REZULTATI IZBORA

HDZ ima sedam mandata više od Narodne koalicije, Mostu 13 mandata!

Zatvorena su birališta u Hrvatskoj na kojima su birači po drugi put u deset mjeseci na izborima odlučivali o sastavu Hrvatskoga sabora.
 Goran Mehkek / Darko Tomas / Hanza Media

>>> NOVO 6:00 Prema neslužbenim rezultatima koje je Državno izborno povjerenstvo objavilo nakon gotovo svih, odnosno 99,99 posto obrađenih biračkih mjesta (u 6 sati nisu u potpunosti bili obrađeni rezultati iz inozemstva i za nacionalne manjine, ali stopa obrađenosti je posvuda iznad 99,99 posto), HDZ je relativni pobjednik izvanrednih parlamentarnih izbora s osvojenih šest izbornih jedinica te dva mandata u dijaspori, dok je Narodna koalicija predvođena SDP-om osvojila četiri izborne jedinice.

HDZ je osvojio najviše glasova u 2., 4., 5., 6., 9. i 10. izbornoj jedinici dok je Narodna koalicija osvojila 1., 3., 7. i 8. izbornu jedinicu.

U 1. izbornoj jedinici koja obuhvaća sjeverozapadni dio Zagrebačke županije te dio centra i zapada Grada Zagreba Narodna koalicija osvojila je 39,36 posto glasova, a slijedi HDZ s 31,63 posto. Most nezavisnih lista u toj je izbornoj jedinici osvojio 10,41 posto glasova, a koalicija Jedina opcija predvođena Živim zidom 5,89 posto.

U 2. izbornoj jedinici (istočni dio Zagrebačke županije, Koprivničko-križevačka, Bjelovarsko-bilogorska županiju i istočni dio Grada Zagreba) HDZ je u vodstvu sa 35,54 a slijedi Narodna koalicija sa 35,22 posto. U toj izbornoj jedinici mandat je dobila i Koalicija Za premijera sa osvojenih 9,24 posto te Most sa 8,61 posto glasova. Mandat osvaja i koalicija predvođena Živim zidom, koja je osvojila 6,97 posto glasova.

Narodna koalicija je uvjerljivu pobjedu, s 52,56 posto, ostvarila u 3. izbornoj jedinci (Krapinsko-zagorska, Varaždinska i Međimurska županija). HDZ je osvojio 24,70 posto, a u toj su jedinici saborski mandat osvojili i Živi zid sa 6,63 posto te Most sa 5,92 posto potpore birača.

HDZ je u 4. izbornoj jedinici (Virovitičko-podravska i Osječko-baranjska županija) dobio povjerenje 38,26 posto birača. Narodna koalicija dobila je 29,59 posto, a HDSSB, koji je prošao izborni prag samo u toj jedinici 9,84 posto. Most je dobio potporu od 8,45 posto glasova, a Živi zid 7,16 posto glasova.

5. izborna jedinica, koja obuhvaća Požeško-slavonsku, Brodsko-posavsku i Vukovarsko-srijemsku županiju također je pripala HDZ-u sa osvojenih 47,11 posto glasova. Slijedi Narodna koalicija s 25,22 posto, Most s 9,50 posto te Živi zid sa 5,46 posto.

I 6. izbornu jedinicu, koja obuhvaća jugoistočni dio Zagrebačke županije, Sisačko-moslavačku županiju i jugoistočni dio Grada Zagreba, osvojio je HDZ sa 35,08 posto glasova, a slijedi Narodna koalicija sa 34,55 posto. Most je dobio 9,27 posto, a Koalicija Za premijera 7,58 posto glasova. Mandat i ovdje osvaja koalicija predvođena Živim zidom, koja je dobila povjerenje 6,58 posto glasova.

U 7. izbornoj jedinici (jugozapadni dio Zagrebačke županije, Karlovačka županija, istočni dio Primorsko-goranske županije i južni dio Grada Zagreba) vodi Narodna koalicija s 35,48 posto, a slijedi HDZ sa 35,14 posto osvojenih glasova. Most je osvojio 9,11 posto, a Živi zid 8,51 posto.

Narodna koalicija prva je u 8. izbornoj jedinici koja obuhvaća Istarsku i zapadni dio Primorsko-goranske županije s osvojenih 35,76 posto glasova dok je IDS dobio potporu birača od 22,79 posto. HDZ je osvojio 20,01 posto, Živi zid 7,65 posto, a Most 6,48 posto glasova.

