DIO POVIJESTI

Prodaje se legendarna Honda NSX čiji je prvi vlasnik bio neponovljivi Ayrton Senna, cijena nije mala...

Senna je svojedobno bio redovito fotografiran kako vozi crveni NSX u Portugalu, a automobil se pojavio i u dokumentarnom filmu o Senni

Honda NSX

 Honda

Ova crvena Honda NSX na fotografijama jedan je od najpoznatijih automobila čiji je vlasnik bio legendarni Ayrton Senna, jedan od najboljih vozača Formule 1 svih vremena i trostruki svjetski prvak u ovom sportu. Sportski je automobil izvorno registriran u Portugalu 1991. godine, a sada se nudi an prodaju. AutoTrader, britanska internetska stranica za kupnju i prodaju automobila, objavila je da je trenutni vlasnik ponudio auto na toj platformi.

image

Honda NSX Ayrtona Senne

Auto Trader

Senna je svojedobno bio redovito fotografiran kako vozi crveni NSX u Portugalu, a automobil se pojavio i u dokumentarnom filmu o Senni "Racing is in my Blood", objavljenom 1992. godine.

image

Honda NSX Ayrtona Senne

Auto Trader

Honda NSX bila je prvi pokušaj marke da napravi superautomobil sa središnje postavljenim motorom, koji bi bio konkurent Ferrarijevim modelima i drugim superautomobilima tog vremena. Iza sjedala je bio atmosferski 3-litreni V6 s 283 konjske snage i ručnim mjenjačem. Senna je najviše vozio ovaj automobil jer je u to vrijeme (od 1988. do 1993.) bio vozač tima McLaren koji je koristio Hondine motore i bio dominantno najbolji bolid Formule 1. Legenda Formule 1 u to je vrijeme bila snažno uključena u razvoj NSX-a.

image

Honda NSX Ayrtona Senne

Auto Trader

S obzirom na povijest ovog automobila nije ni čudo da trenutni vlasnik za njega traži čak 500.000 funti (oko 580.000 eura). Inače, Honda NSX sličnog godišta i stanja obično se prodaje za oko 100.000 eura.

image

Honda NSX Ayrtona Senne

Auto Trader

Sennina crvena Honda NSX, trenutno je u vlasništvu Roberta McFagana. Senna ju je vozio u uglavnom u Portugalu gdje je tada živio većinu vremena jer su se tada skoro sve utrke sezone Formule 1 održavale u Europi. Senna je posjedovao još dva NSX-a, crni automobil u Brazilu i još jedan crni NSX koji mu je kupio njegov menadžer Antonio Braga. Kako bi se obilježila 25. godišnjica Sennine tragične smrti 2019., crvena Honda NSX dovezena je na stazu u Imoli i vozio ju je Giancarlo Minardi pred Senninim obožavateljima. Auto trenutno ima nešto više od 63.000 kilometara.

image

Honda NSX Ayrtona Senne

Auto Trader

Robert McFagan, sadašnji vlasnik Sennine Honde NSX, komentirao je: "Prvi put sam kupio auto 2013. u Algarveu u Portugalu i od tada sam ga vlasnik. Crveni NSX je Senna dobio na poklon od Honde, i često ga je vozio tijekom svojih boravaka u Portugalu te se fotografirao s njim."

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
02. svibanj 2024 14:01