PREMIJERA

‘Više mali BMW nego Mini‘: Predstavljen potpuno novi Cooper EV koji je zreliji nego ikad

Sofisticirana revizija dizajna, EV arhitektura i briljantna fuzija starog i novog novi Cooper tako poželjnim

Mini Cooper EV

 MINI

Minijevi simpatični retro kompakti postali su toliko poznati u proteklih 20 godina da ih mnogi ljudi ne mogu drugačije zamisliti. Ali ta ideja o tome što je Mini možda će se od danas trebati malo ‘rekalibrirati‘.

Sofisticirana revizija dizajna, EV arhitektura i briljantna fuzija starog i novog iznutra čine da se novi Cooper EV osjeća kao da je preskočio cijelu generaciju.

image

Mini Cooper generacije

MINI

Čak se i ime promijenilo. Minijev kompakt će ubuduće biti poznat kao Cooper - naziv koji se prije primjenjivao samo na određene verzije kompakata.

Ali drugi Minijevi automobili, uključujući novi Countryman, koji je također otkriven danas – također će dobiti ime Cooper kada se odabere izvedba opreme JCW (John Cooper Works).

image

Mini Cooper EV

MINI

Cooper EV dolazi u dvije konfiguracije, obje s pogonom na prednje kotače i obje imaju više snage od Coopera i Coopera S s unutarnjim izgaranjem na koje smo navikli. U podnožju ponude nalazi se Cooper E, čiji pojedinačni motor daje 184 KS (135 kW) i 290 Nm okretnog momenta, koji može postići 100 km/h za 7,3 sekundi i prijeći 305 km s jednim punjenjem baterije od 40,7 kWh.

image

Mini Cooper EV

MINI

Pogon Coopera SE daje 218 KS (160 kW) i 330 Nm okretnog momenta, a vrijeme sprinta do 100 km/h pada na 6,7 sekundi, dok veća baterija od 54,2 kWh povećava domet na 402 km. SE također ima bržu stopu punjenja (95 kW u odnosu na 75 kW), ali njegova veća baterija znači da također treba istih 30 minuta za punjenje od 10 do 80 posto.

Nikada nećete zamijeniti Cooper iz 2025. ni s čim drugim osim s Minijem. Jedan pogled na to lice je sve što vam treba. Ali ovo je daleko zreliji, sofisticiraniji Mini, koji se udaljava od bezobraznog retro predloška kako bi isporučio nešto s daleko većom premium vibrom.

image

Mini Cooper EV

MINI

Više je ravnih linija gdje je nekada bilo krivulja, više je naglaska na obojenim metalnim površinama nego na plastičnim dodacima ili kromiranim ukrasima. Kao da je stari Mini bio odjeven u sportsku opremu, a novi ima dizajnersku "majicu i hlače". Isklesani stražnji dio podsjeća na BMW M2 - ovo nije Mini kojeg smo upoznali, "to je više baby BMW".

image

Mini Cooper EV

MINI

Rešetka se ne razlikuje previše od one na starom električnom Cooperu SE, ali široki poklopac motora, s podignutim središnjim dijelom, trepćućim prednjim svjetlima i novim trokutastim stražnjim svjetlima doprinose snažnijem, odraslijem izgledu koji je bolje usklađen s opcijskim 17 ili 18-inčnim naplatcima od standardnih 16-inčnih.

image

Mini Cooper EV

MINI

Mini koji izvana izgleda ovako drugačije zaslužuje jednako radikalnu reviziju interijera, a dizajnerski tim nije razočarao. Dok se vanjski stil još više udaljio od svojih retro korijena, kabina je otišla u drugom smjeru, pametno koristeći modernu tehnologiju kako bi udahnula novi život elementima klasičnog dizajna kao što je zaštitni znak središnjeg zaslona osjetljivog na dodir koji je oblikovan poput brzinomjera na originalnom Miniju iz 1959.

image

Mini Cooper EV

MINI

Gledati poprijeko na središnji zaslon ipak je nesigurno i nezgodno, pa je BMW dodao opcijski head-up zaslon koji isporučuje sve informacije koje inače očekujete od digitalne ploče mjerača, a da pritom ne kvari jednostavnost elegantne ploče. A kako biste se poštedjeli pružanja ruke kako biste fizički upravljali zaslonom, tu je glasovni asistent čiji avatar može biti u obliku psa po imenu Spike.

image

Mini Cooper EV

MINI

Vozači također mogu birati između sedam načina vožnje. Tri glavna načina rada – Core, Green i Go-Kart – omogućuju vam podešavanje odziva gasa, razine regeneracije, sintetizirane zvučne podloge i izgleda infotainment zaslona, dok vam još četiri (Balance, Timeless, Personal i Vivid) omogućuju da dublje zaronite u personalizaciju. Možete čak dodavati vlastite slike na zaslon.

image

Mini Cooper EV

MINI

Mini nije otkrio cijene za nove Coopere, ali možemo očekivati da ćemo čuti više nakon javne premijere na Sajmu automobila u Münchenu sljedeći tjedan. Europska prodaja vjerojatno će započeti na proljeće sljedeće godine, a osvježeni kompakt s unutarnjim izgaranjem će uslijediti u ljeto.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. ožujak 2024 21:05