PREMIJERA

Mercedes EQT Concept je električni monovolumen, a kao T-klasa stiže kao benzinac i dizelaš

Serijska verzija devetog modela Mercedesove ‘EQ‘ linije očekuje se iduće godine,a namjenjen je obiteljima
Mercedes EQT (koncept)
 Mercedes

Danas je Mercedes-Benz digitalno predstavio koncept svog novog kompaktnog električnog monovolumena – EQT. Koncept je izveden na temelju nadolazeće druge generacije laganog gospodarskog vozila Citan, osim ‘EQ‘ električne verzije, kao modeli T-klase nudit će se i s benzinskim i dizelskim pogonima.

‘Proširujemo svoju ponudu T-klasom. Svidjet će se obiteljima i privatnim kupcima koji uživaju u slobodnim aktivnostima i trebaju puno prostora i maksimalnu varijabilnost. I kao što koncept EQT pokazuje: nudit ćemo i potpuno električni model u ovom segmentu budućnosti‘, izjavio je Marcus Breitschwerdt, šef Mercedesovog odjela za gospodarska vozila.

image
Mercedes EQT (koncept)
Mercedes

U segmentu će se ‘takmičiti‘ s Volkswagenovim Caddyjem, Citroenovim Berlingom i Opelovim Combom, nakon što započne prodaja zakazana za sljedeću godinu. EQT je razvijen u partnerstvu s Renaultom; T-klasa je srodna s trećom generacijom Kangooa, dok će električna verzija EQT sestrinski model Kangooa E-Tech Electric. Oba modela, u svim izdanjima, koristit će Renaultovu CMF-B platformu.

image
Mercedes EQT (koncept)
Mercedes

Vanjština koristi novi Mercedesov dizajn, uključujući istaknutu prednju masku s 3D efektom zvijezde i tankim LED dnevnim svjetlima, dok se straga proteže široka svjetlosna traka. Kao i kod svakog koncepta, prikazani su veliki 21-inčni kotači obavijeni u niskoprofilne gume, a ostali istaknuti elementi uključuju panoramski stakleni krov i unutrašnjost presvučenu kožom s integriranim nosačem za skateboard sa stražnje strane. Proizvodne verzije vidjet ćemo kasnije ove godine, no očekujemo ublaživanje dizajnerskih značajaka, iako bi cjelokupni paket trebao ostati sličan konceptu.

image
Mercedes EQT (koncept)
Mercedes

Dugim međuosovinskim razmakom i ‘visokim rastom‘ u EQT-u (i T-klasi) maksimiziran je unutarnji prostor u prva dva reda, omogućujući širok izbor prostora za odlaganje u cijeloj unutrašnjosti. Uz to, u naslone prednjih sjedala integrirani su i sklopivi plastični stolovi.

Bijela Nappa koža, koju možemo vidjeti u konceptu, ustupit će mjesto najlonskoj tkanini u serijskim verzijama, no dizajn armaturne ploče, uključujući i središnji zaslon na dodir, ostat će isti. Standardne značajke uključivat će MBUX operativni sustav koji koristi A-klasa i ostali novi modeli. Što se tiče sigurnosti, na raspolaganju su funkcije poput automatskog kočenja u nuždi, zadržavanje u traci, pomoć pri bočnom vjetru, kontrole stabilnosti prikolice i prilagodljivi tempomat.

image
Mercedes EQT (koncept)
Mercedes

Mercedes još nije objavio nikakve tehničke specifikacije za koncept, no, obzirom da dijeli iste osnove kao i treća generacija Renaultovog Kangooa ZE, vjerojatno će u ponudi biti iste dizelske i benzinske opcije, u kombinaciji sa šestostupanjskim ručnim ili opcijskim automatskim mjenjačem sa sedam stupnjeva. Što se tiče električne varijante, očekuje se sličan paket baterija i konfiguraciju elektromotora: baterija od 45 kW i električni motor od 101 KS, koji u Kangoou E-Tech nudi domet od oko 265 kilometara.

image
Mercedes EQT (koncept)
Mercedes

Kao deveti model Mercedesove električne serije ‘EQ‘, uz T-klasu, proizvodit će se zajedno s Kangoom ZE i Kangoom E-Tech Electric u Renaultovoj tvornici MCA u Maubeugeu u Francuskoj. Više informacija – sljedeće godine.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
14. travanj 2024 08:13