FOTOGRAFIJE: MARKO TODOROV/CROPIX CROPIX
krenimo odmah

Na ovaj dio tijela prečesto zaboravimo, ali i stopala treba razgibati

Vježbe su jednostavne i možete ih raditi bilo kad i bilo gdje

Upravo to koliko su stopala snažna, mobilna i fleksibilna direktno utječe na sve što radimo kao i na sve zglobove koji se linijski slažu iznad stopala, odnosno na koljena, kukove, kralježnicu...Vježbe su jednostavne i možete ih raditi bilo kad i bilo gdje. Čak i dok gledate svoju omiljenu seriju ili film, ili ste pak u uredu i baš osjećate napetost u stopalima. Stopala usrećite i izvucite iz obuće i odradite vježbicu, dvije.

Andrea Solomun, baletna pedagoginja i instruktorica za optimizaciju tijela pokazuje kako se to radi.


Stopala moraju biti dovoljno čvrsta da nose težinu tijela, dinamički se prilagođavati podlozi, ublažavati udarce o podlogu i te time omogućiti hodanje, trčanje i skakanje... No, uloga stopala i njhovo vježbanje često je zapostavljeno, a istovremeno krucijalno za zdravlje i pokretljivost cijelog tijela. Znate kako se kaže za kuću da se usruši ako ima loše temlje? E pa stopala su glavni nosači vašeg tijela. Zamislite, oni nose dnevno satima vašu punu težinu. I to cijeli život! Glavni su kontakt s podom i bez njih je osnovno kretanje potpuno nemoguće. Unatoč tome čudimo se kada krenu problemi sa ostatkom „kuće“, popravljamo pregradne zidove, farbamo prostorije novim bojama, mijenjamo parket, glancamo prozore, ne shvaćajući da treba popraviti mjesto gdje je sve krenulo po zlu - odnosno loše temelje.

Međutim, nikad nije kasno promijeniti navike i uhvatit se u koštac s problemom. Upravo zato ove vježbe. Kako je puno varijacija na temu, ove vježbe dio su palete koja je svakako dovoljana da redovnim radom jednom, dvaput tjedno osjetite i vidite razliku.

Vježbe su jednostavne i možete ih raditi bilo kad i bilo gdje. Čak i dok gledate svoju omiljenu seriju ili film, ili ste pak u uredu i baš osjećate napetost u stopalima. Stopala usrećite i izvucite iz obuće i odradite vježbicu, dvije.

Na besplatnom Youtube kanalu možete potražiti video materijale koji će vas sigurno dodatno motivirati.


Vježba 1

Radi se u sjedećoj ili stojećoj poziciji. Potrebna vam je čarapa, kakav komad tkanine, pikule, kamenčići... bilo što što možete uhvatiti prstima i držati. Ako ste, kao ja, odabrali čarapu (koju preporučujem kao najbolji izbor), uhvatite je prstima i pokušajte podići s poda. Obavezno je sekundu-dvije zadržite i potom otpustite da padne. Ponovite 10 puta desnim i lijevim stopalom.

image
FOTOGRAFIJE: MARKO TODOROV/CROPIX CROPIX
image
FOTOGRAFIJE: MARKO TODOROV/CROPIX CROPIX


Vježba 2

Radi se u sjedećoj ili stojećoj poziciji. Kao i u prethodnoj vježbi, uhvatite čarapu i kru - žite iz gležnja (ako je potrebno, fiksirajte koljeno rukama jer se ne smije rotirati). Rotaciju prvo radite 10 puta udesno pa ulijevo. Radite ovo jako sporo poku - šavajući ostvariti maksimalni opseg pokreta u zglobu. Nemojte zaboraviti napraviti vježbu s obje noge.

image
FOTOGRAFIJE: MARKO TODOROV/CROPIX CROPIX
image
FOTOGRAFIJE: MARKO TODOROV/CROPIX CROPIX


Vježba 3

Radi se također u sjedećoj ili stojećoj poziciji. Kao i u prethodnoj vježbi, uhvatite čarapu i ovaj put, čvrsto je držeći, stopalo pružite (dorsi fleksija) te ga zategnite prema sebi (plantarna fleksija). Ponovite 10 puta sporo i do maksimalnog pružanja i zatezanja stopala na obje strane.

image
FOTOGRAFIJE: MARKO TODOROV/CROPIX CROPIX


Vježba 4

Čarapu isprepletite između prstiju oba stopala i tako je držite nekoliko minuta. Za to vrijeme možete sjediti ili stajati, a ako vam čarape ne ispadaju, možete čak i šetati. Važno je da čarapa neko vrijeme ostane u poziciji u kojoj vam aktivno odvaja prste nakon višesatnog stiskanja u obući

image
FOTOGRAFIJE: MARKO TODOROV/CROPIX CROPIX
image
FOTOGRAFIJE: MARKO TODOROV/CROPIX CROPIX


Vježba 5

Stanite u širini kukova, s paralelnim stopalima. Pokušajte podići samo palac dok ostali prsti ostaju na podu. Ovo možete raditi ili s oba stopala istovremeno ili prvo jedno pa drugo. Ljudi često ne mogu odvojiti rad prstiju i nerijetko treba neko vrijeme raditi ove vježbe kako bi se u tome uspjelo. Vježba je važna za povezanost centralnog nervnog sustava s periferijom i nemojte je izbjegavati jer se čini ili dosadna, lagana ili pak nekima neizvediva. Ponovite dizanje palca na oba stopala 10 puta ili više.

image
FOTOGRAFIJE: MARKO TODOROV/CROPIX CROPIX


Vježba 6

U prethodnoj vježbi podizali smo palac, a ostale prste ostavljali na podu. U ovoj vježbi radimo suprotno - podižemo sve prste dok palac aktivno guramo u pod. Prste koje ste podigli pokušajte još malo odvojiti, odnosno raširiti. Također ponoviti najmanje 10 puta svakom nogom.

image
FOTOGRAFIJE: MARKO TODOROV/CROPIX CROPIX


Vježba 7

Za ovu vježbu potrebno vam je neko povišenje - joga ciglica, knjiga, stepenica, kutija... te nešto za što se pridržavate, najbolje zid. Stanemo jednim stopalom dopola na blok te naizmjence guramo petu u pod, nakon čega se maksimalno podižemo na poluprste. Optimalno je napraviti 10 ponavljanja na obje strane, ali to nije baš lako za list, posebno ako je slab, pa napravite koliko možete i onda obavezno ponovite na drugu stranu. Ako se bavite sportom koji podrazumijeva trčanje, skakanje ili puno hodanja, preporučujem da napravite tri puta po 10 ponavljanja s obje noge. Tako ćete adekvatno ojačati muskulaturu i spriječiti ozljede.

image
FOTOGRAFIJE: MARKO TODOROV/CROPIX CROPIX
image
FOTOGRAFIJE: MARKO TODOROV/CROPIX CROPIX
Linker
18. travanj 2024 16:56