Uzimanjem češnjaka mogu se obnoviti moždane funkcije i djelotvornost imunosnog sustava - a te dvije sposobnosti obično propadaju sa starenjem.
 FOTOGRAFIJE: SHUTTERSTOCK
Prirodni lijek

Namirnica koja može produljiti život: Češnjak sprečava rak i srčani udar

Istraživanja u Kini i Italiji pokazuju da osobe koje jedu luk i češnjak imaju upola manju učestalost obolijevanja od raka želuca. Novija istraživanja u njujorškom centru za rak Memorial Sloan Kettering otkrivaju da neki sastojci češnjaka guše rast stanica raka pa mogu pomoći konvencionalnom liječenju

Vjeruje se da češnjak može pomoći da izbjegnete rak. Osobe koje ga redovito jedu rjeđe obolijevaju od nekih vrsta raka kao što su rak želuca i debelog crijeva. Žene koje u starijoj dobi jedu češnjak više od jednom tjedno imaju upola manju učestalost obolijevanja od raka debelog crijeva od žena koje ga nikad ne jedu, pokazali su rezultati ispitivanja 42 tisuće starijih žena u Iowi koje su proveli istraživači sa Sveučilišta Minnesota. Istraživanja u Kini i Italiji pokazuju da osobe koje jedu luk i češnjak imaju upola manju učestalost obolijevanja od raka želuca. Štoviše, češnjak može djelovati kao kemoterapijsko sredstvo za zaustavljanje razvoja raka. Novija istraživanja u njujorškom centru za rak Memorial Sloan Kettering otkrivaju da neki sastojci češnjaka guše rast stanica raka pa mogu pomoći konvencionalnom liječenju. Dr. John Pinto iz centra Sloan Pinto Kettering u jednom je svom istraživanju otkrio da stanice raka prostate izložene jednom kemijskom spoju iz češnjaka imaju usporen rast za 75 posto. Vjeruje se da bi češnjak mogao pomoći u zaustavljanju razvoja kanceroznih stanica u svim tkivima - dojke, jetre, debelog crijeva, tvrdi John Milner, znanstvenik koji istražuje češnjak na Sveučilištu Pennsylvania.

Snižava kolesterol

Samo polovica glavice češnjaka dnevno ili jednaka količina ekstrakta snižava povišeni kolesterol u prosjeku za devet posto, rezultati su istraživanja New York Medical Collegea. Neka su istraživanja otkrila da češnjak ili njegovi pripravci u prosjeku snižavaju kolesterol za 12 posto. Zanimljivo je da nekoliko češnjeva češnjaka dnevno postiže učinak jednak onom koji imaju neki lijekovi za snižavanje kolesterola. Da biste snizili kolesterol, češnjak je potrebno uzimati dulje vrijeme.

Njemački istraživači s Münchenskog sveučilišta izdvojili su šest kemijskih spojeva iz češnjaka koji snižavaju razinu kolesterola u krvi blokiranjem njegova stvaranja u jetri, što je i mehanizam djelovanja nekih lijekova. Jedan od najsnažnijih sastojaka u češnjaku za snižavanje kolesterola je ajeon, koji također sprečava nastanak krvnih ugrušaka, a ima ga i u svježem, ali i u termički obrađenom češnjaku.

Sprečava oksidaciju LDL kolesterol

Osobito je važno što češnjak svojim antioksidativnim djelovanjem sprečava slobodne radikale u oksidaciji "lošeg", LDL kolesterola smanjujući time mogućnost začepljenja arterija. U Centru za medicinska istraživanja Sveučilišta Kansas dokazano je da svakodnevnim uzimanjem šest stomiligramskih kapsula češnjaka u prahu tijekom dva tjedna dolazi do 34-postotnog smanjenja oksidacije LDL kolesterola. Nadalje, češnjak snižava krvni tlak. U njemačkom istraživanju provedenom metodom slučajnog uzorka dokazano je da uzimanje dva češnja češnjaka dnevno ili odgovarajuće količine u obliku dodatka prehrani snižava krvni tlak nakon tri mjeseca uzimanja.