Najjače HDZ-ovo uporište, 9. izborna jedinica koja obuhvaća Ličko-senjsku, Zadarsku, Šibensko-kninsku i sjeverni dio Splitsko-dalmatinske županije, toj je stranci donijela 49,61 posto glasova. Narodna koalicija osvojila je 24,06 posto, a Most 12,72 posto potpore birača.

Južni dio Splitsko-dalmatinske i Dubrovačko-neretvanska županija, odnosno 10. izborna jedinica, također je u najvećoj mjeri bila za HDZ, koji je osvojio 43,53 posto. Narodna koalicija dobila je 27,33 posto, a Most 16,62 posto glasova.

Zasebna izborna jedinica za izbor zastupnika u Hrvatski sabor, koje biraju hrvatski državljani bez prebivališta u Republici Hrvatskoj, HDZ-u je donijela dva mandata s osvojenih 62,70 posto glasova, dok je jedan mandat osvojila Nezavisna lista Željka Glasnovića, koja je dobila 24,93 posto glasova.

Osam zastupnika u Hrvatski sabor birali su pripadnici nacionalnih manjina - u Sabor kao predstavnici srpske manjine ulaze trojica SDSS-ovaca: Milorad Pupovac, Mile Horvat i Boris Milošević; kao predstavnik mađarske manjine ulazi Robert Jankovics; talijansku manjinu zastupat će Furio Radin; predstavnik češke i slovačke manjine bit će Vladimir Bilek; Veljko Kajtazi i dalje će zastupati austrijsku, bugarsku, njemačku, poljsku, romsku, rumunjsku, rusinsku, rusku, tursku, ukrajinsku, vlašku i židovsku nacionalnu manjinu; Ermina Lekaj Prljaskaj i u novom sazivu Sabora zastupat će albansku, bošnjačku, crnogorsku, makedonsku i slovensku nacionalnu manjinu.

------------------------------

KRONOLOGIJA IZBORNE NOĆI

3.40 - Nakon obrađenih 98.95 posto glasova Narodna koalicija je 'otela' jedan mandat IDS-u. Sada je razlika između naših najvećih stranaka sedam mandata

------------------------------

3.20 - Nova promjena nakon što je obrađeno 98.56 posto glasova. Čini se da je Most 'ispred ciljne ravnine' uspio doći do svog 13. mandata, a HDZ je izgubio jednog...

------------------------------

3.00 - Obrađeno je više od 97 posto glasova i HDZ je ponovno povećao prednost ispred Narodne koalicije. Sada ima 62 mandata, a koalicija oko SDP-a 53.

------------------------------

01.43 - Predsjednik HDZ-a Andrej Plenković je u izjavi za RTL kratko komentirao uvjete koje je iznio čelnik Mosta Božo Petrov:

- Razgovarat ćemo. Ako nešto znam, znam pregovarati i voditi dijalog. To sam pokazao do sada. Dakle, razgovarat ćemo sa strankama s kojima imamo zajedničke ciljeve i s kojima ćemo moći formirati stabilnu Vladu - kazao je je Plenković.

------------------------------

01.13 - Gledajući rezultate prema izbornim jedinicama, jasno je da su HDZ-u pobjedu donijeli Slavonija i Dalmacija, osobito sjeverna i srednja. Milanović je pokoji mandat u odnosu na izbore u studenom izgubio i u velikoj SDP-ovoj utvrdi, osmoj jedinici (Istra, Rijeka, Kvarner). ovo su trenutni rezultati po izbornim jedinicama:

------------------------------

00.53 - Predsjednik HDZ-a Andrej Plenković malo prije 1 sat pojavio se u izbornom stožeru HDZ-a. Dok se penjao na pozornicu, u pozadini je odzvanjala pjesma "Eye of the Tiger", poznati hit iz filma Rocky. Plenković je istaknuo kako već danas kreće s razgovorima s potencijalnim koalicijskim partnerima.

"Želim se zahvaliti svima koji su dali jasnu potporu HDZ-u i našim partnerima. Hvala i svim drugim biračima koji su pridonijeli legitimitetu svih drugih zastupnika, čestitam svim kolegama koji su uspjeli u tome. To je važno.

Bili smo u nezavidnom položaju prije nekoliko mjeseci. Imao sam nekoliko ciljeva kada sam krenuo s radom. Prvi je bio da HDZ vratim u desni centar, gdje ga je vidio Tuđman.

Takva orijentacija HDZ-a naišla je na plodno tlo. Mislim da smo uspjeli u ovoj kampanji unijeti novu kulturu komunikacije i dijaloga, vratiti sadržaj politici, temeljiti kampanju na programu. Očito je da su te ključne poruke bile prepoznate.

