Prste ćete lizati

Ovog Uskrsa pripremite janjetinu na jedan od ovih načina i ražanj vam uopće neće nedostajati

Ako ste od onih koji priznaju janjetinu samo ispod peke ili s ražnja, trebali biste se upustiti u avanturu pripreme i kušanja ovih jela

Došlo je doba godine kad je potražnja za janjetinom u porastu - što zbog toga što je blizu Uskrs, što zbog toga što je sad doba one mlade, posebno aromatične i slasne. Za sve nas koji živimo u stanovima, ne treba posebno naglašavati kako nam ražanj i peka nisu opcija, pa baš zato uvijek rado isprobavamo nove recepte.

Naravno, uvijek se trudimo izabrati domaću janjetinu. Posebno nam je draga otočka jer je aromatična zbog samoniklog bilja koje janjci jedu na Cresu, Pagu, Krku ili, primjerice, Braču. A i manji su od, primjerice, slavonskih i ličkih koji dosežu od 20 do 25 kilograma. Zato je dobro imati pouzdanog mesara koji će vam iskreno reći odakle je namirnica ili poznavati osobu koja peče janjce da vam sačuva omiljeni komad mesa. Kako za blagdane ipak više volimo kuhati za svoje ukućane, ovoga smo se puta prisjetili recepata koje je svojevremeno s nama podijelio chef Mario Mihelj. Premda zaslužuju pažnju jer su odlična alternativa ako nemate mogućnost zapaliti vatru i "okrenuti janjca", sjajna su opcija i ako nemate veliku obitelj pa su vam cijeli ili pola janjca previše. Od pečene do kuhane, na vama je samo da odaberete, sjednete i uživate. Vjerujte nam na riječ, čak i ako ste od onih koji priznaju janjetinu samo ispod peke ili s ražnja, trebali biste se upustiti u avanturu pripreme i kušanja ovih jela. Domaći janjac i vaše nepce to zaslužuju.

JANJEĆI KOTLETI U AROMATIČNOJ KORICI

image
Marko Miščević/Cropix

LEŠO JANJETINA S POVRĆEM

image
Marko Miščević/Cropix

ZAPEČENA SPORO KUHANA JANJEĆA KOLJENICA

image
Marko Miščević/Cropix

PEČENI JANJEĆI BUT

image
Marko Miščević/Cropix

Ako, pak, ni nakon ovih preporuka ne odustajete od ražnja, peke i gradela, tada bi bilo najbolje da poslušate savjete majstora. Dakako, uz recepte Bernarda Koraka i Režeka, koje smo objavili u proljetnom izdanju magazinu Dobra hrana 2023.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. travanj 2024 07:42