ELEKTRIFIKACIJA

Revolucija u Alfa Romeu: 2026. godine stiže električni Stelvio s 1000 KS s elektromotorima

Autocar javlja i druge glasine o tome kako bi to mogao biti jedan od najiščekivanijih modela u nadolazećim godinama

Alfa Romeo Stelvio

 Alfa Romeo

Novi, redizajnirani Stelvio predstavljen je prije nekoliko mjeseci, ali Alfa Romeo već gleda u budućnost ovog modela. SUV talijanske marke potpuno će se promijeniti 2026., s dolaskom druge generacije koja će se suzdržati od bilo kakve srednje elektrifikacije, kako bi se prebacila na čistu električnu energiju.

Uz ovu indiskreciju, Autocar javlja i druge glasine o tome kako bi to mogao biti jedan od najiščekivanijih modela u nadolazećim godinama.

Iako zasad nema službene potvrde, prema pisanju engleskog časopisa, Stelvio bi mogao koristiti STLA Large platformu, koja će se koristiti i za druge Alfine modele.

image

Alfa Romeo Stelvio

Alfa Romeo

Ova je arhitektura ista kao kod Peugeot Inception Concepta predstavljenog početkom 2023. s baterijom od 100 kWh. Ako bi isti pogonski sklop bio potvrđen na Stelviu, mogao bi se lako postići doseg od oko 720 km. To bi bio sličan rezultat hipotetskoj električnoj Giuliji, s obzirom da je Imparato već u prošlosti predvidio domet od gotovo 700 km za buduću električnu limuzinu.

image

Alfa Romeo Stelvio

Alfa Romeo

Zapravo, ideja Alfa Romea je da prijelaz s termo inačica na električne bude što manje "traumatičniji", barem što se tiče udobnosti i ergonomije automobila. Vrlo je vjerojatno da će budući Stelvio i Giulia dijeliti elektromotore, kao što je trenutno slučaj s benzincima i dizelašima.

Oba bi mogla imati početnu verziju s jednim motorom od 350 KS, a zatim ići do 800 KS za Veloce. Najsportskija verzija ostala bi Quadrifoglio, s izlaznom snagom od oko 1000 KS, što bi gotovo udvostručilo 510 KS trenutnih modela opremljenih 2.9-litrenim V6.

image

Alfa Romeo Stelvio

Alfa Romeo

Gdje će se proizvoditi novi SUV? Imparato je nagovijestio da će električni Stelvio i Giulia ugledati svjetlo dana u tvornici Cassino, ali još nema potvrde oko toga.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 05:20