Uvjeren sam da ćemo imati privilegij formirati stabilnu Vladu.

Sutra stvaramo platformu za razgovore s partnerima. Iduća vlast će biti na korist hrvatskih građana, bit će europski orijentirana.

Vodit ćemo brigu o mladima, o hrvatskom selu, o ruralnom razvoju.

Dragi prijatelji, ja vam želim zahvaliti. Ovo je bio važan dan za demokraciju i za HDZ. HDZ je pokazao da smo vrlo brzo ponovno pridobili povjerenje naših građana. Od sutra krećemo u dogovore kako bi Hrvatska dobila stabilnu Vladu", poručio je Plenković.

------------------------------

00.35 - Božo Petrov SDP-u i HDZ-u dao je rok od pet dana da odgovore na njihove uvjete.

- Od promjena se ne odustaje. Uzurpirat ću ovu priliku da pozovem sve mlade - uključite se u borbu za svoju budućnost. Nisu svi isti! Ova Hrvatska može i mora biti bolja, politika može biti bolja, ali ona treba vas. Nemamo više ružičaste naočale i nismo naivno. Ne očekujemo kako će sve odmah krenuti prema naprijed. Oni koji pristanu na naša jamstva, mi ćemo s njima surađivati. Od ovog trenutka teče im rok od pet dana!

------------------------------

00.27 - Neki su očekivali da će Zoran Milanović u svome obraćanju dati ostavku, ali na kraju ipak ništa od toga. Šef SDP-a nije priznao poraz, on se, čini se, još nada velikoj koaliciji. I nekoliko puta ponovio da se s rezultatima pričeka do jutra.

- Osam mjeseci smo svjedočili eksperimentu, ali više to tako ne može ići. Jako mali broj je ljudi izašao na glasovanje, a mi se moramo pitati koliko smo za to odgovorni. Pričekajmo da se prebroje glasovi, pa ćemo razgovarati. Hrvatskoj treba stabilna vlada. Dali smo sve od sebe, ali očito smo mogli bolje.

------------------------------

00.20 - Obrađeno je 71 posto glsačkog tijela, HDZ ima 61 mandat, a Narodna koalicija 54.

------------------------------

00:15 - Zoran Milanović stigao je u stožer Narodne koalicije u Muzej suvremenih umjetnosti. Uskor se očekuje njegovo obraćanje javnosti...

------------------------------

00:05 - Obrađeno je više od 66 posto glasova. HDZ je u velikoj prednosti pred Narodnom koalicijom. Ovako trenutačno izgleda Sabor:

------------------------------

23.48 - Stigli su novi rezultati i to nakon skoro 62 posto obrađenih glasačkih listića. HDZ ima 62 mandata, a SDP 53, dok kod ostalih stranaka nema promjena. Most i dalje ima 12 mandata, a Živi zid 8.

------------------------------

23.24 - Hasanbegović je najavio nastavak suradnje HDZ-a i Mosta. Zajedno trenutačno imaju 73 mandata, s Bandićem 75, ako privuku i predstavnike manjine mogu stvoriti stabilnu većinu s 83 zastupnika u Saboru.

Zagreb, 110916. 
Trg zrtava fasizma.
Izvanredni izbori 2016. Slavlje u stozeru HDZ-a nakon prvih nesluzbenih rezultata Drzavnog izbornog povjerenstva. 
Foto: Damjan Tadic / CROPIX
Foto: Damjan Tadic/HANZA MEDIA

------------------------------

23.04 - Obrađeno je 46.87 posto glasova i trenutačni je rezultat - HDZ - Narodna koalicija 61-54.

------------------------------

22.48 - Novi rezultati nisu donijeli dobre vijesti za Most, dok su Narodnoj koaliciji dali tračak nade. HDZ je na 60 mandata, Narodna koalicija na 55 (plus 3), Most je na 12... Ostali su na starim rezultatima.

------------------------------

22:40 - Rezultati su još uvijek nepotpuni, ali već sada se može reći da je HDZ najveći dobitnik ovih izbora. S druge strane, neki viđeniji SDP-ovci ne žele odgovoriti na pitanje o Milanovićevoj budućnosti u stranci, što je prilično indikativno. KOMENTAR NAŠEG KOLUMNISTA GOJKA DRLJAČE PROČITAJTE OVDJE.

