AKTUALNO

Teslina revolucionarna ‘Terapreša‘ mogla bi smanjiti cijenu novog Modela 2 ispod 23.000 eura

Unaprijeđujući uspjeh "gigapreše" koje je koristio za izradu Modela Y, Tesla bi mogao osigurati još napredniju tehnologiju

Tesla proizvodnja (ilustracija)

 Tesla

Jedno od Teslinih najvećih nedavnih postignuća bio je Model Y, koji je izrađen korištenjem "gigapreše" koja pomaže smanjiti složenost i troškove proizvodnje. Sljedeći projekt za inženjerski tim američkog proizvođača automobila trebao bi dodatno povećati uštede u proizvodnji.

Naime, proizvodnjom Modela Y s manje većih dijelova, Tesla Motors je uspio učiniti ovaj model bitno jeftinijim za izradu poboljšavši pritom svoje profitne marže, te je kompanija postigla i cjenovnu prednost na tržištu. A sve u trenutku dok većina svjetski proizvođača nastoje steći bolje pozicije u segmentu električnih vozila. Konkretan proces proizvodnje Tesle je bio toliko impresivan da su Toyotini inženjeri nedavno ovaj model nazvali "umjetničkim djelom".

image

Tesla Model Y

Tesla

Sada Tesla želi ići korak dalje i napraviti veliki dio svog dugo najavljivanog nadolazećeg pristupačnijeg kompaktnog EV-a s cijenom ispod 25.000 dolara - od jednog dijela, prema anonimnim izvorima iz Tesle koji su razgovarali s Reutersom. Strategija bi se, anime, mogla oslanjati na korištenje strojeva koji su čak i veći od "gigapreše" koje Tesla trenutno koristi za Model Y, dakle - "terapreše".

image

Tesla Model 2 (digitalni prikaz)

YouTube Screenshot

Dok alati koji izrađuju najveće dijelove Modela Y imaju između 6000 i 9000 tona pritiska, novi navodno mogu stegnuti s čak 16.000 tona pritiska za izradu još većih dijelova. Konkretno, Tesla istražuje mogućnost izrade cijelog okvira s podvozjem svog nadolazećeg malog modela (u medijima nazivanog Model 2) iz gotovo jednog komada, štedeći i vrijeme i novac tijekom procesa proizvodnje.

image

Smanjivanje troškova proizvodnje (ilustracija)

Tesla

Za usporedbu, ekvivalentni dio kod konvencionalnog automobila sastoji se od oko 400 dijelova. No, za sada još u Tesli nisu donijeli konačnu odluku o tome hoće li se posvetiti tome i to zbog činjenice da je takve alate skupo i komplicirano izraditi. U svakom slučaju, jednostavnija izrada manjeg EV modela Tesle donijela bi i veću konkurentnost u segmentu jer bi zbog jeftinije proizvodnje i cijena osnovnog modela bila niža. Čekamo...

image

Tesla proizvodnja (ilustracija)

Tesla
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. travanj 2024 12:23