Sprečava nastanak ugruška

Još jedan iznimno važan oblik zaštite od srčanih bolesti je sprečavanje stvaranja ugrušaka. Češnjak, naime, zaustavlja međusobno sljepljivanje krvnih pločica i njihovo taloženje na stijenkama krvnih žila, što je prvi korak prema začepljenju arterija. Erick Block, profesor kemije na State University of New York u Albanyju, iz češnjaka je izdvojio ajeon (ajo na španjolskom znači češnjak), kemijski sastojak antikoagulantnog djelovanja. Češnjak također potiče aktivnost fibrinolitičkog sustava koji rastapa ugruške. Tri češnja sirovog češnjaka dnevno mogu za 20 posto poboljšati rastvaranje ugrušaka - to je rezultat istraživanja metodom slučajnog odabira koje su proveli indijski studenti medicine. Kuhani češnjak pokazao je još veću učinkovitost u zaustavljanju i sprečavanju tromboze.

Češnjak također zaustavlja starenje i začepljenje perifernih arterija. Može ublažiti tegobe izazvane bolestima perifernih arterija, odnosno smanjiti bolove u nogama izazvane začepljenjem ili sužavanjem arterija. Nakon uzimanja češnjaka u prahu (dnevna doza 800 mg) oboljeli su mogli bez zastajanja prijeći 50 metara duži put od onih koji su uzimali placebo. Oboljeli od bolesti perifernih arterija obično mogu prelaziti samo kraće udaljenosti zbog bolnih grčeva u nogama. Do ovog je poboljšanja došlo nakon pet tjedana terapije češnjakom, tvrde njemački znanstvenici.

Sprečava srčani udar

Čak i ako ste već oboljeli od srčanih bolesti ili doživjeli srčani udar, češnjak može spriječiti ponovni srčani incident. Pionir u istraživanju češnjaka, kardiolog Arun Bordia s indijskog medicinskog fakulteta Tagore, tvrdi da češnjak ima sposobnost rastapanja arterijskih začepljenja, djelomično iscjeljujući arterije oštećene aterosklerozom. Dr. Bordia otkrio je (hraneći češnjakom zečeve oboljele od teške ateroskleroze) da češnjak smanjuje začepljenost arterija. Štoviše, dokazima je potkrijepio tvrdnju da se uzimanjem češnjaka nakon srčanog udara može spriječiti ponovni srčani udar i smrt od infarkta. U istraživanjima koje je proveo na 432 pacijenta koji su doživjeli srčani udar skupina koja je svakodnevno uzimala dva do tri češnja češnjaka - svježi ili termički obrađen - nakon dvije godine imala je upola manju smrtnost od skupine koja ga nije uzimala. Učinci su bili još uočljiviji nakon tri godine terapije. Tijekom tog vremena u skupini koja je uzimala češnjak smrtnost i učestalost nesmrtonosnih srčanih udara smanjila se na trećinu u usporedbi sa skupinom koja nije uzimala češnjak. Budući da se ljekovito djelovanje češnjaka s vremenom pojačalo, najvjerojatnije objašnjenje je, rekao je dr. Bordia, smanjenje količine naslaga u koronarnim arterijama.

Pomlađuje mozak i imunosni sustav

Novije istraživanje japanskih znanstvenika otkrilo je da se uzimanjem češnjaka mogu obnoviti moždane funkcije i djelotvornost imunosnog sustava - a te dvije sposobnosti obično propadaju sa starenjem. Češnjak može spriječiti i zaustaviti razvoj senilnosti, odnosno Alzheimerove demencije, tvrdi dr. Hiroshi Saito, predavač farmaceutskih znanosti na tokijskom sveučilištu, koji je, tragajući za novim lijekovima kojima bi liječio demenciju, pregledao stotine prirodnih i umjetnih sastojaka. Dokumentirao je da ekstrakt češnjaka zaustavlja razaranje moždanih neurona u štakora, štoviše da potiče grananje novih neurona. Stoga češnjak pomaže preživljavanju moždanih stanica i potiče neuralnu regeneraciju, izjavio je dr. Saito, ujedno jedan od najpoznatijih japanskih istraživača starenja.

Produljuje životni vijek

Dr. Saito također je otkrio da češnjak produljuje životni vijek laboratorijskih miševa. Objasnio je da je češnjak počeo istraživati zato što ga u Kini od davnina propisuju kao lijek protiv demencije. Odležani ekstrakt češnjaka kojim se služio u svojim eksperimentima prodaje se kao dodatak prehrani. Jedan pak ukrajinski recept protiv staračke senilnosti kaže da se nareže pola kilograma češnjaka, stavi u posudu sa sokom 24 limuna i ostavi pokriveno 24 dana. Nakon toga svaku se večer uzima po jedna žličica.

Sve o dobrobitima češnjaka doznajte u novom broju magazina 100 posto prirodno, u prodaji je od četvrtka, 21. listopada.

Linker
25. travanj 2024 15:23