a košta 400.000 eura

Ferrari obustavio narudžbe za Purosangue do 2025. Rasprodali su cijelu predviđenu proizvodnju

Purosangue čini 20 posto ukupne proizvodnje marke i prvo je ponuđen dosadašnjim vlasnicima Ferrarija

Ferrari Purosangue

 Ferrari

Kada je Ferrari prije nekoliko godina objavio svoju namjeru da se pridruži rastućem tržištu SUV-ova, tradicionalni kupci nisu bili zadovoljni, no sve je upućivalo na to da bi prvi SUV iz Maranella kao i prvi model s četverim vratima trebao biti hit.

Samo je trebalo "uhvatiti pravi smjer", točnije ugraditi V12 i izbjeći izgled pravog SUV-a poput Urusa, Cullinana ili Bentayge pa zato Purosangue izgleda kao povišeni i uvećani sportski kompakt. Vrata koja se otvaraju nasuprot, pritom su vrhunski stilski i koncepcijski dodatak.

Da su Talijani "pogodili u sridu" sada svjedoči činjenica da je Purosangue rasprodan za sljedeće dvije godine, kako je objavio Ferrarijev šef marketinga Enrico Galliera.

“Nije tajna da smo prestali primati narudžbe. Imali smo toliki interes da smo popunili kvotu za iduće dvije godine, otkrio je Galliera za Drive.

image

Ferrari Purosangue

Ferrari

“Zato smo donijeli odluku o obustavi narudžbi za koju smo mislili da je u skladu s pozicioniranjem Ferrarija i modela.”

Već inicijalno u Ferrariju su zamislili kako Purosangue u ukupnom broju svih prodanih Ferrarija neće premašiti 20 posto ukupne prodaje kako bi sačuvali ekskluzivnost.

To znači da "štancanje" kao na traci kao kod Lamborghinija koji se diči rekordnim brojkama, u Maranellu ne dolazi u obzir.

Jer, i Ferrari bi vjerojatno jednostavno mogao povećati proizvodnju Purosanguea da želi no tada bi ekskluzivnost marke izgubila smisao, pa iako bila riječ o SUV modelu kakvi su trenutno u modi.

Budući da se očekuje da će Ferrari u nadolazećem razdoblju proizvoditi do 15.000 vozila godišnje, to znači da će se svake godine proizvoditi otprilike 2200 do 3000 Purosanguea. To će ga učiniti mnogo rjeđim od primjerice Lamborghinija Urusa koji je 2021. prodan u 5021 primjerku, čineći tako većinu od ukupno 8504 prodanih vozila marke.

image

Ferrari Purosangue

Ferrari

Slažemo se, doista nema smisla da svatko tko ima novac može sjesti za volan SUV-a s mitskim 6,5-litrenim V12 atmosfercem iz Maranella. S Lambom Urusom je druga stvar - pokreće ga bitno manje ekskluzivan velikoserijski Audijev 4.0 V8 twin turbo motor. Zato Purosangue i košta poput dva Urusa.

Čini se da je upravo V12 ispod haube bio sastojak zbog kojeg su nakon premijere narudžbe eksplodirale, a priznaje to i Galliera. Hibridni Turbo V6 stroj iz modela 296 GTB je nedvojbeno fantastičan pogon, ali samo V12 kod "dobro potkoženih" ima onu pravu magiju zbog koje se ne pita za cijenu...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 15:42