Jedan od pet muškaraca u dobi preko 50 godina iskusit će prijelom kosti uzrokovan upravo osteoporozom.
 Getty Images/iStockphoto
ZDRAVLJE KOSTIJU

TREBA VAM SAMO 10 MINUTA Sedam jednostavnih vježbi za prevenciju osteoporoze

Osteoporoza je jedna od najčešćih metaboličkih bolesti i zahvaća 8 do 10 posto stanovništva

Osteoporoza je uzrokovana gubitkom kakvoće kosti i nije vezana samo za gubitak koštane mase. Naime, osteoporoza može postojati i uz normalnu masu kosti jer kakvoća kosti ovisi primarno o unutarnjoj arhitekturi kosti i kakvoći specifičnog kolagena koji stvara koštani matriks, a manje o koštanoj masi.

Donosimo nekoliko jednostavnih vježbi za prevenciju osteoporoze. Radite vježbe 10 do 15 minuta na dan, najmanje tri puta tjedno!


1. Položaj sjedeći na stolici

Savijte ruke u laktovima i duboko udišući potiskuje unazad ruke i ramena. Ostanite u tom položaju dok lagano ne izbrojite do 3. Opustite se izdišući. Vježbu ponoviti 8 puta.


2. Položaj klečeći, oslonjeni na ruke i koljena

Podignite nogu, savijenu u koljenu. Spustite nogu. Vježbu ponoviti 8 puta. Vježbu ponoviti s drugom nogom.


3. Položaj ležeći na trbuhu s malim jastukom ispod trbuha

Ispružite ruke i udišući odižite ruke od poda, zajedno s glavom. Ostanite u tom položaju dok lagano ne izbrojite do 3. Opustite se izdišući. Vježbu ponovite 8 puta.


4. Položaj ležeći na leđima

Ispružite ruke iznad glave. Udišući istežite ruke i noge, a križa potiskujte na podlogu. Ostanite u tom položaju dok lagano ne izbrojite do 3. Opustite se izdišući. Vježbu ponoviti 8 puta.


5. Položaj ležeći na leđima

Privucite koljena na prsa, udišući. Ostanite u tom položaju dok lagano ne izbrojite do 3. Opustite se izdišući. Vježbu ponoviti 8 puta.


6. Položaj ležeći na leđima sa savijenim koljenima

Stavite laktove u visinu ramena. U tom položaju pritisnite laktove uz podlogu, udišući. Ostanite u tom položaju dok lagano ne izbrojite do 3. Opustite se izdišući. Vježbu ponoviti 8 puta.


7. Položaj ležeći na boku

Glavu položite na ispruženu ruku, a drugom se rukom oslonite na podlogu. Podignite ispruženu nogu. Spustite ispruženu nogu. Vježbu ponovite 8 puta. Vježbu ponoviti s drugom nogom.




IZVOR:
javno-zdravlje.hr

Linker
12. ožujak 2024 21:31