------------------------------

22.35 - Velika je euforija u stožeru HDZ-a, osobito su zadovoljni što imaju puno bolje rezultate u uvećim sredinama, pa tako i u Zagrebu. U SDP-u se nadaju da će se do kraja noći rezultati ipak promijeniti, Krešo Beljak iz HSS-a tvrdi da će ostati vjeran Milanoviću bez obzira što se dogodilo.

------------------------------

22.30 - Stigli su i novi rezultati iz DIP-a. HDZ je izgubio jedan mandat, HDSSB također, dobili su Most i Živi zid!

------------------------------

22.00 - Državno izborno povjerenstvo objavilo je prve neslužbene rezultate parlamentarnih izbora. Obrađeno je 25 posto biračkog tijela. HDZ ima 62 mandata, Narodna koalicija 52, Most 13, Živi zid 7, IDS 4, Milan Bandić 2 i HDSSB 2.

------------------------------

NOVO 21.37 - Izrazi lica govore više od riječi. Atmosfera u izbornom stožeru Narodne koalicije sve više nalikuje na karmine, a prema riječima njihovih uglednih članova i ne očekuje se neki napredak. 'Dva više, dva manje... Sve je to isto', rekao je Fred Matić. Atmosferu u Muzeju suvremene umjetnosti pogledajte OVDJE.

Hanza Media

21:20 - Ljubo Jurčić iz Bandićeve koalicije: - Jasno je da Plenković ima više šanse da sastavi Vladu u odnosu na Milanovića. OPŠIRNIJE OVDJE.

------------------------------

21:05 - Glavašev HDSSB prema anketama dobiva samo jedan mandat. Atmosfera u stožeru je komorna. Tamburaši sviraju 'Večeras me. dobri ljudi, nemojte ništa pitati...'.

------------------------------

20:55 - Gordan Jandroković decidiran: Neće biti velike koalicije! HDZ će sastaviti Vladu s partnerima. OPŠIRNIJE OVDJE.

------------------------------

20:50 - Evo koliko mandata osvajaju stranke i koalicije po izbornim jedinicama prema izlaznim anketama:

------------------------------

20:40 - Krešo Beljak tvrdi da on neće ići u Vladu s Mostom ako će Narodna koalicija koalirati s Petrovom i društvom jer se 'ne želi ponižavati pred Petrovom'. CIJELU IZJAVU PROČITAJTE OVDJE.

------------------------------

20:25 - Nikola Grmoja: Od svojih uvjeta za suradnju s velikim strankama Most neće odstupiti ni milimetra. Na potezu su HDZ i SDP. VIŠE PROČITAJTE OVDJE.

------------------------------

20:10 - Atmosfera u stožeru Narodne koalicije u Muzeju suvremene umjetosnosti od početka je, najblaže rečeno - mlaka, javljaju naši reporteri. Taman kada su se počeli okupljati čelnici Narodne koalicije objavljeni su rezultati izlazne ankete po kojima koalicija četiriju stranaka okupljenih oko SDP-a dobiva tek jedan mandat više od HDZ-a (u međuvremenu su ostali i bez toga jednog više). Nakon objave prvih anketa, na licima poznatijih SDP-ovaca moglo se vidjeti razočaranje. U neformalnim razgovorima svjesni su da će teško sastaviti većinu s Mostom. OPŠIRNIJE OVDJE.

------------------------------

19:55 - Novi rezultati izbornih anketa: Narodna koalicija i HDZ 57, Most 12, Živi zid 7, IDS 3, Bandić 2, HDSSB i Pametno 1!

------------------------------

19:45 - Ines Strenja Linić (Most): Jednako smo udaljeni i od SDP-a i od HDZ-a. Ako mogu bez nas sastaviti vladu, mi smo spremni i na nove izbore i za ostanak u oporbi!

------------------------------

19:30 - "Neugodno me je iznenadio ovaj rezultat. Želim se zahvaliti svima koji su izišli na izbore i zaokružili Narodnu koaliciju", komentirao je Krešo Beljak, prvi čovjek HSS-a. OPŠIRNIJE OVDJE.

------------------------------

19:20 - Ovako će izgledati hrvatski Sabor ako su izlazne ankete točne:

------------------------------

19:15 - Ekskluzivno za Jutarnji prve rezultate analizirao je profesor Filozofskog fakulteta Darko Polšek. Njegova razmišljanja pročitajte ovdje.

------------------------------

19:10 - Stižu i prve reakcije iz najvećih stranaka. Arsen Bauk je očekivao 60-ak mandata i ne djeluje odveć zadovoljno, Davor Ivo Stier iz HDZ-a relativno je zadovoljan i tvrdi da HDZ ima najveći koalicijski potencijal. OPŠIRNIJE OVDJE.

