UTRKA UBRZANJA

Bitka malih hot-hatcheva: na startnoj liniji Hyundai i20 N, Fiesta ST i Polo GTI!

Iako u sektoru većih hot-hatcheva dominira 2,0-litreni četverocilindrični turbo motor, dobro je vidjeti više raznolikosti u klasi ispod
Hyundai i20 N, Ford Fiesta ST i VW Polo GTI
 YouTube Screenshot

Hyundai i20 N najnoviji je mini hot-hatch ‘u gradu‘, a predstavljen je kao konkurent Fieste ST i Pola GTI. Iako četvrt milje (402 metara) ravne staze nije najbolji način da saznamo koji od automobila je u globalu najbolji, ali definitivno je dobar način da vidimo koji od trojice najbolje ubrzava.

image
Hyundai i20 N
YouTube Screenshot

Iako u sektoru većih hot-hatcheva dominira 2,0-litreni četverocilindrični turbo motor, dobro je vidjeti više raznolikosti u klasi ispod. Hyundai je opremljen 1,6-litrenim četverocilindrašem, Fiesta koristi 1,5-litrenog trocilindraša, dok Polo GTI dolazi uz 2,0-litrenog turbopunjenog četverocilindraša.

image
Ford Fiesta ST
YouTube Screenshot

Što se tiče brojki, Hyundaijevih 204 KS nadilaze Fiestinih i Polovih 200 KS, iako je Polo GTI nedavno predstavljen i u specifikaciji s 207 KS. Polo proizvodi 320 Nm okretnog momenta, što je za 45 Nm više od i20 N i 30 Nm više od Fieste. Ipak, stvari ostaju uravnoteženima zbog veće težine Pola koja je najviše rezultat mjenjača s dvostrukom spojkom. Druga dva dostupna su samo s ručnim mjenjačem. Uz ovo, Hyundai i20 N i Ford Fiesta ST dolaze s diferencijalom ograničenog proklizivanja, što im pomaže pri startu.

image
VW Polo GTI
YouTube Screenshot

Video prikazuje nekoliko neuspješnih lansiranja i labavih promjena brzina, što je dobar pokazatelj koliko je teško bilo utrkivati se po lošem vremenu bez elektronike, mjenjača s dvostrukom spojkom i pogona na sva četiri kotača. Ipak, Hyundaijevih i20 N odnosi pobjedu s vremenom na četvrt milje od 14,9 sekundi. Ipak, Fiesta je nedavno predstavljena s nekoliko manjih izmjena, koje uključuju istu snagu i dodatni okretni moment, stoga se ne bismo čudili da vidimo revanš.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 18:19