prijetnja ili normalna pojava

Zašto nekim ženama smeta da njihovi partneri masturbiraju?

Možda neke misle da ako imaju redovne seksualne odnose, njihovi partneri ne bi trebali imati potrebu još i za masturbacijom? Da li je nekima povrijeđen ego - zar ona nije bolja od samozadovoljavanja?
Kod nekih seksualnih smetnji, samozadovoljavanje je put do izlječenja smetnje i uspješnih seksualnih odnosa.
 Foto: Istock

Pred neko vrijeme dobila sam poziv, po boji glasa rekla bih od dosta mlade djevojke. Nije se predstavila već me zamolila da li mi može postaviti jedno pitanje i nakon mog potvrdnog odgovora, pitala me:'Da li se muškarac koji nema odnose niti ne masturbira fizički može razboljeti?'

Pitala sam ju da li se radi o muškarcu koji ima erektilne smetnje? Da li se radi o muškarcu koji je slobodno odabrao ne imati seksualne odnose niti masturbirati ili se radi o muškarcu koji je odabrao celibat kao duhovni put? Ne, rekla je, radi se o muškarcu koji nije svećenik ni fratar, već o muškarcu koji bi sam odlučio ne imati odnose niti masturbirati. U njenom glasu sam osjetila nervozu i ljutnju. Rekla sam joj da, ako muškarac slobodno izabere takav život, neće se fizički razboljeti. Ako ima seksualnu želju, vjerojatno će patiti, ali ako je to njegova želja... nisam ni završila rečenicu a ona je rekla: 'Znači, fizički se neće razboljeti.', sa zvukom pobjede u glasu, zahvalila se i spustila slušalicu.

Poskrivećki masturbira

Ostala sam par sekundi gledajući telefonsku slušalicu pokušavajući razumjeti taj neobičan telefonski poziv. Da li se radilo o nekoj šaljivoj okladi ili je djevojka pitala za nekog njoj bliskog muškarca? Onaj ton ljutnje za vrijeme postavljanja pitanja i ton pobjede kad sam joj odgovorila, nekako su me vodili da pomislim da je željela nekom muškarcu, možda svom dečku, dokazati da se neće razboljeti ako nema seksualnih odnosa niti ne masturbira.

Razgovor me asocirao na neke druge moje klijente s kojima sam znala razgovarati o masturbaciji. Pred nekoliko godina, klijentica mi je bila žena koja je jako bila ljuta na svog muža kad ga je 'ulovila' da masturbira gledajući slike razgolićenih žena.

'I to radi poskrivećki, nije mi ni rekao da masturbira', tužila se ona. Ja sam je iskreno pitala što joj je čudno u tome da joj nije rekao, zar ona govori njemu kada ona masturbira? Gledala me začuđeno bez odgovora.

Sjećam se i jednog para koji je došao na terapiju jer je žena ušla u sobu dok je muž na Internetu gledao 'filmić' i samozadovoljavao se. Ona se razljutila na njega, govorila je da je to za nju strašna izdaja i tražila od njega da idu na bračno savjetovanje.

Jednom sam dobila poziv jedne supruge koja me pitala da li mogu pomoći njenom mužu da prestane masturbirati? U razgovoru mi je rekla da je za nju to prijevara, kao da je bio s drugom ženom. Nisam ih upoznala, nisu došli kod mene, pretpostavljam da nije bila zadovoljna mojim odgovorom da je samozadovoljavanje prirodna potreba i da ne mogu njenog muža od toga 'izliječiti'.

Zašto nekim ženama smeta da njihovi partneri masturbiraju? O čemu se tu radi: strahu, sramu, nesigurnosti, egu?

Da li neke žene smatraju da, ako njihov partner masturbira, to znači da mu ona nije više privlačna? Da li je nekim ženama samozadovoljavanje 'prljavo' i ne žele da njihovi muževi 'to' rade?

Možda neke misle da ako imaju redovne seksualne odnose, njihovi partneri ne bi trebali imati potrebu još i za masturbacijom? Da li je nekima povrijeđen ego - zar ona nije bolja od samozadovoljavanja? Odgovor je najvjerojatnije kombinacija svega navedenog.

Uspješniji seks

Većina muškaraca i žena uživaju povremeno u seksu sami sa sobom - i oni koji su u vezama i oni koji nisu. Osjećaj užitka koji nam daje samozadovoljavanje je drugačijeg 'okusa' nego užitak u seksu s partnerom/icom i kao što seks s partnerom ne čini ništa loše samozadovoljavanju, isto tako samozadovoljavanje ne čini ništa loše seksu s partnerom/icom. Dapače.

Kod nekih seksualnih smetnji, samozadovoljavanje je put do izlječenja smetnje i uspješnih seksualnih odnosa.

I za kraj bih voljela skrenuti pažnju svima kojima smeta spoznaja da im partner/ica masturbira: možda se radi o osobnoj seksualnoj povijesti osobe kojoj to smeta, u kojoj je masturbacija bila prikazana kao nešto prljavo, sramotno i neprihvatljivo. Ako je tako, dobro je preispitati svoje stavove i uvjerenja - da li su zaista naši osobni ili su introjekti koje smo pokupili dok smo rasli, ne razmišljajući i ne dovodeći ih u pitanje?

No možda je to smetanje simptom da nešto u odnosu nije dobro, možda je osjećaj da nekome smeta partnerovo samozadovoljavanje - u stvari poziv da poradimo na svom odnosu ili braku, na prihvaćanju jedno drugoga s međusobnim dubokim poštovanjem. Jer kao što nam je rekao Halil Giubran:

'...Ljubite jedni druge ali ne činite spone od ljubavi:

Neka radije bude uzburkano more među obalama vaših duša.

...Pjevajte i plešite zajedno i radujte se

Ali neka svatko od vas uzmogne biti i samo.

Kao što su žice na lutnji same,

Premda odzvanjaju istom glazbom...'

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
10. ožujak 2024 06:43