------------------------------

19:00 - Objavljene su prve procjene rezultata izbora temeljene na izlaznim anketama agencije PULS, koje su se prošle godine pokazale prilično vjerodostojnima, prema kojima je Narodna koalicija u kojoj su SDP, HNS, HSS i HSU dobila 58 mandata. U stopu ih prati HDZ sa 57 mandata, potom Most sa 11, a slijede Živi zid i njihova koalicija sa 7, zatim IDS sa 4, koalicija Milana Bandića i Radimira Čačića sa 2 te HDSSB sa 1.

------------------------------

18:45 - U 19 sati objavljujemo prve rezultate izlaznih anketa, koje su na prošlim izborima bile vrlo pouzdane.

------------------------------

Zatvorena su birališta u Hrvatskoj na kojima su birači po drugi put u deset mjeseci na izborima odlučivali o sastavu Hrvatskoga sabora.

Hrvatski birači pokazali su za nedjeljne prijevremene parlamentarne izbore bitno manje zanimanje u odnosu na posljednje parlamentarne izbore u studenome prošle godine, pokazuju poslijepodnevni podaci Državnog izbornog povjerenstva (DIP).

Od nedjeljnog jutra u sedam sati do 19 sati je oko 3,74 milijuna birača moglo dati svoj glas nekoj političkoj opciji na 6750 biračkih mjesta.

Do 16,30 sati izlaznost na glasačka mjesta je 37,5 posto, što je gotovo 9, 5 posto manje birača izašlih na nedjeljne prijevremene parlamentarne izbore u odnosu na redovite parlamentarne izbore prije deset mjeseci, pokazuju podaci Državnog izbornog povjerenstva (DIP) od 17 sati.

Za 151 zastupničko mjesto natjecalo se oko 2.500 kandidata, prosječno starih 47,5 godina. Biračima se u jedanaest jedinica nudilo 177 listi i 29 kandidata u XII. manjinskoj jedinici.

Prijevremene izbore nadziralo je oko 12 tisuća promatrača, najviše HDZ-ovih, gotovo osam tisuća. Na provedbi izbora angažirano je gotovo 80 tisuća ljudi.

Birači su na ovim izborima mogli koristiti preferencijski glas.

DIP

------------------------------

Već rano ujutro u svojim izbornim jedinicama glasali su vođe političkih stranaka, a tu je dužnost obavila i predsjednica Kolinda Grabar Kitarović koja je protom svoj glasački listić i - fotografirala.

Predsjednicu Republike Kolindu Grabar Kitarović kamere televizije N1 snimile su kako na biralištu u Bauerovoj ulici u Zagrebu u rukama drži mobitel dok glasuje. Izgledalo je kao da snima glasački listić što je spomenuta televizija protumačila kao kršenje izbornih pravila, jer je predsjednik Državnog izbornog povjerenstva Branko Hrvatin iznio preporuku da se mobiteli ne koriste. Ipak, predsjednica nije prekršila izborna pravila jer ni u jednom zakonu, pravilniku ili uputama nema zabrane korištenja mobitela na biralištu.

Opširnije pročitajte OVDJE.

------------------------------

Iz GONG-a su u nedjelju izvijestili kako su prijevremeni parlamentarni izbori do podne prošli u znaku manjeg broja dojava građana o nepravilnostima, a najviše zbog kršenja izborne šutnje, ali i zbog propusta u radu pojedinih biračkih odbora, neinformiranosti birača o lokacijama posebnih biračkih mjesta za glasanje izvan mjesta prebivališta, kao i o ugroženoj tajnosti glasanja na pojedinim biračkim mjestima.

Udruga "U ime obitelji" u nedjelju je zaprimila dvadesetak poziva u svoj pozivni centar i odgovorila na desetak primjedbi svojih promatrača kojih su prilikom otvaranja birališta imali problema s ostvarivanjem prava promatranja jer općinska odnosno gradska izborna povjerenstva nekima od njih nisu podijelila iskaznice sukladno nalogu Državnog izbornog povjerenstva (DIP).

Transparency International Hrvatska (TIH) zaprimio je pak do 12 sati od građana iz raznih dijelova Hrvatske 86 prijava nepravilnosti, a među njima prednjači kršenje izborne šutnje putem društvenih mreža od strane kandidata koji su u izbornom procesu.

Opširnije pročitajte OVDJE.

-----------------------------

Ženska pratnja političara bila je sređena od glave do pete. Kako su izgledale, pogledajte OVDJE.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. travanj 2024 15:46