Stres, strah, uzbuđenje... sve se to može vidjeti na vašoj ukočenosti. I to ne samo ramena.
 Getty Images
fizički simptomi

Na ovih devet načina tijelo otkriva sve što nam se događa iznutra, čak i kad skrivamo osjećaje

Bolovi i smetnje u tijelu mogu biti poruke vašeg mozga koji vam pokušava dojaviti kako se zapravo osjećate.

Tijelo nerijetko otkriva što doživljavamo i proživljavamo iznutra, čak i kada pokušavamo prikriti osjećaje, a možda su baš tada manifestacije i izraženije. Bolovi i smetnje u tijelu mogu biti poruke vašeg mozga koji vam pokušava dojaviti kako se zapravo osjećate.


1. Loše držanje

Pognutost upućuje na umor, dosadu ili tugu. Vjerojatno ste čuli da uspravno držanje i gledanje drugih u oči odražava nečiju samouvjerenost. U skladu s tim, loše držanje i gledanje u pod odražava nesigurnost. “Ako razgovaramo s nekim gledajući ga u cipele, pokazujemo sramežljivost ili strah od socijalizacije”, kaže američki psihoterapeut Steven Rosenberg. Naravno, svatko može biti umoran, tužan ili se dosađivati, ali ako su vam to dominantni osjećaji, jeste li se zapitali zbog čega?


2. Glavobolja

Bolovi u glavi mogu biti posljedica dehidracije, naprezanja očiju, lošeg držanja itd., ali i depresija može doslovno izazvati glavobolju. Možete osjećati kako vam mozak iznutra pritišće lubanju i čelo. Nažalost, mentalni stres može izazvati tjelesni, kaže obiteljska liječnica Nicole Micucci.


3. Spori pokreti

Suviše polagane kretnje mogu ukazivati na umor, dosadu ili nesigurnost. I depresija često uzrokuje iscrpljenost, a ona sigurno usporava nečije kretnje, kaže Micucci. Osoba koja je u depresiji može doslovno osjećati kako nosi velik teret na leđima kojeg se ne može riješiti i svuda ga nosi sa sobom. To može izazvati još tromije pokrete, ako se vaše tijelo privikava na kretanje s tim osjećajem težine.


4. Probavne smetnje

Nervoza u želucu, loše probavljanje hrane, mučnina... sve to mogu biti znakovi anksioznosti i depresivnosti. Nekada se u napadima anksioznosti javljaju lupanje srca, manjak zraka, proljev. To su fizičke reakcije na naše stanje koje još mogu dodatno pojačati osjećaj anksioznosti. Ako se i vama događa slično, pokušajte dubokim disanjem i ispijanjem veće količine vode pomoći da taj loš osjećaj nestane.


5. Grickanje noktiju, čupkanje kose

Ovakva ponašanja svakako upućuju na stres. Kod anksioznih osoba, objašnjava Micucci, može doći do pojačavanja izvođenja fizičkih navika, kao što su grickanje noktiju ili čupkanje kose, odnosno kože. Kad im se takav loš osjećaj pojača, osobe često nisu ni svjesne što rade.To je zatvoreni krug koji pomaže stvoriti olakšanje od intenzivnih osjećaja anksioznosti koji su i doveli do takvih navika.


6. Znojni dlanovi

Znojenje dlanova upućuje na zbunjenost i stres, teško da je baš toliko toplo da vam se i dlanovi znoje. Kad se dlanovi oznoje, znači da je vaše tijelo u stanju “bori se ili bježi” (engl. fight-or-flight), što je fiziološka reakcija u odgovoru na stres.

“Uvrtanje ruku i znojenje dlanova znaci su anksioznosti. Ta osoba nosi svu težinu svijeta u rukama”, kaže dr. Rosenberg i za samopomoć predlaže meditiranje ili nekoliko dubokih uzdaha koji će malo ublažiti stanje.


7. Škrgutanje zubima

Ovo može značiti da smo pod stresom, da smo slabo spavali ili da osjećamo bolove. “Sa škrgutanjem zubima tipično se povezuje bijes. Ono se može pojaviti kad sanjamo ružne snove ili kao rezultat lošeg spavanja, no čak i kad je to istina razmislite je li vaš stres posljedica toga što ne možete preraditi svoj bijes”, kaže Micucci.


8. Stiskanje šaka

Zateknete li se da stišćete šake vjerojatno ste nervozni, zbunjeni ili tjeskobni. Ako ih pak stišćete kako biste se zaustavili prije nego što kažete nešto zbog čega biste mogli zažaliti, to je gnjev. Slično škrgutanju zubima i ova je radnja fizički potaknut čin koji pomaže da pronađete “uzemljenje” u sebi.


9. Ukočeno držanje

Stres, strah, uzbuđenje... sve se to može vidjeti na vašoj ukočenosti. I to ne samo ramena. Cijelo tijelo može odražavati ova stanja i postati čvrsto i nefleksibilno. Pokušajte se istegnuti kako biste ublažili fizičku i mentalnu napetost, savjetuje dr. Rosenberg.

Linker
01. lipanj 2024 03:39