Napetost se može izbjeći
 FOTOGRAFIJE: ALEKSANDARNAKIC GETTY IMAGES
dokazano

Veze najčešće pucaju u prosincu, a najveći rizik za prekid ipak je kod ovih parova

Božićni blagdani i nervoza oko priprema za njih mogu unijeti mnogo stresa i napetosti među partnere i izazvati nepotrebne svađe. Evo kako to možete izbjeći

Dolazak Božića za mnoge parove znači period napetosti i svađa: stres koji uzrokuju same pripreme, neslaganje u dogovorima oko toga što skuhati, koga pozvati, koje igračke kupiti djeci... sve to može predstavljati teško iskušenje za svaki par. Ipak, postoje neki mali trikovi koji vam mogu pomoći da do svađa ne dođe i da ne upropastite blagdanske dane u kojima biste trebali samo uživati.


Ovo je najopasniji period za 'neskladne' parove

U prosincu pucaju mnoge veze, to je i statistički dokazano! To je, nažalost, posljedica napetosti koju uzrokuju blagdani i sve ono što je s njima povezano ili, pak, lošeg načina na koji se postavljamo prema blagdanskim danima. Kao prvo, treba naglasiti da je rizik za prekid najveći kod parova koje i inače stalno hodaju po rubu, odnosno često su na korak od prekida, kod kojih među partnerima vlada nerazumijevanje, a svađe su svakodnevne.


Kako za Božić izbjeći svađe? Lako

Zajedno odlučite gdje ćete provesti božićne blagdane ili zimske praznike. Izuzetno je važno da se s izborom oboje u potpunosti slažete. Drugim riječima, nikada nemojte prihvatiti partnerov prijedlog samo zato da biste mu udovoljili ili, još gore, da biste mu to prvom prilikom nabili na nos. Čak i po cijenu da provedete Božić razdvojeni, svatko treba te dane provesti na onaj način na koji to želi.

Nemojte ga stalno napadati s histerijom oko kupnje poklona. I to je aspekt blagdana koji treba biti 'odrađen' u vedrom raspoloženju i bez stresa, inače je bolje da u startu odustanete od kupnje bilo kakvih poklona. Ako je, pak, vaš partner ili partnerica veliki ljubitelj šopingiranja općenito, to ne znači da mu je užitak juriti po trgovinama u dane kad su prepune i kad u njima vladaju gužve i nervoza.

Podignite raspoloženje njemu i sebi tako što ćete jednu večer pokloniti samo vama. Provedite večer uz svijeće i posebnu večeru, pored okićene jelke. Priredite li to svom partneru ili partnerici, osjećat će se posebno i opustiti se, a što je netko opušteniji, manji su izgledi za nervozu i rasprave.

Pomažite jedan drugome u pripremama, kućanskim poslovima i svim onim sitnicama koje u blagdansko vrijeme treba obaviti. U danima kad se provodi zajedno više vremena nego inače, kao što su to blagdani, treba znati izaći jedno drugome u susret i pomagati si uzajamno. To je najbolji način da svaku večer dočekate u dobrom raspoloženju.

Podsjetite sebe da što češće napravite neki mali znak pažnje (pripremite partneru/partnerici kupku, vruću čokoladu, sendvič ili što god znate da bi ga/ju razveselilo) ili date neki kompliment (kako volim kad si nasmijan/a, lijepo mi je s tobom i slično). Možda vam to zvuči glupo, ali razmislite ne biste li sami voljeli da vas netko razveseli s takvim malim znakovima pažnje. Tko bi se onda mogao naljutiti?

Linker
25. travanj 2024 20:50