenadilo je da tijekom svih tih dana uglavnom nisam osjećala da sam gladna i da žudim za još nekim međuobrokom. Svega tri puta mi se dogodio osjećaj gladi pa sam si dopustila zdjelicu juhe i odmah sam bila dobro.

Još jedna stvar koja me iznenadila je bila spoznaja koliko sam postala ravnodušna prema svemu što stoji na policama u velikoj trgovini u koju sam proteklih tjedana odlazila samo po vodu i kuhinjske papire. Gledala sam druge kupce kako u svoje košarice stavljaju razne vrećice i paketiće gotove hrane i razmišljala koliko dobroga bi i njima donio ovaj naš detoks.

Mnogi ljudi kad pređu na biljnu prehranu osjete da odjednom imaju puno više energije. Iako ja nisam osjetila tako izrazitu razliku, ipak kao da sam se lakše pokretala u akcije i uspijevala uspješno obaviti više stvari u danu nego prije. I ujutro mi se bilo lakše probuditi.

A još jasnije nego na sebi, vidjela sam promjene na svom suprugu - imam dojam kao da iz njegovog tijela svakim danom isijava sve više energije zdravlja i vitalnosti.

I što ćemo mi sada dalje? Postavlja se logično pitanje - iz kojeg bismo se uopće razloga vraćali na nekadašnji način prehrane? Nastavit ćemo pripremati obroke u ovom stilu, pogotovo one koji su nas oduševili. No nećemo više tako strogo ograničavati doručak i večeru na smoothieje (što je zaista važno samo za detoks) i istražit ćemo što se još ukusno može napraviti od svih tih zdravih sastojaka. S obzirom na to da je moj suprug gurman koji jako voli kuhati i kreirati nova jela, sigurna sam da ćemo se i dalje svakom obroku unaprijed radovati.

A ledeni tuš od sutra kreće i na ruke:)

Linker
19. ožujak 2024 08:54