pitanje zdravlja

Svi to ponekad prakticiramo u automobilu, ali nas ta pogreška izlaže opasnim bakterijama

Stručnjaci upozoravaju da bi ta praksa mogla izložiti tijelo bakterijama jer toksini mogu završiti u tekućini tijekom vremena

Bakterija, ilustracija

 Profimedia

Većina vozača je u nekom trenutku dopustila da im se u automobilu gomila smeće, s bocama vode koje se obično nalaze na dnu prostora za noge, ili na praznim sjedalima. Međutim, te boce zapravo mogu predstavljati veliku opasnost..

Stručnjaci upozoravaju da pijenje iz boce ostavljene u automobilu može izložiti tijelo bakterijama, a problem se pogoršava ako je tekućina u boci bila izložena suncu ili prekomjernoj toplini. Toksini koji se nalaze u samoj plastičnoj boci također mogu završiti u tekućini tijekom vremena, pokazalo je istraživanje.

Znanstvenici su testirali bocu svježe vode i rezultati su pokazali da u njoj nema štetnih bakterija. Međutim, u bocama vode koje su stajale na suncu, testovi su bili pozitivni na kloroform - što znači da su postojali savršeni uvjeti za razvoj E. coli.

"Ako je prisutna ili E. coli, ili ukupni kloroform, to se smatra opasnošću u vašoj pitkoj vodi", objasnio je Steve Fickett iz Thorton Laboratories. Profesor kemije na Sveučilištu Indiana, Bill Carroll, rekao je da bakterije koje rastu u vodi predstavljaju veću prijetnju, dodajući: "Ne brinem se zbog kemikalija u samoj plastici. Moja bi briga bila biološka, moglo bi završiti da stvari rastu u vodi".

To dolazi nakon što su vozači dobili još jedno upozorenje o putovanju svojim automobilom tijekom vrućeg vremena. I električne cigarete sadrže baterije koje se mogu pregrijati i pokvariti zbog sadržaja litija u toplijim vremenskim uvjetima. Međutim, veća opasnost proizlazi iz reakcije baterije na izravnu sunčevu svjetlost.

image

Boca vode (ilustracija)

CROPIX

To može uzrokovati curenje otrovne tekućine iz baterije električne cigarete i, u najgorem slučaju, eksplodirati. Ovaj rizik od požara također je primjenjiv na tradicionalne pušače koji mogu ostaviti upaljač u automobilu, jer i oni mogu eksplodirati na visokim temperaturama.

image

Naočale u automobilu (ilustracija)

Profimedia

Vozačima se dodatno savjetuje da iz svojih vozila uklone predmete poput laka za kosu i drugih aerosola, sunčanih naočala i ogledala za šminku, jer oni također mogu predstavljati opasnost od požara. Čak se i krema za sunčanje može pokazati opasnom.

image

Boca vode u automobilu (ilustracija)

Profimedia

Ako se ostavi u zagrijanom automobilu, tekućina može iscuriti iz boce, uzrokujući štetu na unutrašnjosti vozila. Iako ne predstavlja opasnost od požara, toplina može nepovoljno utjecati na aktivne sastojke kreme za sunčanje, čineći je manje učinkovitom u zaštiti od opeklina kože pri sljedećoj uporabi.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 03:28