FILMOGRAFIJA

Citroenovi kultni modeli glavne ‘zvijezde’ u najnovijem filmu The French Dispatch Wesa Andersona

The French Dispatch inspiriran je francuskim kriminalističkim dramama iz ‘30-ih, ‘40-ih i ‘50-ih, što auti iz filma odražavaju
The French Dispatch
 Web Screenshot

Dok je najnoviji film o Jamesu Bondu bio prepun akcijskih scena i jurnjava automobilima koji su uključivali elegantne automobile poput Aston Martina DB5 i nekoliko Jaguara, Wes Anderson je malo drugačiji. Redatelj, koji se proslavio svojim osebujnim, a ponekad i ekscentričnim filmovima, ispunio je svoj posljednji dugometražni film primjereno čudnim automobilima.

image
The French Dispatch
Web Screenshot

'The French Dispatch inspiriran je francuskim kriminalističkim dramama iz '30-ih, '40-ih i '50-ih, a automobili odabrani za film to odražavaju', kaže Anderson. 'Vizualna osnova filma, kostimi, scenografija, sve... sve je to utemeljeno na istraživanju. Iako je to neka vrsta konfekcije i izmišljena stvar s elementom fantazije, u osnovi je sve utemeljeno na stvarnosti.'

image
The French Dispatch
Web Screenshot

Među brojnim predstavljenim vozilima su Citroen Type H, kao i 2 CV, Ami 6, DS i GS. Ipak, automobil s možda najuzbudljivijom ulogom je Citroen Traction, koji je glavna 'zvijezda' automobilske potjere. Ono što olakšava posao kaskaderskom timu, je da radnja postaje animirana prije nego što automobilska potjera zapravo počne, što je još jedan znak 'Francuskoj prijestolnici crtića', Angoulêmeu, gdje je scena snimljena.

image
The French Dispatch
Web Screenshot

Ovo nije prvi put da Anderson koristi Citroene u svojim filmovima. Redatelj, poznat po svojoj kinematografiji nalik diorami, obožavatelj je marke, jer je koristio francuske automobile i prije u filmu 'The Life Aquatic with Steve Zissou' iz 2004. godine, odi ljubavi filmovima Jacquesa Cousteaua. Film prikazuje Citroen Mehari u svom vrhuncu kada tim odlazi spašavati taoce na otok. Citroen 2CV se čak pojavio i u filmovima o Bondu, uključujući 'Samo za tvoje oči' iz 1981.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 08:38