aktualno

ADAC presudio: Vozači oprez, u Njemačkoj će biti zabranjena jedna vrsta zimskih guma

Katalog kazni predviđa kaznu od 60 eura i jedan kazneni bod za neprikladne gume

Zimska guma

 Profimedia

Od listopada 2024. godine Njemačka uvodi nova pravila u cestovnom prometu. Prema tim pravilima, vozači u zimskim uvjetima više neće smjeti voziti s gumama koje imaju samo oznaku M+S.

Naime, gume primjerene zimskim uvjetima su se dugo mogle prepoznati i po oznaci M+S. Skraćenica je označavala “blato i snijeg” (Matsch und Schnee ili Mud and Snow), piše Fenix Magazin.

image

M+S guma

Profimedia

"Budući da oznaka nije bila zakonski zaštićena, nije bilo posebnih ispitivanja prikladnosti za zimu", objašnjava njemački ADAC.

Iako gume s oznakom M+S već neko vrijeme nisu u prodaji, i dalje se koriste na velikom broju automobila. Ako guma ima i oznaku M+S i tzv. alpski simbol s vrhom planine, može se koristiti. Ako ima samo oznaku M+S, vozači riskiraju kaznu.

Katalog kazni predviđa kaznu od 60 eura i jedan kazneni bod za neprikladne gume. Ako se drugi sudionici u prometu ometaju, kazna se povećava na 80 eura. U slučaju opasnosti plaća se 100 eura, a u slučaju prometne nezgode čak 120 eura i kazneni bod. U inozemstvu vrijede još stroža pravila kada su u pitanju zahtjevi za zimske gume, priopćeno je iz ADAC-a.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. ožujak 2024 12:24