neslavna LISTA

Vlasnici ocijenili najmanje pouzdane modele: Ovo su obiteljski automobili koji se nisu proslavili

Uključeni su samo automobili stari do pet godina, što predstavlja određeni broj modela koji su trenutno u salonima

Servis automobila (ilustracija)

 Profimedia

Zadnje što roditelji žele jest ostati zaustavljeni uz cestu s djecom, ili plaćati ogroman račun za popravak jer im se motor pokvario. Nije baš zabavno ni stalno odlaziti u servise i gubiti vrijeme zbog ove, ili one ‘sitnice‘ koja se brzo riješi, ali što svejedno košta dragocjenog vremena. Zato moraju dobro birati kod kupnje, a srećom, postoje razne ankete vlasnika automobila u kojima vozači mogu istaknuti je li njihov auto pouzdan ili nije.

Jednu od najopsežnijih takvih anketa uopće, proveo je utjecajni britanski magazin What Car? i podijelio nalaze svog najnovijeg istraživanja. Uključeni su samo automobili stari do pet godina, što predstavlja i određeni broj modela koji su trenutno u salonima, ili koji su poželjni kao novija rabljena vozila.

Ocjene pouzdanosti dane su na temelju količine - i ozbiljnosti - kvarova koje su prijavili vlasnici u prethodna 24 mjeseca, koliko je skup bio popravak i vremena u kojem nisu bili na cesti.

10. Opel Astra (2015-2022)

Ocjena pouzdanosti: 86,7%

Na desetom mjestu na ljestvici najmanje pouzdanih obiteljskih automobila nalazi se prethodna generacija Opel Astre koji je popularan model i na našim prometnicama. Vlasnici su priznali da Astra nije toliko nepouzdana, već da je potrebno mnogo vremena za rješavanje njezinih problema, te da su troškovi popravka visoki.

image

Opel Astra

Opel

Električni problemi su najčešća pritužba, a slijede problemi s akumulatorom, karoserijom, kočnicama, motorom i kvačilom. Sedam od deset reklo je da su njihovi automobili držani u servisima dulje od tjedan dana zbog obima kvarova dok su ih mehaničari pokušavali popraviti.

9. Honda Civic (2012-2017)

Ocjena pouzdanosti: 85,2%

image

Honda Civic

Honda

Više od trećine (35 posto) Hondi Civic imalo je kvar u prethodne dvije godine. Problemi s klima-uređajem bili su najčešći (17 posto svih kvarova), a električne boljke činile su više od 12 posto pritužbi. Međutim, mehaničari su uspjeli brzo riješiti probleme.

8. Mercedes-Benz A-klasa (benzin, 2018-danas)

Ocjena pouzdanosti: 84,5%

What Car? dobio je dovoljno povratnih informacija o Mercedesovoj A-klasi da podijeli rezultate prema vrsti goriva. Ocjena pouzdanosti od 84,5% ovdje se odnosi na benzinsku varijantu. Trećina vlasnika susrela se s problemom u prethodna 24 mjeseca, prijavljujući probleme s klimom, karoserijom, elektrikom i otpadanjem unutarnjih obloga.

image

Mercedes-Benz A-klasa

Mercedes-Benz

Većina problema nije bila velika i značilo je da se većina automobila još uvijek može voziti. Od onih kojima su bili potrebni popravci, 48 posto se vratilo na cestu unutar 24 sata.

7. Mercedes-Benz A-klasa (dizel, 2018-danas)

Ocjena pouzdanosti: 83,7%

Najnoviji Mercedes-Benz A-Klase jedan je od zastupljenijih novih obiteljskih modela, ali povratne informacije vlasnika dizelskih varijanti pokazuju da su manje pouzdane od benzinaca. Više od 31 posto vlasnika imalo je kvar u zadnje dvije godine. Najčešći problemi bili su povezani s elektrikom, iako su također prijavljeni problemi s klima uređajem, akumulatorom, motorom i unutarnjim oblogama.

image

Mercedes-Benz A-klasa

Mercedes-Benz

Zabrinjavajuće je da je 77 posto vlasnika reklo da su njihovi automobili bili kod mehaničara dulje od tjedan dana - što je glavni razlog niske ocjene pouzdanosti.

6. Volkswagen Golf (dizel, 2013-2020)

Ocjena pouzdanosti: 83,4%

Kada je riječ o popularnim modelima kompaktne veličine, Golf 7 danas je među najčešćima na našim cestama. What Car? je rekao da su dizelske verzije skuplje i da je s njima teže živjeti od benzinskih. Trećina vlasnika ovih automobila rekla je da je nešto pošlo po zlu s njihovim u prethodna 24 mjeseca.

image

Volkswagen Golf 7.5

Volkswagen

Najvjerojatniji su problemi s akumulatorom, elektrikom, ispušnim sustavom i mjenjačem.

5. Volkswagen Golf (2020-danas)

Ocjena pouzdanosti: 79,9%

Trenutna generacija Golfa (8) ima lošije rezultate od svog prethodnika u smislu pouzdanosti, barem prema onima koji ga voze. Unatoč tome što su u prodajne salone stigli tek 2020., 39 posto vlasnika prijavilo je barem jednu grešku na svojim automobilima u posljednja 24 mjeseca.

image

Volkswagen Golf 8

Volkswagen

Električni kvarovi koji nisu povezani s motorom bili su najčešći uz kvarove satelitske navigacije/infotainment sustava - oni su činili gotovo četvrtinu (24 posto) svih kvarova. Vlasnici su također spomenuli probleme s klima uređajem, kao i probleme s akumulatorom, karoserijom, motorom, sustavom goriva i ovjesom.

4. Škoda Yeti (2009-2017)

Ocjena pouzdanosti: 79,2%

Yeti je bio jedan od najboljih Škodinih obiteljskih automobila u posljednjih nekoliko godina. Izgrađen na istoj platformi kao i VW Golf, nudio je kutijasti oblik i stoga više prostora za glavu putnika, povećan kapacitet prtljažnika i fleksibilniju kabinu.

image

Škoda Yeti

Škoda

Ali ono što je dobio u praktičnosti, gubi u pogledu pouzdanosti - povratne informacije vlasnika daju mu ocjenu pouzdanosti od 79,2 posto. Trećina vlasnika izjavila je da je njihov Yeti imao kvar u prethodna 24 mjeseca - a problemi sa skupim mjenjačem/kvačilom bili su najčešća pritužba prije problema s klima uređajem, karoserijom, kočnicama, elektrikom, satelitskom navigacijom i ovjesom.

3. Škoda Octavia (2020-danas)

Ocjena pouzdanosti: 78,7%

Više od polovice vlasnika (54 posto) trenutne Škode Octavije reklo je da su imali kvar u zadnje dvije godine. Satelitska navigacija i infotainment sustav su najveće pritužbe (31 posto), a ostali električni problemi utjecali su na još 27 posto.

image

Škoda Octavia

Škoda

Budući da su najčešći kvarovi relativno bezazleni problemi, većina zahvaćenih automobila i dalje se može voziti čak i s tim kvarovima.

2. Mercedes-Benz A-klasa (hibrid, 2018-danas)

Ocjena pouzdanosti: 78,4%

image

Mercedes-Benz A-klasa 250e

CROPIX

Da, trenutna generacija Mercedes-Benz A-klase dospjela je na ovaj popis po treći put - drugi najmanje pouzdan obiteljski automobil je hibridna varijanta. Gotovo polovica (46 posto) vlasnika hibridne verzije izjavila je da je naišla na problem sa svojim automobilom, pri čemu su motor, elektrika motora, elektrika općenito te klima uređaj glavni problemi.

1. Audi A3 (2020-danas)

Ocjena pouzdanosti: 74,2%

Broj jedan na popisu najnepouzdanijih obiteljskih automobila What Car? je iznimno popularno vozilo - posljednja generacija Audija A3. Od svih vlasnika, nevjerojatnih 57 posto reklo je da je njihov imao kvar u posljednje dvije godine.

image

Audi A3

Audi

Najčešći problemi bili su sa satelitskom navigacijom/infotainment sustavom, koji predstavlja trećinu svih pritužbi. Električne kvarove prijavilo je daljnjih 29 posto vlasnika, što sugerira da postoje neke tehničke boljke u sustavu A3. Također je bilo problema s akumulatorom, mjenjačem/kvačilom, unutarnjim oblogama i karoserijom.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
02. travanj 2024 21:01